Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeler, döviz kurları, enflasyon, fiyat artışları nedeniyle ilk olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ek bütçe teklifi sunulmuş yüzde 63’lük ek bütçe talebi onaylanmıştı.

Merkezi hükümetin ardından yerel yönetimlerde de TL’nin hızlı değer kaybının ardından bütçeyi ayakta tutabilmek adına birer birer ek bütçe kararı aldılar. Başakşehir Belediyesi’nden yüzde 248, Arnavutköy Belediyesi’nde yüzde 102, Esenler Belediyesi’nde yüzde 83, Çekmeköy Belediyesi’nde yüzde 74, Avcılar Belediyesi’nde yüzde 72, Ümraniye Belediyesi’nde yüzde 71, Büyükçekmece Belediyesi’nde yüzde 67, Sancaktepe Belediyesi’nde yüzde 65, Silivri Belediyesi’nde yüzde 63, Sultangazi Belediyesi’nde yüzde 61 ek bütçe belediye meclislerinde onaylanırken Kemal Deniz Bozkurt’un belediye başkanlığını yaptığı Esenyurt Belediyesi’nin yüzde 55  ek bütçe talebi onaylanmadı.

“BELLİ Kİ ESENYURTLULARA HİZMET VEREMEYECEĞİZ”

Meclis’te çoğunluğu ellerinde bulunduran AKP ve MHP gruplarının, daha önce de Esenyurt halkının yararına olan birçok konuya Meclis’te engel olduğunu ifade eden Bozkurt, halkın nitelikli hizmet alabilmesinin önüne set konulduğunu söyledi. 'Ek Bütçe' oylamasından önce bir sunum gerçekleştiren ve bütçe talebinin gerekçelerini anlatan Bozkurt, yüzde 80’lere varan enflasyon rakamlarına dikkat çekerek, “Belli ki Esenyurtlulara hizmet veremeyeceğiz. Neden? Yüzde seksen enflasyon var. Yani bizim bir liramız elli kuruşa düştü. Artık bir liralık iş yapma şansımız yok. Dolayısıyla mal ve hizmetlerin tamamını almam, yapmam mümkün değil” dedi.

“TELAFİSİ İMKÂNSIZ SONUÇLAR”

Bütçenin onaylanmaması halinde meclisin fesh olacağı uyarısında da bulunan Bozkurt, “Kanun koyucu demiş ki 'Eğer meclis üyeleri ya da meclis görevini ihmal ederse belediye meclisinin düşmesi gerekiyor.' Benim bunu size söylemem gerekiyor. Sizlerden bir kez olsun sağduyulu davranmanızı rica ediyorum. Zira Esenyurt’a yapılacak en büyük kötülüğün bu bütçeye hayır demek olduğunu hatırlatmak zorundayım. Aksi takdirde telafisi imkânsız sonuçlar doğuracak ve bu hiç kimse açısından olumlu olmayacak” dedi.

“AMACINIZ BİZİ ENGELLEMEK”

Bozkurt, konuşmasının sonraki bölümünde, ek bütçe talebine hayır oyu vereceklerini belirten AKP’li ve MHP’li meclis üyelerine tepki gösterdi: “Eğer bütçe onaylanmazsa kesin olan şey şu: Esenyurt Belediyesi hizmetlerini yapamaz duruma gelecek. Personel maaşlarının yüzde 92’sini harcamışız. Benim personel maaşını ayarlayabilmem için bütçemin belli olması lazım. İstiyorsunuz ki yatırım yapmayalım. Yaptığınız işlemin adı, Esenyurt Belediyesi’nin hizmet üretmesini engellemektir.” KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi