Geçen yıl çıkan büyük orman yangınlarında 142 bin hektar alan kül oldu.

Dönemin Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli THK'nın elinde yangın söndürme uçaklarını ısrarla kullandırmadı ve “Bunlar hurda, antika, uçamaz'' dedi.

Rus kiralık uçaklarına da 1.2 milyar ödedi. Pakdemirli görevden alınınca durum değişti. Her biri 60 milyon dolar olan THK uçakları eksiklikleri giderilerek yangına müdahaleye hazır hale getirildi.

‘THK UÇAKLARI EN İYİSİ'

THK Kayyum Heyeti Başkanı Abdullah Kaya “THK'nın 6 uçağından 4'ü hazır” dedi. Kaya şöyle konuştu: Hurda denilen uçaklar en az 5 yıl daha kullanılacak. Uçuş personelini yeniden göreve çağırdık. Yeni uçakların fiyatları 60 ile 80 milyon dolar arasında değişiyor. Elimizdekileri uçabilir hale getirdik. Bu yıl orman yangınlarına THK olarak biz de müdahale edeceğiz.

Bugün THK'nın elindeki CL-215 tipi Kanada yapımı uçaklar dünyanın da kullandığı en iyi yangın söndürme uçağıdır. Rus kiralık uçakları büyüktür ve düz arazide başarılı olur, dağlık arazide zor manevra yapar. Bizim en az 15 yangın söndürme uçağına ihtiyacımız var. Satın alacaksın. Çanakkale, İzmir, Antalya, Muğla ve Gaziantep'te konuşlanıp hazır bekleyecek. Bu vatanı, bu ülkenin pilotları korur.

Editör: Haber Merkezi