Bakırköy Belediye Meclis Üyesi ve Adalar Platformu Sözcüsü CHP’li Nurhan Çetinkaya’nın sosyal medya üzerinden yaptığı “17:17’de 17 dakika Siyasetin Hafızaları” programının bu haftaki konuğu Cumhuriyet Halk Parti’si eski genel başkanı Gazeteci Altan Öymen oldu.

Ankara’da yapılan Cumhuriyet Halk Partisi Cumhurbaşkanı Adayı açıklama programından ayağının tozu ile gelerek programa katılan Altan Öymen, müthiş bir kalabalık olduğunu ve adaylığı açıklanan Muharrem İnce’nin çok olumlu konuştuğunu ifade etti.

40. Hükümet döneminde Turizm ve Tanıtma Bakanlığı yapan Altay Öymen’in seçim sürecini değerledirmesini ve tecrübelerine dayanarak durumu nasıl gördüğünü soran Çetinkaya, mevcut durumu “Biri ben, biri biz diyen iki seçenek var karşımızda. Biz diyen demokrasiyi, ben diyen krallığı temsil ediyor bana göre” diyerek açıkladı.

24 Haziran seçimlerinin çok önemli olduğunu ifade ederek düşüncelerini açıklayan Altan Öymen, CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin adaylık açıklamasında parti rozetini çıkararak bayrak rozeti takmasını taktire şayan bir hareket olduğunu söyledi, “Bana göre seçim noktasının en önemli jestini yaptı” dedi.

Anayasamıza göre, Cumhurbaşkanı’nın tarafsız ve partisiz olması gerektiğinin altını çizen Öymen, “Muharrem İnce ilk adımda bayrağımızın rozeti takarak, Türk bayrağı altındaki her vatandaşa tarafsız davranacağını belirtmiştir” ifadeleriyle açıklamalarına devam etti.

Ön seçim yapılması için yeterli bir zamanın olmadığını, temayül ve eğilim yoklamaları dikkate alınarak Muharrem İnce’nin adaylığının uygun görülmesini de bir demokrasi örneği olarak değerlendiren Gazeteci Altan Öymen, “Genel Başkan’ın karşısına 2 kere aday olarak çıkmış ve ağır eleştirilerde bulunmuş. Ama günün şartlarına göre Cumhurbaşkanı adaylığı uygun görülmüş. Bu hangi partide olur. Demokratik geleneklere saygının örnekleri Cumhuriyet Halk Partisinde görülüyor” dedi.

İKTİDARIN VAATLERİ, MUHALEFETİN GÜCÜDÜR

Hükümetin seçim öncesi imar ve vergi affı gibi pek çok konularda vatandaşa vaatlerde bulunmasını da muhalefetin gücü olarak değerlendiren CHP’li Nurhan Çetinkaya, Muharrem İnce’nin adaylaştırılmasını büyük memnuniyetle karşıladığını ve gördüğü tepkilerden de umudun yeniden yeşerdiğine şahit olduğunu belirtti.

Ekonomiyi doğru yönetemeyen siyasi partilerin kullanma süresini doldurduğunu söyleyen Çetinkaya, 24 Haziran da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hüsrana uğrayacağını ve yüzde 35’in üzerinde oy alamayacağını iddia etti.

Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Altan Öymen’de, vatandaşın işe, iş güvenliğine ve iş sürekliliğine ihtiyacı olduğunu, doların yükselmesinin sonuçlarının da vatandaşın alım gücüne yansıdığını söyledi. 7 Haziran 201 seçimlerin de Ak Parti’nin yüzde 40, muhalefet partilerinin ise yüzde 60 oy aldığını belirten Öymen, normal demokrasi de bu partiler arasında bir koalisyon hükümeti kurularak görevi devir alması gerektiğini ama bunu kabul etmediklerini hatırlattı. Koalisyon hükümetinin kabus olarak değerlendirildiğine dikkat çeken Öymen, Devlet Bahçeli’nin ‘Tek Adam’ tezini düşündüğünü ve anayasa hükümleri ortadayken seçimin ertelendiğini söyledi.

SİYASİ TAHLİL GEÇMİŞ TECRÜBELERDEN ÇIKARILIR

Altan Öymen, “Kabus dedikleri koalisyonu şimdi kendileri uyguluyor” diyerek tepki gösteren Altan Öymen, “Şimdi de koalisyona dayalı ama hedefi tek adam olan yeni bir düzene gidildi. Koalisyon tek adamı destekliyor” dedi. “Siyasi olayları tahlil etmek için laboratuvarlar yoktur, tahlil geçmiş tecrübelerden çıkarılır” diyen Öymen, mevcut durumun tamamen çelişki içinde olduğunu, demokraside benzeri görülmemiş bir döneme girildiğini ve OHAL ile istedikleri gibi durum değerlendirmesi yapıldığını belirtti. 24 Haziran seçimlerinden çok umutlu olduğunu söyleyen eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Gazeteci Altan Öymen, “Seçmen bunalmış durumda ve bu günkü düzenin devam etmesini istemiyorlar diye düşünüyorum. Birbirine yakın sonuçlar çıksa da mevcut iktidarın gideceğini düşünüyorum” dedi.

GAZETECİLER TUTUKSUZ YARGILANMALI

Son olarak tutuklu gazetecilerle ilgili de düşüncelerini aktaran Altan Öymen, gazetecilerin tutuklu yargılanmalarına tepki gösterdi. Gazetecilerin kaçması en zor kişiler olduğunu belirterek, davaların tutuksuz olarak devam edilmesi gerektiğini söyleyen Öymen, “Kaçma ve delilleri karartma ihtimali olanlar tutuklanır. Gazeteci konuştuğunu yazar, yazdığını kayıt altına alır, delili zaten yazdığıdır. Peki gazeteci kendi yazısını karartabilir mi?” diye sordu.

Hukuka uymayan bu ve benzeri pek çok olay için, 24 Haziran seçimlerini Türk demokrasisinin kurtuluşu olarak gördüğünü belirterek konuşmasına son veren Altan Öymen, yaptığı programlardan dolayı Çetinkaya’yı tebrik etti. Programın kendisi için de bir teşvik olduğunu ifade eden Gazeteci Siyasetçi Altan Öymen, başarılarının devamını diledi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi