Avcılar Belediyesi tarafından, yaşanacak olası bir afet durumunda ilçede yaşayan vatandaşlarla kurulacak bir iletişim köprüsü müdahaleleri çok daha etkin kılınması, afet durumunda yapılan ilk yardım çalışmalarına yardımcı olunması amacıyla kurulan ABAG projesi kapsamında eğitim toplantıları yapılıyor. Her ayın son Pazartesi günü gerçekleştirilen eğitim toplantısının Şubat ayı toplantısı İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü görevlileri, AKUT Genel Başkanı Ali Nasuh Mahruki ve Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Afet Denetim Uzmanı Özlem Işık ve İstanbul Jeofizik Odası Başkanı Erdal Şahan katılımlarıyla gerçekleştirildi.

“ÖNEMLİ OLAN BİZİM NE KADAR HAZIR OLDUĞUMUZDUR”
Eğitim toplantısın katılan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, çağdaş ve uygar toplumların, organize olmuş toplumlar olduğunu söyledi.
Olası bir afete karşı bilgi ve eğitim rolünün tartışılmaz olduğunu belirten Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, “Avcılar Belediyesi Afet Gönülleri (ABAG) projesi, afet öncesi, sırası ve sonrasında rol ve sorumluluklarının neler olduğunu bilen, kentsel hazırlıklara ve afet yönetim sistemine organize yapı içerisinde destek olabilecek bilgi beceri ve araçlara sahip yerel ekipler oluşturulabilmek amacıyla hazırlanmıştır. Zengin bir içeriği sahip eğitim programlarımızla gönüllülerin eğitim sonrasında, mahallerinde, çalıştıkları kurumlarda afet öncesi ve sonrası hazırlıkları yapabilecek donanıma sahip olmaları hedeflenmektedir. Önemli olan depremin ne zaman ve kaç şiddetinde olacağı değil bizim ne kadar hazırlıklı olduğumuzdur” dedi.
Konuşmasının sonunda Eğitim, sanat ve kültürel çalışma alanlarında hız kesmeden gelişen Avcılarımız, sosyal sorumluluk projeleriyle de koordineli biçimde ilerlemektir diyen Başkan Dr. Handan Toprak, sizlerde ABAG Eğitim toplantılarımıza katılarak afet göllüsü olup, olası bir afet anında bireylere ilk müdahaleyi yaparak sevdiklerinizin hayatını kurtarabilirsiniz ifadelerini kullandı.



İLK 72 SAAT ÇOK ÖNEMLİ
ABAG eğitim programı Bireyler ve Aileleri İçin Temel Bilinç Eğitimi ve Afetlerde Gönüllülük konusu olmak üzere iki oturumda gerçekleşti. İlk oturumda İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri tarafından katılımcılara Bireyler ve Aileleri İçin Temel Bilinç Eğitimi konusunda bilgiler verildi. Verilen eğitimde, acil durumlarda alınması gereken tedbirler katılımcılara slaytlar ve görsel örneklerle anlatıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri afetlerde ilk 72 saatin ‘altın saatler’ olduğunu belirterek, profesyonel ekipler ilk anda herkesin yanında olamaz. Bu ekiplerin de desteklenip gönüllülerin eve halkın bilinçlenerek kendi kendine yeterli olabilmesi çok önemli. İnsanları afetlerde kendi bilgisi ve hazırlığı daha çok koruyor diye konuştular.

MAHRUKİ: GELECEĞİMİZİ BİRLİKTE KURTARALIM
Avcılar Belediyesi Zübeyde Hanım Nikâh Sarayı Salonu’nda gerçekleştirilen ABAG Eğitim toplantısının ikinci bölümünde AKUT Arama Kurtarma Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nasuh Mahruki, katılımcılara Afetlere Gönüllülük konusunda bilgiler verdi. Mahruki, toplumun farklı kesimlerinin desteğinin alınması afet yönetiminin etkinliğini ve devamlılığını sağlamada kilit öneme sahip olduğunu belirterek, toplumun aktif katılımına olanak veren en etkili yollardan birinin de gönüllülük olduğunu söyledi.
Nasuh Mahruki, toplumumuzda afete hazırlık konularında genel olarak eksik, yetersiz hatta ölümcül olabilecek bilgiler mevcut. Bu noktada AKUT olarak afetler, kazalar ve acil durumlarda can kaybını en aza indirmek çalışmalarımızın yanı sarı toplum bilinçlendirme faaliyetlerimizi de her geçen gün artırarak sürdürüyoruz dedi.
Örgütlü toplumun güçlü toplum olduğuna vurgu yapan AKUT Genel Başkanı Mahruki, gelin geleceğimizi hep birlikte kurtaralım. Gönüllülerin iyi bir örgütlenme ile önceden planlaması ve hazırlıkların yapıldığı takdirde en büyük doğal afetlerle bile başa çıkabileceğini söyledi.



GÖNÜLLÜ ÖRGÜTLENMEYLE DEPREME HAZIRLIK
Avcılar Belediyesi tarafından, yaşanacak olası bir afet durumunda ilçede yaşayan vatandaşlarla kurulacak bir iletişim köprüsü müdahaleleri çok daha etkin kılınması, afet durumunda yapılan ilk yardım çalışmalarına yardımcı olunması için kurulan ABAG projesine 18-60 yaş arasında vatandaşlar müracaat edebiliyor.

Senay BADUR- Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi