AK Parti döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakleri üzerinden 34 kişiye toplam 64 milyon 499 bin 893 TL’lik yurt dışı eğitim bursu verilmesi tartışmaları sürerken Cumhuriyet Halk Partisi Şişli Belediyesi ve İBB Melis Üyesi Mali Müşavir Fatoş Hamzalı, eğitim ve öğretim yılında İstanbul  başta olmak üzere barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerinin bu sorununun devam ettiğine dikkat çekti. Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB’nin bir avuç kişiye değil tüm öğrencilere hizmet üretmeye çalıştığını belirten Hamzalı, ‘İmamoğlu başkanlığındaki İBB bugüne kadar binlerce öğrenciye burs ve barınma imkanı ve burs imkanı sundu. Bununla beraber CHP’li lçe belediyeleri de öğrencilerin barınma sorununa çözüm üretmek için canla başla çalışıyor. Kimi yöneticiler var halkı görmezden gelir, kimi yöneticiler var halk ile dertlenir’ dedi

Hamzalı konuşmasını şöyle sürdürdü; Hepinizin bildiği gibi Türkiye genelinde, üniversiteler açıldığı dönemde öğrencilerin barınma sorunu ortaya çıkmış ve yaşanan sorun karşısında öğrenciler sokaklarda ‘Barınamıyoruz’ eylemlerine başlamışlardı. Yüksek ev kiraları, yurtların kapasitesinin yetersiz oluşu ve öğrencilerin açıkta kalması yoğun eleştiri almıştı.  Şimdi gelinen noktada ise öğrenciler yerleştirdikleri KYK yurtlarından şikayet ediyorlar. Aslında talepleri insani yaşam standardı, başka bir şey değil. Örneğin; deprem güvenliği olmayan binalarda yaşamak zorunda olmaları, tuvalet sorunu, odaların yetersizliği, yemek problemi, güvenlik eksiklikleri, giriş-çıkış saatleri gibi konularda yurtta yaşadıkları sorunlarla ilgili seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

‘İnsanlarımızın temel ihtiyaçlarına öncelik vermeliyiz’

Biz siyasiler, öğrencilerin seslerinin duyurulması konusunda yardımcı olmak zorundayız. Öğrencilerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi ve yapılacak çalışmaların takipçisi olmak zorundayız. Gerçeği söylemek gerekirse, hükümetten bu konuya dair atılan bir adım göremedik bu da demek oluyor ki önümüzdeki sene öğrencilerimizin ilk karşılaşacağı sorun barınma sorunu daha sonrasında şikayetlerin çözümsüzlüğü. Abraham Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisini hepiniz bilirsiniz. Maslow’a göre belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz. Örnek olarak günlük karnını doyurabilen fakat güvenlik içinde bulunmayan, kendini sürekli olarak olası bir tehdit altında algılayan bir insanın, dünya görüşünü geliştirmek için kitap okumak gibi bir gereksinimi yoktur. Kısaca bu gençlerin bu en alt basamaktaki ihtiyaçları giderilmediği sürece bu gençlerin başarı hikayeleri yazmaları beklenemez.

‘İBB barınma sorununu çözmek için var gücü ile çalışıyor’                                         

Neyse ki sayın başkanımız Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB bu konu ile ilgili söylediklerinin arkasında duruyor. Öğrencilerimizin ve ailelerinin en büyük kabusu olan barınma sorununa çözüm üretmek için var gücü ile çalışıyor.  Sayın başkanımız İmamoğlu vatandaş odaklı düşündüğü için öğrenciler ailelerinin en büyük sorunu olan ‘Barınma sorunlarının’ önüne geçilmesi gerektiğinin, bilincinde olarak İBB tarihinde yapılmayanı yapmış ve 2021 yılı güz döneminde, Avcılar’da 2 kız öğrenci yurdu, Beyoğlu Örnektepe’de 1 kız öğrenci yurdu olmak üzere toplamda 3 kız öğrenci yurdunda hizmet vermeye başladı. Yine Gaziosmanpaşa’da 10.000 metre karelik alana sahip 372 öğrenci kapasiteli yurt tamamlandı. Resmi açılış işlemlerinin bitmesi bekleniyor. Açılacak olan yurttaki yatak kapasitesi  yurt tamamlandı. Resmi açılış işlemlerinin bitmesi bekleniyor. Açılacak olan yurttaki yatak kapasitesi ile yurt tamamlandı. Resmi açılış işlemlerinin bitmesi bekleniyor. Açılan olan yurttaki yatak kapasitesi ile birlikte 1.000 öğrenciye barınma olanağı sağlanıyor olacak.

‘İBB yurtlarında kalan öğrenciler müşteri değil misafir’

Yine AKP döneminde yapımına başlatılan ancak zamanında bitirilemeyen 1.000 yatak kapasiteli Halkalı Atakent de ve 500 yatak kapasiteli Bağcılar Yenimahalle’deki yurtların da inşaasının en kısa sürede bitirilmesi hedefleniyor. Ayrıca İBB tarafından yapılacak kiralamalarla, 2023 eğitim öğretim yılı içerisinde toplamda 10.000 öğrencinin barınma sorununa çare olunması hedefleniyor.  İBB yurtlarında, en fazla 3 kişinin kaldığı odalarda her odada buzdolabı, 24 saat sıcak su, banyo, tuvalet, klima bulunuyor. Ortak kullanım alanlarında ise, bilgisayar odası, kütüphane, spor salonu, aktivite odaları, fiber internet, çamaşırhane gibi günümüz ‘Z’ kuşağununihtiyaçlarınaı asgaride karşılamaya yönelik hizmetler sunuluyor. İBB yurtlarında kalan öğrenciler müşteri değil misafir.

Peki İstanbul’daki CHP’li ilçe belediyeleri şimdiye kadar bu sorun konusunda ne yapmış? Kayıtsız mı kalmışlar. Tabi ki hayır. Bakırköy’de 1 kız öğrenci yurdu ve 1 kız öğrenci misafirhanesi, Beşiktaş’ta 1 kız ve 1 erkek öğrenci yurdu, Sarıyer’de 1 kız öğrenci yurdu, Kadıköy’de 1 kız öğrenci yurdu, Şişli’de 1 kız öğrenci yurdu, Maltepe’de hizmet veren 1 kız öğrenci yurdu ve yapımı devam eden 1 kız öğrenci yurdu olmak üzere toplamda 9 öğrenci yurdunda yaklaşık 1.000 öğrenciye barınma hizmeti veriliyor. İlçe belediyelerimiz kısıtlı imkanlarına rağmen hizmet belediyeciliği anlayışıyla bu alanda da ellerini taşın altına koyuyorlar. Belediye başkanlarımız 1.000 öğrencinin kahramanı ve bu nedenle bir teşekkürü hak ediyorlar.

’64 milyon ile 52 bin öğrencinin bursu ödenebiliyor’

Yurt konusunda ilçe belediyeleri büyükşehir belediyeleri, Genel Merkezi ve Genel Başkanı ile canla başla öğrencinin yanında olan parti Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği ibi CHP iktidarında 1 yıllık süre içerisinde Türkiye’de yurt problemini tamamen çözeceğiz.  Dün Grup Sözcümüz Tarık Balyalı’nın gündeme taşıdığı AK partili vekillerin dönemin AK Parti Kadın Kolları Başkanın ve AK Parti’ye çok yakın isimlerin yurt dışında eğitim bursu adı altında İBB bünyesinde fiilen çalışmadığı halde işe girişi yapılarak yurt dışı eğitim bursu kazandığı gerekçesi ile İstanbulluların hakkı olan İBB kaynaklarının kimlere nasıl aktarıldığına dair iddiaları üzelerek izliyoruz. Bu şekilde eğitim gideri olarak bugün ki döviz kuru ile hesaplandığında 62 milyon Türk lirası eğitim bursu İBB kasasından çıkmış.

Peki bu 64 milyon ile ne yapılabiliyor biliyor musunuz? Genç üniversiteli eğitim desteği ile tam 52 bin öğrencinin bursları ödenebiliyor. Oysa ki biz kaynakların 2-3 kişiye değil, halka harcanmasını istiyoruz. Ekrem Başkanın başlattığı Genç Üniversiteli Desteği 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde 30.000 öğrenciye 94 milyon TL tutarında, 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde 34 bin öğrenciye 108 milyon TL tutarında ödeme yapılmış. 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde 52 bin öğrenciye 166 milyon TL tutarında burs verilmiştir. Her öğrenciye belirlenen periyotlarda 3.200 TL ödeme sağlandı. Yine Askı’da Eğitim Desteği ile bugüne kadar toplamda 20.000 öğrenciye burs verildi.

‘İBB geri ödemesiz burs veriyor’

Bu burslar verilirken de torpil yok, kayırmaca yok, kimseye yakın olunmasına, tanıdık bulmaya, siyasette bir ‘dayının’ olmasına gerek yok. Peki yeni yönetimde sistem nasıl işliyor? Öğrencilerin internet ortamında verdikleri bilgilere göre puanlama yapılıyor. En çok ihtiyacı olandan başlamak üzere burslar veriliyor. AK Parti KYK ile daha iş bulamamış öğrencilere borç çıkarıyor, öğrencilerin hesaplarına bloke koyuyor. Ekrem başkan geri ödemesiz burs veriyor. Sizin desteklediğiniz vakıf yurtlarında baskı var. İBB yurtlarında özgürlük var. Günde 2 öğün güzel yemek var. 24 saat sıcak su var. İstedikleri kitabı, istedikleri zaman okuyacakları kütüphaneleri var. Gençler tabi ki CHP’sini ve Millet İttifakı’nı destekler.

‘Takdir İstanbul halkınındır’

Sanılmasın ki, İBB’sini her alanda engellemek Ekrem başkanı engellemektir, biraz önce yapılan hizmetleri saydım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni engellemek aslında halka , gençlere hizmeti engellemektir. Tüm engellemelere rağmen Ekrem başkanın gençlere yönelik 2023 hedeflerini ifade etmekisterim. İBB 2023’te 10.000 ve üzeri öğrenciye yurt imkanı sağlamak ki şimdiye kadar 136 bin öğrenciye Genç Üniversiteli Eğitim Bursu sağlandı. Destek sağlanan öğrenci sayısını katlayarak arttırmaktır. 136 bin öğrenciye burs vermek demek, 136 bin mutlu yüz, umut ve sevinen anne ve baba demektir. Yani kısaca ifade etmek gerekirse, İBB’ninkaynakları , İstanbul’un gençleri için kullanılmaya devam edilecek. Son olarak ‘Kimi yönetici var halk için dertlenir, kimi yönetici var halkı görmezden gelir. Takdir İstanbul halkınındır’. FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi