Konuşmasına "Şeker fabrikaları kapatılmasın. Hükümete yanlış bilgi veriliyor" diyen Ak Partili Karaman Milletvekili ve aynı zamanda Panko Birlik Genel Başkanı olan Recep Konuk ve Çorum Milletvekili ve Hak-İş Sendikası'nı 15 sene yöneten eski başkan Salim Uslu'dan bahsederek başlayan Tansel Gülmezoğlu, Amerika gibi dünyanın en liberal memleketinde bile şeker fabrikalarının tabiatı gereği özel sektör tarafından işletilmediğini söyleyerek, Amerika ve Fransa'da yüzde 80’in üzerinde şeker pancarı üreticilerinin kooperatiflere ve çiftçi kuruluşlarına devredildiğinin altını çizdi.

ÜRETİCİSİ İÇİNDE OLMAYAN BİR SANAYİ İŞLETİLEMEZ

Üreticisinin içinde olmadığı bir sanayinin işletilemeyeceğini, üretilen pancarın başka bölgelerdeki fabrikalara transfer edilmesinin de doğru olmadığını verilerden takip ettiğini belirten Dr Tansel Gülmezoğlu, “Uzmanlar bunun maliyeti artıracağını, en az maliyet için fabrikaların üretim yapılan yerde olması gerektiğini söylüyorlar. Şeker pancarı da dahil gıda sektörünü başka ellere, hele hele yabancı ellere hiç mahkum etmeyelim diyorlar” ifadelerini kullandı. Söz konusu tüm verileri topladıklarında ise Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilirse işletilemeyeceğini ve sonunda kapatılacağının açıkça görüldüğünü söyleyen Gülmezoğlu, “Bir Doktor olarak sadece şeker pancarı üreticilerini ve işçilerini değil, 80 milyonun sağlığını düşünüyorum” diyerek konuştu.

NBŞ KOTASI YÜZDE SIFIR OLMALI

Türkiye Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) şekere izin veren ülkeler arasında en büyük orana sahip birinci ülke durumundayken, son tepkiler üzerine yüzde 5'e düşürülen nişasta bazı şeker kotasından bahsedenTansel Gülmezoğlu, kotanın Fransa, Hollanda ve Avusturya gibi pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi yüzde sıfır olması gerektiğini söyledi. Şeker pancarı üretim alanlarının sınırlandırılmasında çiftçilerin ve ekonominin gördüğü zarardan başka bir tehtidin de NBŞ, yani nişasta bazlı şeker olduğunu ısrarla ifade etti. Gülmezoğlu, “Şeker Fabrikaları kapatılırsa NBŞ kotasının da yüzde 50'ye çıkacağından hiç şüpheniz olmasın” dedi.

DOKTOR OLARAK UYARDI

Şeker pancarından yapılan şeker üretimi kısıtlanınca ve çiftçiler mısır tarımına yönlendirilince dolayısıyla mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker tüketeceğimizi ve nişasta bazlı şekerin de tamamen kimyasal yollarla elde edilen kanserojen bir madde olduğuna dikkat çeken Dr Tansel Gülmezoğlu, konuşmasının sonunda “Şeker sağlığa zararlıdır. Şeker pancarından üretilen şeker bile asgari oranda tüketilmeliyken, Nişasta Bazlı Şeker fevkalade zararlıdır ve hiç tüketilmemelidir” diyerek devam etti. NBŞ’nin zararlarını ve sonuçlarını anlatan Meclis Üyesi Dr. Tansel Gülmezoğlu, “Doyum hissi olmadığı için çok tüketiyor ve obeziteye yol açıyor. Gut yani eklem iltihabı hastalığına neden oluyor. NBŞ içindeki fruktoz, bir tür yağ olan trigliseride çevriliyor, iç organlarda ve özellikle karın bölgesinde yağlanmaya yol açıyor bu da metabolik sendroma neden oluyor yani diyabet hipertansiyon, kalp hastalıkları ve inme kapıda demektir. Ve en önemlisi kansere davetiye çıkarıyor” diyerek vatandaşları uyardı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi