Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında gerçekleştirilen genel seçimler öncesinde AK Parti'nin seçim beyannamesini tanıttığı toplantıda, ‘İstanbul için Avrupa ve Anadolu yakasında iki yeni şehir kurulacağını’ açıklamıştı. Plana göre Avrupa yakasında Silivri; Anadolu yakasında Kartal merkezli iki yeni şehrin kurulması planlanmıştı. Edinilen bilgilere göre kurulacak şehirlerin şifreleri İstanbul'un anayasası sayılan 'Çevre Düzeni Planı'nda gizlenmişti.

AVRUPA’DA SİLİVRİ; ANADOLU’DA KARTAL

Plana göre Avrupa yakasında Silivri, Anadolu yakasında Kartal merkezli şehirler oluşturulacak. Büyükçekmece Gölü'nden Tekirdağ sınırına kadar olan bölge kontrollü olarak genişleyecek. Silivri merkezli yeni şehir, üniversite, teknoloji geliştirme bölgesi, fuar, kültür ve kongre merkezlerinin yanı sıra turizm alanlarıyla desteklenecek. Ayrıca bölgedeki günübirlik deniz ulaşımı sistemi geliştirilerek metro, metrobüs ve diğer ulaşım akslarıyla entegrasyonu sağlanacak.

Anadolu yakasında ise Maltepe, Kartal, Tuzla, Orhanlı, Şile ve Ağva gelişme alanı olarak önerilmişti. Silivri-Büyükçekmece aksında D-100 ve TEM otoyolları arasında kalan bölge, Silivri'nin batısında Değirmenköy ve Çanta, Hadımköy ve Küçükçekmece Gölü'nün kuzeyindeki Kayabaşı ve Ispartakule, kentin yeni gelişme alanı olacak. Kartal merkezli şehirde Sabiha Gökçen Havalimanı, Pendik Yenişehir ve Kurtköy'de önerilen teknoloji geliştirme bölgeleri yapılacaktı.

Pendik limanı, Orhanlı lojistik merkezi ile etrafında gelişecek konut ve yeni ticaret alanları da belirlendi. İstanbul Çevre Düzeni Planı, 2005 yılında BİMTAŞ bünyesinde kurulan İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi (İMP) bünyesinde istihdam edilen çok sayıda şehir plancısının katılımı ve sivil toplum örgütlerinin önerileri doğrultusunda şekillendirildi. Plan, 13 Şubat 2009'da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oyçokluğu ile kabul edilmişti. AK Parti'nin seçim beyannamesinin açıklandığı toplantıda İstanbul'un nüfusunun 15 milyon civarında olduğunu belirten Dönemin Başbakanı Erdoğan, "Nüfusun 17 milyonu aşması bekleniyor. İstanbul'da iki yeni şehir kuracağız. Biri Avrupa yakasında, birisi Anadolu yakasında. Ey muhalefet, sakın siz de projelerinizi açıklarken bunu kapmaya kalkmayın. Patenti bize ait." diye konuşmuştu.

ASKERÎ KIŞLALAR TOKİ'YE DEVREDİLDİ

Kurulacak 2 yeni şehirle İstanbul'un kuzeyinde cazibe merkezi oluşturulacak. İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde inşası halen devam eden 3. Boğaz Köprüsü güzergâhındaki birçok askeri kışla TOKİ'ye devredildi. Hadımköy'den kuzeye çıkıldığında Sancaktepe ve Akpınar kışlaları boşaltıldı. Güzergâh üzerindeki Odayeri, Riva ve Kılıçlı'daki askerî tesisler de TOKİ'ye geçen araziler arasında.

Orhan ŞİMŞEK-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi