Sarıyer Belediyesi Engelli Koordinasyon Birimi Sorumlusu Mahmut Kement, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Göksenin İnalhan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Erişebilirlik ve Ulaşım Hizmetleri Sorumlusu Sait Kaya’nın konuşmacı olarak yer aldığı seminerde engellinin tanımı, erişebilirlik ve uygulamaları konusu ele alındı.
Seminerin açış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem, “Biz Sarıyer Belediyesi ve Sarıyerliler olarak şunun farkındayız ki engelli vatandaşlarımızın sorunları çözüldüğünde tüm vatandaşlarımızın sorunları çözüm bulmaktadır” dedi.

HERKES İÇİN TASARIM, HERKES İÇİN HİZMET


Seminerin moderatörlüğünü ve ilk konuşmasını yapan Sarıyer Belediyesi Engelli Koordinasyon Birimi Sorumlusu Mahmut Kement; engellilerin toplumsal dışlanmaya en çok maruz kalan kesim olduğunu belirterek, bu sorunu aşmak için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi. Sarıyer Belediyesi’nin 2009’dan bu yana yaptığı engellilerle ilgili çalışmalardan söz eden Mahmut Kement, herkes için tasarım, herkes için hizmet başlığı altında engellilere yönelik hizmetler kapsamında en temel sorunun erişim olduğunu anlattı. Kement, “Tüm yaşam alanını erişilebilir yapmak, engelleri ortadan kaldırır. Erişilebilirlik yasal bir sorumluluktur. Kentsel alan ve ulaşım engellilere yönelik olmalı’’ dedi. Ayrıca sarı çizgi alanlarında park yapılarak görme engelli vatandaşların zarar gördüğünü ifade eden Kement, ülkenin fiziksel ve mimarisini tasarlayanlardan kesintisiz ulaşım yolları inşa edilmesi istenildiğinde hayatın kolaylaştırılabileceğini söyledi.


’ERİŞİLEBİLİRLİK BİR DUVARI YIKMAKTIR’’



İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksenin İnalhan mimarlık bölümünde verilen derslerden ve çalışma alanlarından bahsederek sunumuna başladı. Toplumda engelli yok engellenmiş kişi vardır diyen Doç.Dr. Göksenin İnalhan, özürlülüğe ve özürlü bireylere yaklaşım modellerini anlatarak arasındaki farka dikkat çekti. Doç.Dr. İnalhan, şu şekilde konuştu:
“Erişilebilirlik bir duvarı yıkmaktır. Ulaşılabilir çevrede genel düzenleme ilkelerine uyulduğu takdirde ortaya güzel çalışmalar çıkar. Tasarım bu kapsamda çok önemlidir.’.

ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMALARI NELERDİR?

Seminerde yer alan erişebilirlik uygulamalarını konusunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Erişebilirlik ve Ulaşım Hizmetleri Sorumlusu Sait Kaya ele aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin engelliler için yaptığı çalışmalardan bahseden Kaya, kaldırımdaki işgallerin önlenmesi açısından trafik levhalarında düzenleme yapıldığını da ifade etti.
Sarıyer İlçe Jandarma Komutanı Bnb. Fırat Işık ile Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Sarıuçak’ın da izlediği seminer sonunda konuşmacılar katılımcıların sorularını cevapladı.
(Tuncay DAĞLI)

Editör: Haber Merkezi