Doğa İçin Sanat Derneği (DİSDER) organizasyonu ve desteğiyle Şişli Meydanı’nda “Geçmişten Günümüze Şişli Etfal” fotoğraf sergisi açıldı. Şişli Etfal Hastanesi’nin 122 yıllık tarihinden kesitler sunulan sergide, hastanenin ilk çekilen fotoğraflarından taşınma sürecindeki fotoğrafına kadar, kronolojik sırayla 38 adet siyah-beyaz fotoğraf yer alıyor. Üç gün açık kalacak açık hava sergisi 26 Haziran Cumartesi günü saat 19’a kadar gezilebilecek.

ETFAL İÇİN PEDAL ÇEVRİLECEK

Şişli Meydanı’nda düzenlenen serginin açılış törenine, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katılarak destek verdi. Serginin açılış töreninde Şişli Etfal Dayanışması’ndan İpek Deniz, yürütülen çalışmalar ve talepleri hakkında bilgilendirme yaptı. Deniz, fotoğraf sergisinin son günü olan 26 Haziran Cumartesi günü “Etfal İçin Pedal Çeviriyoruz” adını verdikleri, Şişli-Taksim-Şişli güzergahında bir bisiklet turu düzenleyeceklerini, bisikleti olmayanlara da bisiklet temin edeceklerini belirterek bisikleti olan-olmayan herkesi Cumartesi saat 11’de başlayacak bu tura katılmaya davet etti.

“YETKİLİ MERCİLER TARAFINDAN BİLGİLENDİRME HALEN YAPILMADI”

Sergiyi düzenleyen DİSDER adına konuşan Göksen Ezeltürk, Doğa İçin Sanat Derneği olarak doğanın ve doğada yaşayan tüm canlıların yaşam hakkına dair kamuoyunda farkındalık yaratmak için İstanbul içinde ve dışında çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bu kapsamda, insanın en temel hakkı olan yaşam hakkına ve yine bunun en temel unsuru olan sağlık hakkına dikkat çekmek adına ilk günden itibaren Şişli Etfal Dayanışması’nın paydaşı olarak Şişli Etfal Dayanışması’nın çalışmalarına destek verdik. Depreme karşı güçlendirme gerekçesiyle Şişli Etfal Hastanesi’nin bölünerek taşınması kararı alındı ve taşınma çalışmalarında sona gelindi; ancak, güçlendirme çalışmaları tamamlandıktan sonrasında hastanenin ne olacağına dair yetkili merciler tarafından resmi bir bilgilendirme halen kamuoyuna yapılmadı. Oysa bizler, yani sağlık hakkına duyarlı STK’lar ve Şişli sakinleri; sadece Şişli için değil, tüm çevre ilçeler için de parasız sağlık imkanı sağlayan hastanemizin deprem güçlendirme çalışmaları sonrasında yine, yeniden, aynı yerde tam teşekküllü kamu hastanesi olarak faaliyetini sürdürmeye devam edeceğinin teyidini yetkili bir ağızdan almak istiyoruz.”

“Geçmişten Günümüze Şişli Etfal” fotoğraf sergisini, 122 yıllık geçmişe sahip hastanenin yalnızca sağlık hizmeti sunan bir bina değil, uzun yıllardır tarihe tanıklık etmiş bir kültürel miras olduğunu halka ve yetkililere hatırlatmak için düzenlediklerini ifade eden Ezeltürk, Şişli halkı olarak hastanenin yenilenmesi ve yerinde kalması yönünde güvence verilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

“ŞİŞLİ ETFAL HASTANESİ RANTA TESLİM EDİLMESİN”

Muammer Keskin ve Canan Kaftancıoğlu da yaptıkları konuşmalarda Şişli Etfal’in, sadece Şişli’ye hizmet vermeyen, Şişli sınırlarını aşan tüm Türkiye’ye hizmet veren bir hastane olduğunu belirtti. Şişli Etfal’in bölge halkının sağlığa erişim hakkı açısından taşıdığı kritik öneme vurgu yaparak, Etfal Hastanesinin depreme karşı güçlendirilerek, tam teşekküllü olarak yerinde kalması gerektiğini, yetkililerin halkın bu beklentisine olumlu karşılık vermesi gerektiğini belirtti. Sanatı hak mücadelesiyle buluşturan Şişli Etfal Dayanışması’na desteklerini ifade etti.

Canan Kaftancıoğlu, hastanenin yerinde dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Vatandaşın bir sağlık hakkı vardır, bir de sağlığa erişim hakkı. Aslında Şişli Etfal kapatılmasın diyen Şişli Etfal Dayanışması’nın amacı Şişli’de yaşayan komşularının sağlığa ulaşım hakkına sahip çıkmak ve siz Şişlililer’in belki de ambulansta geçirerek kaybedeceği 30 saniyenin yaşamınıza malolmasının önüne geçmektir. Tüm komşularım adına söylüyorum. Şişli Etfal Hastanesi ranta teslim edilmesin, dönüştürülecekse yerinde dönüştürülsün, Şişli’de yaşayan vatandaşlarımızın hem hafızası, hem belleği, hem gelecekteki sağlık hakkı korunmuş olsun.”

KESKİN: ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VARSA YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Muammer Keskin, “Şişli Etfal Hastanesi sadece Şişlililer’e hizmet vermiyor. İstanbul’un sınırlarını aşan bir hasta kabulü var. Şifa dağıtmış. Bugün arkadaşlar çok güzel bir iş yapmışlar, sanatla bunu anlatmaya çalışmışlar. Komşularımdan rica ediyorum; bu sergiyi mutlaka gezip görün. Sanatın gücünün ne kadar büyük olduğunun maalesef bizleri yönetenler görmek istemiyorlar. Toplum yararına ne kadar iş varsa hepsine rant gözüyle bakıyorlar. Burada olan arkadaşlarımız, ‘Tamam hastane yıkılsın, yeniden yapılsın ama tam teşekküllü olarak yerinde yapılsın’ diyorlar. Biz de onların verdiği emeğe hem saygı duyuyoruz, hem destek olacağız. Üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Etkinlik sonrası hazırlanan dilek panosuna Muammer Keskin, “Şişli Etfal hem yerinde kalsın hem halka bir an önce hizmet etmesi için hızlıca yapılsın” yazdı. Canan Kaftancıoğlu’nun mesajı ise, “Şişli Etfal hastanesi yaşam hakkı savunması sağlayacağı gibi aynı zamanda Şişli’nin hafızasıdır. Sanat ve mücadeleyle Şişli Etfal’i yaşatmaya çalışanlara selam olsun. Dayanışmayla…” oldu. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi