Siber güvenlik şirketi surfshark’ın yaptığı araştırma popüler flört uygulamalarının kullanıcıları hakkında ne kadar bilgi topladığını araştırdı. Araştırmaya göre en çok veri toplayan 3 uygulama Badoo, Bumble ve HER.  Badoo,  Bumble, tinder, happn ve OkCupid Türkiye'nin AppStore'dan en çok indirilen 10 flört uygulaması arasında yer alıyor. Araştırmada Apple store verilerine göre dünya çapında en çok indirilen 50 flört uygulaması karşılaştırıldı.

Kayıt olurken isim, telefon numarası, adres, fotoğraf, adres erişimi vb. bilgilerin verilmesi normal bir şeymiş gibi görünse de aslındaveri sorununu da beraberinde getiriyor. İşte veriler:

-Tinder, kullanıcıları rakipleri Bumble ve Badoo'dan daha az takip ederek 19. sırada yer alıyor. Ancak yine de verileri üçüncü taraf reklamcılarla paylaşıyor. Türkiye'de bir diğer popüler flört uygulaması olan OkCupid 12. sırada, Happn ise 17. sırada yer alıyor.

-sağlık verilerini toplayan uygulamalar yalnızca; Bumble, Badoo ve Grindr. Grindr, HIV durumu ve son test tarihi gibi hassas tıbbi bilgileri bile toplarken, Bumble ve Badoo, kullanıcıların fitness verilerini depolar. Happn ise 50 uygulama arasında tarama geçmişini toplayan tek uygulama.

-Her ikincil uygulama ırksal veya etnik veriler, cinsel yönelim, hamilelik veya doğum bilgileri, engellilik, dini veya felsefi inançlar, sendika üyeliği, siyasi görüş, genetik bilgiler veya biyometrik veriler gibi hassas bilgileri topluyor.

- Analiz edilen uygulamaların yarısından fazlası üçüncü taraf reklamları için veri kullandı.

Editör: Haber Merkezi