CHP Başakşehir Belediyesi Meclis Grubu tarafından hazırlanan ve Grup Başkan Vekili Nizamettin Kümeç tarafından Denetim Komisyonu Raporu’na karşı hazırlanan şerh raporuna göre kaba inşaatı Emlak Konut GYO tarafından 34 milyon TL’ye yapılan ve toplam maliyeti 130 milyon TL’yi bulan yeni Başakşehir Belediyesi binasının ince işleri için yapılan ihalede, düşük teklif veren şirketler tek tek elendi. Rapora göre diğer firmaların daha uygun teklif vermesine rağmen ihaleyi 94 milyon TL’ye Ömer Faruk Balamir ve Ahbal İnşaat Ortaklığı’nın aldığı aktarıldı. Örnek olarak bir firmanın 86 milyon TL teklif ettiği belirtildi.

Nizamettin Kümeç

‘3 KURUŞ’ İÇİN REDDEDİLDİ

İhalenin diğer firmalara verilmemesinin sebebi olarak ise “Bir firmanın iş fiyat listesinde 3 kuruşluk aritmetik hata, bir başka firmanın ise belgelerinde kullanılacak ampulün logosunun eksik olması” gibi gerekçeler sıralandı.

İHALELERDE AK PARTİ DETAYI

Sunulan raporda, ihaleyi kazanan iş ortaklığındaki Ömer Faruk Balamir’in kardeşi Filiz Balamir Dereli’nin, bir dönem Şanlıurfa AK Parti Kadın Kolları’nın Tanıtım ve Medya Başkanlığı’nı yaptığı hatırlatıldı.
ResimÖmer Faruk Balamir

MALİYETİN DE ALTINDA FİYAT VEREN FİRMA ELENDİ


Şerh raporunda Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün sosyal ve kültürel etkinlikler için açtığı ihaleye ilişkin bilgilere de yer verildi. Buna göre, ihaleye dört firma katıldı ve düşük teklif veren şirketler elendi.

6 milyon 390 bin TL+ KDV ile Bilir Turizm Şirketi’nin aldığı ihalede, milyonlarca lira daha düşük teklif veren şirketlerin elenme gerekçeleri ise şöyle:

4 milyon 900 bin TL+ KDV teklifi veren Klon Reklam Şirketi 1 kuruşluk aritmetik hata yüzünden ihaleden elendi.

4 milyon 278 bin TL+ KDV teklif veren Zirve isimli bir şirket iş deneyim belgesi eksik olduğu gerekçesiyle ihale dışı bırakıldı.

4 milyon 24 bin TL + KDV teklif veren MZL Organizasyon Şirketi tüm evrakları tam ve eksiksiz olmasına rağmen yaklaşık maliyetin de altında fiyat verdiği için elendi.

İHALE AK PARTİLİ ŞİRKET SAHİBİNE VERİLDİ

Raporda, diğer firmalarla arasında 2 milyon TL’nin üzerinde bir fiyat farkı olmasına rağmen ihalenin Bilir Turizm Şirketi’ne verilmesine ilişkin çarpıcı bir bilgi daha yer aldı. “Bilir Turizm Şirketi'nin sahibinin, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, eski Beykoz Ak Parti İlçe Başkan Yardımcısı ve Ak PArti Beykoz Belediye Başkan aday adayı olan Ali Bilir olduğuna dikkat çekildi.

Ali Bilir

KENT YAŞAM
 

Editör: Haber Merkezi