İBB Meclisi Eylül ayı Birinci Oturumunda CHP Grubu adına söz alan İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı, konuşmasında İETT’de geçmişten bugüne yaşanan araç arıza sayıları hakkında bilgi verdi. CHP’li Subaşı, “Günlük arızalar 2019’da 577 iken 2020’de 412’ye, 2021’de ise 407’ye düştü. Her 10 bin kilometre başına düşen arıza sayısı ise 5’ten 4’e indi. AK Partililer işte bu 4 arızadan birini haber yaptırıp algı oluşturma peşinde. Kampanya yapmaya çalışıp sonra yaptıkları kampanyaya kendileri de inanıyorlar.” dedi.

“ARAÇ ARIZA SAYILARI ÇOK DAHA AZALACAK”

Arıza sayılarındaki azalmada ‘koruyucu arıza bakım’a geçişin çok önemli bir rol oynadığını ifade eden Subaşı, araçlara artık arızalandıklarında değil, arızalanmadan muayene edilmeye başlandığını söyledi. Subaşı, “Muayene yerleri açmaya başladık. Eskiden araçlara yılda 1 muayene yapılıyordu bu sayı 4’e çıkarılacak. Göreceksiniz 3 yılda araç arıza sayıları çok daha azalacak” dedi.

“ARAÇ YANGINLARI İLK DEĞİL”

Son dönemde sıkça bahsedilen araç yangınları konusuna da değinen Subaşı, yangınların geçmiş dönemde de sıklıkla yaşandığı bilgisini verdi. Subaşı,  “2014’te Kavacık’ta bir araç yangını olmuş ve 4 kişi vefat etmişti. 2016’da Topkapı’da, 2017’de Kâğıthane’de 2018’de Üsküdar, Başakşehir ve Bayrampaşa’da otobüsler yandı. İşin daha da ilginci, AK Partili İBB döneminde ‘metrobüs sağlamdır’ diye metrobüsleri tanıtma gezisi yaptılar, o gezide metrobüs arızalandı.” diye konuştu. 

“BORÇLAR BİLE TAMAMEN ÖDENMEMİŞ”

Konuşmasında 2008 yılında alınan ve İstanbul’un şartlarına uygun olmadığı için garajlarda çürüyen Phileas marka metrobüsler hakkında da bilgi veren Subaşı, “Toplamda 60 adet Phileas marka metrobüs üreten Hollandalı firma tanesi 1 milyon 265 bin Euro’dan 50 tanesini toplam 63 milyon Euro’ya İBB’ye satmış ve ardından şirket batmış. Araçlar garajda çürürken, firmaya olan borçlar bile tamamen ödenmemiş” dedi.

“UÇAK ALIRKEN DIŞ BORÇ ARTMIYOR MU?”

İBB’nin filosuna 300 metrobüs almak için dış borçlanma talebinin 9 aydır Cumhurbaşkanlığı’nda beklediğini hatırlatan Subaşı, “Toplam 90 milyon Euro’ya metrobüs filomuzun yarısını yenilemek istedik. İBB Meclisi’nde de karar oy birliğiyle alındı. Metrobüs aracının yolda kaldığını görüyorum, yazık diyorum bu insanlar bizim vatandaşımız. Kendimiz için istemiyoruz. Bize ne yaparsanız yapın ama vatandaşa yapmayın. Borçlanma talebimizin reddedilmesine gerekçe olarak “ülkenin dış borcunun artması” gösteriliyor. 450 milyar dolar dış borcu var Türkiye’nin. Kendine uçak alırken dış borç yok, kendine Saray yaptırırken dış borç yok, biz İstanbula metrobüs almak istediğimizde mi dış borç var! Sadece bir imza istiyoruz” dedi. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi