Kent Yaşam Gazetesi olarak bizi, Deniz Feneri Genel Merkezi’nde ağırlayan Yönetim Vekili Recep Koçak hem sorularımızı yanıtladı hemde Deniz Feneri Derneği’nin kuruluşundan bu yana yaptığı çalışmaları anlattı. Aslında 1996 yılında sadece ramazan ayına özel bir program olarak yola çıkıldığını söyleyen Recep Koçak, ‘’Şehir ve Ramazan’’ adlı programın 2 yıl sonra yani 1998’de bir dernek çatısı altında faaliyet göstermeye başladığını belirtti. Anlattığı anlamlı bir hikayeden yola çıkarak Deniz Feneri Derneği’ni tren istasyonu yakınında ışığı yanan bir eve benzeten Koçak, “ Biz insanları iyiliğe alıştırıyoruz.” Dedi.

“KÖTÜLÜKLERİ BİTİREMEYİZ AMA İYİLİKLERİ ÇOĞALTABİLİRİZ”

2018 yılında Türkiye genelinde toplam 83.600.000 TL yardım yapıldığını belirten Recep Koçak; “Biz belki kötülükleri ve yoksulluğu tamamen ortadan kaldıramayız ama son üzgün çocuğu güldürene kadar, son yoksul eve girene kadar canla başla çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Yapılan yardımlar insanların ihtiyaçlarına göre gruplara ayrılıyor diyen Koçak, paraya ihtiyacı olana nakit yardımı,  gıdaya ihtiyacı olana gıda yardımı, aynı şekilde giyim yardımı, yakıt yardımı ve sağlık yardımı yapıldığını söyledi.

BAĞIŞ VE ZEKAT HATTI

Bu yıl ramazan öncesi hazırlıklarından bahseden Koçak, gerçekten ihtiyaç sahibi olan ailelerin belirlemesini yaptıklarını ve bu ailelere yardımsever kişi ve kurumlar sayesinde nakitten, erzak yardımına kadar her türlü desteği vereceklerini açıkladı. 5560 bağış hattından ve 5407 fitre-zekat hattından bahseden Recep Koçak, vatandaşların 5560’a boş mesaj atarak 10 TL yardımda bulunabildiğini ve 5407 fitre-zekat hattına mesaj atarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği 23 TL olan fitre ve zekat bedelini bağışlayabileceğini belirtti.

“3 KITADA, 27 ÜLKEDE İFTAR AÇTIK”

Geçtiğimiz ramazan ayında,3 kıta, 27 ülkede çalışanlar ve gönüllüler ile birlikte binlerce kişiyle buluştuklarını hem iftar açıp, hemde yardımseverlerin fitre, zekat ve sadakalarını dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını dile getiren Recep Koçak, 50 bin Gıda kolisi ve 1.550.000 TL’lik nakit yardımı yaptıklarını söyledi.

“DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA SU KUYULARI AÇIYORUZ”

“Günümüzde 2 milyara yakın insan temiz ve içilebilir sudan mahrum yaşıyor” diyen Recep Koçak, ağırlıklı olarak Afrika, Asya, Ortadoğu ve Güney Amerika gibi az gelişmiş ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerde bugüne kadar 1300’den fazla su kuyusu açtıklarını ve hala açmaya devam ettiklerini belirtti.

1001 ÇOCUK 1001 DİLEK PROJESİ

Deniz Feneri Derneği’nin 16 yıldır uyguladığı projelerden biri olan 1001 çocuk 1001 dilek projesi ile bugüne kadar 30 binden fazla çocuğun hayallerini gerçekleştirdiklerini ifaden eden Koçak,  “Derneğimiz her yıl binlerce çocuğa bir mektupla hayalini sordu ve bağışçılardan bu hayalleri gerçekleştirmek için destek istedi. Böylece küçük hayaller büyük iyiliğe dönüştü.” Dedi.

İYİLİK İÇİN ATILAN TOHUM… ‘İYİLİK OKULU’

Derneğin bir diğer projesi olan İyilik Okulu Projesi sayesinde öğrencilerle buluşup iş birliği yapan Deniz Feneri Derneği birçok su kuyusu projesine ve beşeri yardımlara öğrenciler ile birlikte imza attı. Projenin gençleri iyilik yapmaya alıştırdığını söyleyen Recep Koçak, “Yeni nesiller iyilikle büyüyor” dedi.

ÇOCUKLARIN RAMAZAN ABİSİ İBRAHİM UĞURLU  

Deniz Feneri Derneği’nin televizyon programı yaptığı zamanlarda dernek adı altındaramazan aylarında ev ev dolaşan ve yardım götüren dernek üyesi olan ve halk dilinde Ramazan abi olarak bilinen İbrahim Uğurlu’da Deniz Feneri Derneği’nin dünyanın her yerinde birçok güzel işe imza attığını ve atmaya devam ettiğini dile getirdi.

Fidan UĞUR SALMAN- Tolga ÖZDEMİR- Gamze ÜNLÜ / Kent Yaşam  

Editör: Haber Merkezi