8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar dolayısıyla iş kadını, siyasetçi ve aynı zamanda kadın ve kadın sorunlarını ilgilendiren birçok sivil toplum kuruluşlarında görevler yapan şimdi de Milletvekili Aday Adayı olan Gülseren Onanç ile
Türkiye siyaseti, CHP ve kadınlar üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşi sırasında sorularımızı yanıtlayan CHP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Gülseren Onanç, "Erkeklerin ağır bastığı siyaset arenasında yapılan seçimlerde kadınlara verilen oyların 1,5 ile çarpılması mümkün olabilir" diye konuştu.

Türkiye'nin yaşadığı ekonomik, sosyal, siyasal gelişmeleri ve CHP'yi değerlendirebilir misiz? Türkiye toplumunun CHP'ye ihtiyacı var mı?
Türkiye uzun bir zamandır arafta. Ya Cumhuriyetin temel değerleri olan kuvvetler ayrılığı gelişmiş demokrasi, bireysel hak ve özgürlükler, kadın erkek eşitliği eksenlerinde Avrupa Birliği yolunda ilerleyecek ya da Ortadoğu’nun uzantısı eksik bir demokrasi, tek adam tek parti ve otokratik rejim karanlığına sürüklenecek. AKP ve Recep Tayyip Erdoğan bizi bu karanlığa doğru sürüklerken, CHP özgürlükleri gelişmiş demokratik bir Türkiye inşasını sağlayacak tek partidir. Sosyal demokrat değerleriyle CHP, insanı merkeze alan, halkın sorunlarına odaklanan politikalarıyla Türkiye’yi bu kaotik yapıdan kurtarabilir. Özgecan'ın canice katledilmediği, Berkin Elvan'ın polis tarafından öldürülmediği, gazetecilerin düşünceleri yüzünden işlerini kaybetmediği, özgür ve adil Türkiye'yi biz inşa edebiliriz.

Cumhuriyet Halk Partisi'nde uzun yıllardan sonra ilk defa ön seçimle aday belirleme kararı alındı. Bu karar sizin ve parti içinde siyaset yapan kadın siyasetçilerde bir heyecan yarattı mı?
Ön seçim bütün örgütümüzde ve kadınlarımızda bir heyecan yarattı. Ancak kadın siyasetçilerimizin siyasetin diğer aşamalarında olduğu gibi önseçim aşamasında da önlerinde engelleri var. Öncelikle siyaset erkeklerin yoğun olduğu bir alan ve bu alanda kadınların var olması oldukça güç. Örneğin toplantılar bile akşam ve akşam evdeki çocuk bakım, ev bakım sorumlulukları kadına ait. Ayrıca kadınlarımız daha yoksul ve ön seçimde ihtiyaç olan maddi kaynaklara erişimleri kısıtlı. Ben bu koşullarda kadının aldığı oyların 1,5 ile çarpılması gibi bir pozitif ayrımcılık uygulanması gereğine inanıyorum. Dünyada bunun örnekleri var.
Kadının toplumumuzdaki yerini biraz değerlendirebilir misiniz? Siz nasıl bir vekil olacaksınız? Kadınlara yönelik bir projeniz var mı?

Kamusal alanda maalesef kadının yeri nerdeyse yok. Her 4 kadımızdan sadece 1 tanesi istihdam ediliyor. 1 kadın valimiz var. Mecliste 550 milletvekilinin sadece 73 tanesi kadın. Kadına biçilen rol evde anne olmak veya eş olmak. 12 yıllık muhafazakar AKP iktidarında bu rol daha da pekişti. AKP kadına yönelik politikalarında kadına evde yaşlı ve engelli bakım yaptırarak yardım etti. Böyelikle kadın ve erkek arasındaki var olan eşitsizlik daha da arttı. Bu eşitsizlik kadına yönelik şiddeti de arttırdı. Her gün bir kadınımız eşi veya yakını tarafından öldürülüyor. Bir kadın kıyımı yaşanıyor ve devlet buna yönelik bir seferberlik yapmıyor.
Bu milletvekili olduğunuzda bu duruma karşı siz neler yapacaksınız?
İsyan ediyorum. Ben kadının eşit ve özgür bir birey olması yönünde sosyal devletin çalışmasını sağlayacağım. Kadın hakları aktivisti olarak kadının temsilcisi olacağım. Kadının çalışmasının önündeki en büyük engel çocuk ve yaşlı bakım. Milletvekili olursam çalışan kadınların üzerinden bu yükü almak üzere kadın destek sistemi kurmayı planlıyorum. Ayrıca Avrupa Birliği üyelik sürecini de kadın erkek eşitliği için çok önemli buluyorum. AB sürecine de katkı sunmak istiyorum.
Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla CHP'nin kadın seçmenine ve Türkiye'deki kadınlara bir mesajınız var mı?
Türkiye'nin kaderini kadınlar değiştirecek. Emekçi kadınlar siz bu toplumun eli öpülesi kadınlarısınız. Sizin eşit ve özgür bir birey olmanız için siyaset yapmalıyız. Birlikte değiştirebiliriz.
Ön seçimde oy kullanacak parti üyelerine bir mesajınız var mı?
Kendilerini temsil edeceğine inandıkları, temiz siyaset yapmış, örgüte emek harcamış politikacıları seçin. Ama başa kadınları koyun.

KUTU

Gülseren Onanç Kimdir?
1965 yılında Mardin'de dünyaya geldi. 4 yaşında iken ailesinin İstanbul'a göç etmesi nedeniyle çocukluğu İstanbul'da geçti. İstanbul Çemberlitaş Kız Lisesi ve Bakırköy Kocasinan Lisesi’ndeki ortaöğreniminin ardından İTÜ İşletme Fakültesi'nden 1987 yılında mezun oldu. Bir yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalıştıktan sonra Michigan State Üniversitesi'nde uluslararası pazarlama konusunda MBA derecesi aldı.1991'de eğitimini tamamladıktan sonra Eczacıbaşı, Balsu ve Ferrero şirketlerinde çalıştı. Eczacıbaşı firmasındaki görevi nedeniyle Rusya'da yaşadığı 3 yıllık dönemde SSCB'nin dağılış sürecine tanıklık etti.Teknoloji tabanlı pazarlama çözümleri sunmak üzere 2000 yılında Go4 Marketing, 2003 yılında Ticketturk adlı şirketi kurdu. Aynı yıl kurulan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER)'nin kurucuları arasında yer aldı. 2007'de dernek başkanlığına seçildi. Başkanlığı sırasında kadınların işgücüne katılımın önündeki engelleri kaldırmak ve Türkiye’nin AB müzakere sürecine katkıda bulunmak amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulundu. 2011 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili adayı olmak için KAGİDER başkanlığından ayrıldı ve siyasete girdi.2010 sonunda, CHP Parti Meclisi'ne seçildi ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine atandı. 2011 Genel seçimlerinde İstanbul milletvekili adayı oldu .17 Nisan 2013 tarihinde CHP’deki genel başkan yardımcılığı görevini yaptı. 2014 Yerel seçimlerinde CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı oldu. Ayrıca Okan Üniversitesi Danışma Kurulu üyesidir. Şu an CHP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı.
 
Editör: Haber Merkezi