Bakırköy Belediyesi Kent Konseyi, Akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşları, bazı muhtar ve meclis üyeleri ile bir araya gelerek deprem, kentsel dönüşüm ve Ataköy Sahil’inin imara açılmasını konu alan kahvaltılı bir toplantı düzenledi.

Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun da katıldığı toplantıya, İstanbul Teknik Üniversite’sinden Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erdal Şahan, Bakırköy Kent Konseyi adına Ergin Güleri sırasasıyla söz alarak konuştu.


Kent Konseyi, Başkan Bülent Kerimoğlu ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ı göreve çağırdı.

Kent Konseyi’nin görevlerini anlatarak konuşmasına başlayan Ergin Güleri, imara açılan yerlerin ne halkın beklentilerine ne de kentin yaşam alanlarının korunması ilkelerine uymadığını söyleyerek,  Bakırköy’ün kaybolan değerlerine sahip çıkması için Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ı göreve çağırdı.


Toplantıya katılan Bakırköy Belediyesi Fen İşleri Müdürü Halis Karakaya, belediye müdürlüğü olarak depreme hazırlıklı 10 kişilik ekipmanlarının olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşan Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erdal Şahan’da Bakırköylülerin afete olan duyarlılıklarını çok beğendiklerini söyleyerek, deprem gerçeğinin unutulmamasını, yapıların incelenmesini ve yeni yapılacak yapıların da doğru denetlenmesi gerektiğini ifade etti. Kentlerde yeşil alan kalmadığını da sözlerine ekleyen Şahan, yapı denetimle ilgili büyük sorunların olduğunu belirtti.

 

“Aydınsınız ama depreme hazırlıklı değilsiniz”

Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, toplantıda yaptığı sunumla olası bir afet durumda Türkiye'nin hiçbir acil eylem planı bulunmadığını belirterek “Depreme dayanıklı binalarımız bulunmadığı gibi gerçekleşecek bir afette risk analizlerimiz de yok. Deprem sonrası nereye sığınacağımızı, nerede kalacağımızı bilmiyoruz. İnsanlar depremde ya donuyor, ya da şuursuzca kaçıyor. Belediye kanunun 53. Maddesinde deprem sonrası, afet öncesi, risk yönetimi, afet sonrasıda kriz yönetimi hazır olmalı.


Bunun yanında kendimizi sokağa atacağımızda kalacağımız alanlar olarak bilinen park, yeşil alan ve halka açık mekanlarıda gökdelenlerle doldurduk. Sokaktan mahalleye, ilçeden il geneline yayılan ve uygulanabilir bilinçli bir eylem ve risk planımız olması gerekir.” dedi.

"Zamanında araziyi satıp, bu gün imara açılmasına karşı olduğunu söylemek samimiyetsizliktir" 

Toplantıda son olarak konuşan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, yaşanabilecek bir afet sonrası en büyük ve güvenli toplanma alanı olarak kullanılabilecek Bakırköy Sahili’nin, TOKİ tarafından imara açılmasına değinerek, sahilde yapılaşma karşısında son alan olarak kalan Baruthane’nin korunması ve yapılacak inşaattan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.


Bu alanın sadece Bakırköy için değil, İstanbul için bir kazanım olacağını ifade eden Kerimoğlu, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın da kendisine buranın imara açılmasına karşı olduğunu söylediğini ifade ederek, “Zamanında orayı satıp, bu günde karşı olduğunu söylemek bir samimiyetsizliktir” dedi.

Bu yanlıştan kolaylıkla dönülebileceğini sözlerine ekleyen Kerimoğlu, “Belediyemizin gücü yok ama İBB’nin, TOKİ’nin var. Mülkiyet hakkı kutsaldır. Araziyi alan müteahhide parası ödenebilir, başka bir arsa gösterilebilir. Böylelikle Baruthane, İstanbul’a bir Kent Park ve Müze olarak kazandırabilir. Bu konuda samimi olanlar, samimiyetini göstersinler, biz bu konuda üzerimize düşen her görevi yapmaya, her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi. 


20 MART'TA BARUTHANE ARAZİSİNDE PİKNİK VAR

Bakırköy Kent Konseyi, TOKİ tarafından imara açılan Ataköy Sahili’nde kalan son alan olan ve Baruthane olarak bilinen 60 dönümlük arazi için 20 Mart Pazar günü saat 12:00’da, Baruthane önünde toplanma çağrısı yaparak, büyük bir piknik yapacaklarını duyurdu.


Yeşil alan kalmasını, alana park yapılmasını, tarihi eserler için “Kent Müzesi” yapılmasını ve Bakırköylüler’in bu alanda sahille buluşmasını isteyen her kesi 20 Mart’ta yapılacak büyük pikniğe davet etti.

Selvi Sarıtaç

Editör: Haber Merkezi