Yeni yıla bir gün kala basın mensuplarıyla Ataşehir Belediye Başkanlık binasında düzenlenen basın toplantısında 2009 yılından beri sürdükleri çalışmaları, ilçede yaşanan sorunları ve gelecekte hayata geçirecekleri projelerini basın mensuplarıyla paylaşan Belediye Başkanı Battal İlgezdi, ‘Ben ve arkadaşlarım ilk gün ki heyecanla çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz, sürdüreceğiz’ dedi. Konuşmasına  dünyada hem ülkemizde COVİD-19 salgını nedeniyle hayatını kaybeden Ataşehir meclis üyelerini anarak başlayan İlgezdi, ‘ Salgınla insanlık olarak mücadele ettik. Salgın devam ediyor, iki meclis üyesi arkadaşımız bu salgın dolayısıyla hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden arkadaşlarımızı bir kez daha anıyor, Allah’tan rahmet, ailelerine de sabır diliyorum. Ekonomik ve sosyal açıdan zor günlerden geçiyoruz. Bu durum sadece ülkemiz için değil, tüm dünya için geçerli. Temennimiz önümüzdeki yılların daha sağlıklı ve daha güzel geçmesidir’ dedi.

Basın toplantısında gazetecilerden bir isteği olduğunu belirten İlgezdi, gazetecilik mesleğinin en önemli kriterinin tarafsız ve doğru haber olduğunu belirterek, Benim ve arkadaşlarımın yönetimde 13 yılı doldu. İyi günlerimiz oldu, kötü günlerimiz oldu. İyisiyle tatlısıyla 13 yılımızı doldurmanın gururunu yaşıyoruz. Temennimiz bundan sonra Ataşehirimiz için en güzel işleri yapmaktır. Eleştiri ve özeleştiri en demokratik hakkınız. Gazetelerin ve gazetecilerin görevi eleştirmektir. İstanbul büyük bir kent.  Ataşehirimiz İstanbul’un parlayan ilçelerdinden. Basın mensupları arkadaşlarımızdan ricam bizimle ilgili bir haber yapılacağı zaman bizim de görüşlerimize yer verilmesidir.  Bugün buraya gelen tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Sağolun, varolun’ diye konuştu.

‘Bir kulübede başladık, Ataşehir’i parlayan bir ilçe yaptık’

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi daha sonra şunları söyledi, Şimdi sizlere kısaca bugünlere nasıl geldiğimizi biraz anlatmak istiyorum. 2009 yılında Ataşehir ilçe oldu. Ümraniye, Üsküdar, Sancaktepe ve Ferhatpaşa’dan geçmiş oldu. O dönemde bir altı ay hem yer hem de ciddi personel sıkıntısı yaşadık. Belediyemizi bir kulübede teslim aldım ve o günlerden bugüne baktığımızda ben ve arkadaşlarım çok güzel işlere imza attık, güzel işler yapmaya da devam edeceğiz. Ataşehirimizi İstanbul’un parlayan yıldızı yapma hedefimizin büyük bir kısmını gerçekleştirdik.

‘Bize en az oy veren mahallemize, bütçemizin yüzde kırkını ayırdık’

Ataşehir’deyapmamız  gerken yol asfalt gibi asli görevlerimize çok değinmeyeceğim bunlar bizim görevlerimiz. Ancak şunun bilinmesini istiyorum. Ataşehir’de göreve başladığımızda Atatürk Mahallesi dışındaki diğer mahallelerimiz yaşanacak durumda değildi. Diğer mahallelerimizin ne alt yapısı ne imarı vardı. Ferhatpaşa Mahallesi bize en az oy veren mahalleydi, ancak görevi aldığımız günden itibaren hiçbir ayırım yapmadık. Hatta o dönem bütçemizin yüzde kırkını bu mahallemize harcadık. Evlerin içine su giriyordu. Mahallemizin tüm alt yapı sorununu çözdük. Bir zamanlar bize oy vermek istemeyen mahallemizde bugün hangi eve gitsek o evden biri gibi karşılanıyoruz. Hiçbir ayırım yapmardan halkımıza hizmet etmek için yola çıktık bu pusulamızdan hiç şaşmadık.

’13 yıl önceki Ataşehir’e bakanlar bizim neler yaptığımızı görebilir’

Bizin ne yaptığımız görmek isteyen arkadaşlar özellikle geçmişte Ataşehir’den oluşan mahallelerimizin ne durumda olduğuna bakabilirler. Bizden önce mahallelerimizden çöp alınması hafta, ay ve günlerle oluyordu. Elimizde sınırlı imkan ve personel vardı. ‘Ne yapabiliriz?’ diye sordu arkadaşlarımız’ Hiçbir şey yapamazsak da günlük olarak halkımızın çöplerini toplatır, insanlarımızı bu eziyetten kurtarırız’ dedim. O günden sonra mahallelerimizde çöpler düzenli olarak toplanmaya başlandı. İlçelerimizin bazılarının ciddi imar sorunu var.İBB’nin önceki dönem belediye başkanı Sayın Kadir Topbaş’a defalarca gittik olmadı görevinden istifa etmeden birkaç ay öncesinde Ataşehir ile ilgili çalışmalar yapıldığını söyledi. İçerenköy planları yapıldı. Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin çalışmaları da bitmek üzere. O dönem söylediğimiz herşeyin arkasında duruyoruz.

‘Tüm siyasi partilerin temsilcileriyle beraber çalışıyoruz’

Plan yapma yetkisini ilçe belediyelerinde olmadığını bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkili olduğunu belirten ilgezdi, ‘Ataşehir’debizlerin çatı bile yapma yetkimiz yok. Planları ya İBB, ya TOKİ ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyor. AK Parti Grup Başkanvekilleri, diğer siyasi partilerin grup başkanlarına, meclis üyelerimize ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na Ataşehir’in imar sorunun çözüm çalışılmasında gösterdikleri katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Ataşehir’de imar planlarının yapılması Ataşehir’in menfaatinedir. Tüm siyasi partilerin gruplarıyla beraber çalışıyoruz. Bu konudaki gayretimiz devam ediyor. Planlarımız çıktıktan sonra ilçemizde bulunan tüm siyasi parti temsilcileriyle beraber bu başarıyı elde ettiğimizi söyleriz. Bunda bizim gocunacağımız hiçbir şeyimiz yok.  Ataşehir’de 5400 kişiye tapu verdik. O dönem tapuların verilmesinde katkı sunan herkese teşekkür ettik. Aynı şeyi yine söylüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planlarımızı yapsın, tapuları AK Parti ilçe başkanı da verebilir. Bu bizim için sorun değil.

‘İmar soruna siyasi malzeme haline getirilmemeli’

Yeni Çamlıca Mahallesi’nde ilk seçildiğimizde söylemiştik. İlçe Belediye Başkanlarını elindeki plan yetkisi alındı. Tüm yetkiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi. Bölgenin planları iptal edildi. Bu yıl sonu itibariyle oradaki planların askıya asılacağını ve tüm tapuların verileceğini söyledik. Bu konu sadece bir hafta gecikmeyle olacak. Buradan Yeniçamlıca’da yaşayan tüm halkımıza bunu duyurmak istiyoruz. İstanbul’da büyük bir deprem bekleniyor. Halkımız bu büyük tehlikeyle yüzyüze iken imar planı ve kentsel dönüşüm sorunu gibi konular siyaset malzemesi haline getirilmemelidir. Bugün Ataşehirimizde mevcut konutların büyük bir bölümü 1999 depreminden önce yapılan yapılardan oluşuyor. Sadece Ataşehir değil İstanbul’un tamamında bu dönüşümlerin yapılması gerekiyor. Bunun için tüm siyasi partiler biraraya gelerek ortak çalışma yapmalıdır diyoruz. Ferhatpaşa’daİBB’nin açtığı kentsel dönüşüm ile ilgili açılan ofisinde çalışmalar yapılıyor. Ferhatpaşa planlarının da Yeni Çamlıca planlarıyla çıkmasını bekliyoruz. Eğer bugün Ataşehir’in planları çıkmış olsaydı, Ataşehirimiz bir bütün olarak modern bir görüntüye kavuşur, Doğu Ataşehir de Batı Ataşehir gibi olurdu. Yenisahra ve Barbaros’da büyük mağduriyetler yaşıyoruz. Neden? Bu bölgede çok sayıda toplantılar yaptık. Vatandaşlarımızı uyardık. İmar planları çıkmadan müteahhitlerle anlaşma yapılmaması konusunda uyarılarımızı her fırsatta yaptık. Yapacağınız her anlaşmanın sonunda büyük sıkıntılar yaşarsınız dememize rağmen vatandaşlarımız bizleri dinlemedi. Türkiye’nin geldiği ekonomik durum nedeniyle bugün müteahhitlerle anlaşma yapan vatandaşlarımız kılını kıpırdatamıyor. Çünkü müteahhitler maalesef hiçbir şey yapamıyor. Resmi yazılar belediye ve ilgili diğer kurumlara geldi. Bu evleri yıkın diyorlar. Dilerim bir an evvel Yeni Sahra ve Barbaros mahallelerimizin planları çıkar. Sözün özü Ataşehir’imizin imar sorununu kim çözerse teşekkür etmekten gocunmayız’ dedi.

İmar planları çıktıktan sonra Ataşehir için çok önemli projeleri hayata geçireceklerini belirten Belediye Başkanı İlgezdi, toplantının sonunda basın mensuplarıyla toplu fotoğraf çektirip, yeni yılın herkese barış, sağlık ve mutluluk getirmesini diledi. FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi