MALATYA - Yeşilyurt Belediyesi Meclisi Nisan Ayı Toplantısı’nda CHP’li meclis üyelerinin soru önergesi akıl almaz bir olayı ortaya çıkardı. Belediye organize ettiği proje ile  ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ için Almanya’ya gönderilen 45 kişiden 43’ü geri dönmedi. Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği'ne kayıtlı oldukları ve eğitime bu dernek aracılığıyla gittikleri belirtilen ve Almanya'dan geri dönmediği belirtilen 43 kişi hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı.

OLAYI CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİ ORTAYA ÇIKARDI

14 ay önce Almanya’nın Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketinin düzenlenen “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” adlı proje kapsamında belediye tarafından 45 kişi yurtdışına gönderildi. İddiaya göre 15-27 Şubat tarihleri arasında düzenlenen eğitim programına Alman şirket sponsorluğu ile gönderilen 45 kişiden 43'ü Türkiye'ye geri dönmedi. Yeşilyurt Belediye Meclisi Nisan Ayı Toplantısı’nda CHP’li üyelerin bahse konu olayla ilgili önergesinde geziyle ilgili, ""53 kişilik bir kafilenin katılmasının planlandığı gezi için belediyemizi de temsilen bir heyetin gönderilmesine, yol, konaklama ve iaşe bedelleri gibi tüm masrafların ilgili firma tarafından karşılanacağı inceleme gezisine belediyemizi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş’un katılmalarının kabulüne yapılan oylamada katılanların oy birliği ile karar verilmişti. Ardından bu karara dayanarak, belediyemizin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün 03.09.2020 tarihinde Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazdığı yazıda 24.08.2020 tarihinde ilgili dernekle belediye arasında bir protokol imzalandığı, buna göre toplam 45 kişinin 07.09.2020 ile 16.09.2020 tarihlerinde bu geziye katılacağı, bu nedenle de bu kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için gerekli valilik onayının alınarak gönderilmesi istenmiştir.” diye belirtildi.

Önergede, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın yanıtlaması talebiyle şu sorular yöneltildi:

* Bahse konu dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir?

* Belediyemizin gerek bu şirket ve gerekse de bu dernekle bağı nedir?

* Bu geziden iki belediye elemanı dışındaki 43 kişinin ülkeye dönmediği doğru mudur?

* Eğer dönmüşlerse de giriş-çıkış yapanların tam listesini görmemiz mümkün müdür?

AĞBABA: BU KİŞİLER FETÖ’CÜ MÜ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, partisinin Malatya İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında 43 kişinin durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.  Ağbaba, “CHP Yeşilyurt Belediye Meclis üyelerimiz bir soru önergesi vererek 43 kişi nerede diye sordular. 43 kişi nerede? Belediye Başkanı Mehmet Çınar sanki babasının çiftliği babası gibi belediye yönetiyor, bu sorulara cevap vermiyor. Tam 7 ay geçti bu konunun üzerinden. 43 kişi Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin aracılığıyla, belediyenin sağladığı hizmet pasaportu ile Almanya’ya gidiyor, iki belediye başkan yardımcısı geri dönüyor, gerisi dönmüyor. 7 aydır kamuoyundan gizlenen bir olay. Ortada bir suç var. Eğer belediye meclisi olmasaydı bu olay ortaya çıkmazdı. 43 kişiyi neden Almanya’ya gönderdi? Bunun içinde para var mı? Bu araştırılsın. İşin içerisinde mutlaka para var, örgüt bağlantısı var. Bu kişiler FETÖ’cü mü? Bunun da aydınlatılması lazım.” ifadelerini kullandı.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Malatya Valiliği’nden konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Valiliğimizin 11 Mart 2021 tarihli yazısıyla gerek söz konusu iddiaların gerekse 2019, 2020 ve 2021 yıllarında belediyeler ile sivil toplum kuruluşları arasında imzalanan protokollere istinaden 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre gerçekleştirilen Hizmet Damgalı Pasaport işlemlerinin incelenmesi için mülkiye müfettişi görevlendirilmesi talep edilmiş olup, İçişleri Bakanlığımızca görevlendirilen müfettişlerce yürütülen inceleme işlemleri halen devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi