Beyazıt Meydanı anlamlı bir güne ev sahipliği yaptı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Sovyet coğrafyasında kendini rejimin bakiyesi gören Rusya hep acılar yaşattı. Bazen doğrudan saldıran bazen ise perde arkasında destekleyen oldu. Bunlardan ilki Hocalı Soykırımı sonuncusu da devam etmekte olan Ukrayna’nın işgalidir. 26 Şubat 1992’de 83 çocuk 106 kadın 70’den fazla yaşlı toplam 613 Türk’ün soykırım maksatlı olarak Ermeniler tarafından  öldürülmesinin 30.yıldönümü için bir anma töreni gerçekleştirildi. Aynı esnada Türkiye’de yaşayan Ukraynalılar’da Rus işgalindeki vatanlarına destek çağrısında bulunmak için Beyazıt Meydanı’ndaydı. Ukraynalılar’a çok sayıda Türk’te destek verdi.

HOCALI SOYKIRIMI HATIRLANDI

İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği (İSTAD) Başkanı Sefer Karakoyunlu’nun komite başkanlığı yaptığı soykırımı anma ve hatırlatma mitingine Büyük Birlik Partisi Bayrampaşa İlçe Teşkilatı, Sefaköy Iğdırlılar Dayanışma ve Kültür  Derneği, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Bosna Sancak Trakya Rumeli  Balkan Türkleri Derneği, Türk Dünyası Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, İstanbul Azerbaycan Hüseyn Cavid Okulu öğretmen ve öğrencileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Anma töreninde söz alan konuşmacılar soykırımı lanetlerken, bir daha yaşanmaması için gelecek nesillere Hocalı’yı her daim anlatmak gerektiğine vurgu yapıldı. Hocalı’nın henüz özgürlüğüne kavuşmadığı hatırlatılarak, Hocalı’da şehit kanının olduğu topraklarda yeniden çiçekler açmadığı, yeniden Türk çocukları koşturmadığı  sürece acının dinmeyeceği dillendirildi. En duygu dolu konuşmayı  İstanbul Azerbaycan Hüseyn Cavid Okulu Kurucusu Şergiye Mamadova yaptı. Mamadova, Rus Analarına sesleniyorum diye başladığı konuşmasında “Evlatlarınıza söyleyin başkalarının evlatlarını öldürmesinler. Sizin gibi anne olan Ukraynalı annelerin canını yakmasınlar” çağrısında bulundu. Gözleri dolarak konuşmasına devam eden Mamadova “ Rus Ordusu’nun insan kanı döktüğü yeter. Ukrayna’da Kiev’de herkesin yakını var. Geceleri uyumuyoruz. Şahsen benim oğlumda oradadır. Nesil olarak herkes daraldı. Herkes peşmurdedir, perişandır. Biz bütün insanların haline acıyoruz. Dünyada kan dökülmesin, analar ağlamasın. Çocuklar ölmesin. Her bir ölen çocuğa dünya ağlıyor. Ruslar neden ağlamıyor? Bugün burada Hocalı Soykırımı’nın 30. Yılını teyit etmek  için toplandık. Bu çocuklarımızı bilinçli yetiştirir, yaşadıklarımızı anlatırsak düşmanımızı tanırlar. Çünkü Hocalı katliamına Ermeni’nin gücü yetmez. Hocalı’da insanlarımızı Rusların 366’ıncı alayı öldürdü. Tıpkı bugün Ukrayna’yı işgal edip insanların ölümüne neden oldukları gibi Hocalı’da da ölümlere neden oldular” dedi.

UKRAYNALILAR’DAN DESTEK ÇAĞRISI

Beyazıt Meydanı’nın diğer tarafında ise Türkiye’de yaşayan Ukraynalılar toplanmıştı. Ülkelerine destek çağrısı yapan Slavlar ve Kırım  Türkleri ‘Savaş’a Hayır’ çağrısında bulundular.  “Ukrayna’ya Destek Ol”,  “Putin Ukrayna’dan çık”, Rusya evine dön, evimize dokunmayın” şeklinde dövizlerin yanı sıra Putin’i Hitler’e benzeten dövizler taşıdıkları görüldü. Mitingde Ukrayna milli marşı okunurken “ Türkiye boğazı kapat” şeklinde slogan da atıldı. Hocalı Soykırımı Anma programına katılanların  kendi törenleri bittikten sonra Ukraynalılar’a destek verdikleri görüldü. TAYFUN ERCAN – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi