Yoğun katılımın olduğu basın açıklamasında disk başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun yaptığı açıklama sık sık işçilerin sloganlarıyla kesildi. “Emeğimizin, alın terimizin hakkını almak için, hayat pahalılığına son demek için, geçinmek istiyoruz demek için buradayız.” diyerek başladığı konuşmasında birçok konuya değinerek işçilerin sorunlarını anlattı.

Açıklamasında “zamlar durmak bilmiyor. Faturalar soyguna dönüşüyor. Enflasyon rekor üzerine rekor kırıyor.Türkiye gıdada ithalata mahkum hale geldi. Gıda enflasyonu devletin resmi verilerine göre bile yüzde 60’a dayandı. İşsizliğe çare bulunamıyor her evde en az bir işsiz var daha da kötüsü milyonların iş bulma umudu dahi tükendi. Elektirik kesintileri, doğalaz kesintileri bu karakışı daha da karartıyor. Pandemiye dair tüm önlemler ve destekler kaldırıldı, halk kendi başının çaresine bakmaya, kendi canını, sağlığını korumaya çalışıyor. Bu ülkede yaşamak zor, hayat pahalı ama emeğimiz ucuz, canımız ucuz.” Şeklinde konuşan Çerkezoğlu toplumu 5 talep etrafında birleşerek mücadeleyi ve dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.

“Birlik olalım”

Maddelerden ilki “elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır. Benzer şekilde tüm gıda ürünlerinde ve temel tüketim mallarında KDV sıfırlanmalıdır.”

İkincisi;“Tüm maaş ve ücretler En az asgari ücret artış oranı kadar artırılmalı, yılın daha başında enflasyon karşısında eriyen asgari ücret yeniden belirlenmelidir. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT’lilerin emeklilik hakları verilmelidir”

Üçüncüsü; “Asgari ücretin yıllık tutar üzerindeki vergi dilimi %10’a çekilmeli kar ve faiz gelirlerinin vergilendirildiği çok kazanın çok vergi verdiği adil bir vergi politikası benimsenmelidir.”

Dördüncüsü; “Esnaf kuryelik-kendi hesabına çalışma-özel istihdam bürosu- taşeron adı altındaki tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır.”

Son olarak “İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu sendika ve grev hakkıdır bu hakların kullanımının önündeki tüm yasal ve fiili engeller kaldırılmalıdır.” Şeklindeydi.

Zamlara, adaletsiz vergilere, düşük ücretlere karşı omuz omuza diyerek konuşmasına son veren çerkezoğlu, işçilerlerin sloganlarına bir süre eşlik ettikten sonra kalabalık sakince dağıldı.ÖMER AKSOY/KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi