Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi, önünde Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu yaklaşan büyük İstanbul depremi nedeniyle bir basın bildirisi yayınladı. Bildiride merkezi yönetim ve yerel yönetimler adına yapılanlar yeterli olmadığı değinirken riskli binaların bir an önce yıkılıp yenilerinin yapılması gerektiği vurgulandı.  

MERKEZİ VE YEREL YÖNETİMLERİN YAPTIKLARI  

Son 1 yıl içerisinde merkezi yönetim ve yerel yönetim tarafından önemli adımlar attıklarını belirten Bakırköy Kentsel Dönüşüm  Dayanışma Platformu,  bunların bazılarını maddeler halinde şu şekilde açıkladı:  

İBB Meclis Kararı ile 39 ilçede imar hak kayıplarının iade edilmesi

Cumhurbaşkanı Kararı ile kentsel dönüşüm konutlarına ilişkin inşaat taahhüt işlerinde KDV’nin %1’e düşürülmesi

Cumhurbaşkanı Kararı ile binasını dönüştürecek vatandaşa kredi desteğinin 200 bin TL’ye yükseltilmesi

İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından revize edilen nazım imar planlarının, katılımcı plancılık anlayışıyla yapılmaya başlanması

İBB tarafından, “Askıya çıkan planlar, sms’le cepte” uygulamasının hayata geçirilmesi

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, bina kimlik sistemine dair yönetmelik yayımlanması

İBB tarafından, kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla, “İstanbul Yenileniyor” projesinin hayata geçirilmesi

“YETERLİ DEĞİL”

Yapılanların yeterli olmadığını belirten Dayanışma Platformu, “Tüm bu çalışmalar umut verici olsa da, 1999 Depremlerinden bu yana kaybedilen zaman ve ekonomik imkânsızlıklar dikkate alındığında, maalesef riskli yapıların kısa sürede yenilenebilmesi için yeterli değil.” İfadelerine yer verdi.

“KRİTİK ADIMLARA İHTİYAÇ VAR”

Platform son olarak kritik adımların atılması gerektiğini vurgularken, “Bu anlamda, 39 ilçeye ait imar planlarının mümkün olan en kısa sürede netleşmesi, binasını dönüştürecek vatandaşa 0 faizli kredi imkânı sağlanması ve kamusal desteğin artması gibi kritik adımlara ihtiyaç var. Ancak, umutsuz değiliz. Biz en zor zamanlarda tek yürek olabilen ve dayanışma ruhuna inanan, özel bir milletiz. Daha önce pek çok kez başardık, yine başarırız. Yeter ki Merkezi Yönetim ve Yerel Yönetimler, Siyaset Üstü bir anlayışla, eş güdüm içinde, tam bir Seferberlik ilan edip, halkı desteklesin ve güvence versin” açıklamasında bulundu.KENT YASAM

Editör: Haber Merkezi