3 Aralık Dünya Engeliler Günü tüm dünyada engelli haklarına dikkat çekildiği, sivil toplum kuruluşlarının etkinlikler düzenlediği farkındalık günü olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi İstanbul’da düzenlenen etkinliklerle de şiddete karşı farkındalık oluşturulmaya çalışıldı.

 İşte 3 Aralık’ta İstanbul’un farklı noktalarında gerçekleştirilen etkinlikler:
 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın oyunları sesli betimleniyor.İBB Şehir Tiyatroları, oyunlarını engelliler için daha ulaşılabilir hale getirmek için repertuvarındaki 4 yeni oyununun sesli betimlenmiş kaydını İBB Sesli Kütüphane’ye kazandırdı. İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nün desteği ve Sesli Betimleme Derneği’nin işbirliğiyle sesli betimlemesi yapılan eserler görme engelli vatandaşların erişimine açıldı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Bağcılar Belediyesi Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı’nda “Sağlığım TE-MA-M” adlı tiyatro oyunu sergilendi. Kovid-19 salgını ile ulusal mücadeleye destek vermeyi amaçlayan oyunu izleyen engelliler hem eğlendi hem de bilgi sahibi oldu.

Bağcılar Belediyesi’nin Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı’nda düzenlediği Engelsiz Dünya Dostu Festivali’nde moda rüzgarı esti. Podyuma çıkan engelli kursiyerler, Nişantaşı Üniversitesi Tasarım Bölümü öğrencileriyle birlikte hazırladıkları tişörtleri sergiledi. Profesyonel mankenlerle birlikte podyuma çıkan engelliler, kendilerini izleyen siyaset, iş ve sanat dünyasının isimlerinden büyük alkış aldı.

Eyüpsultan Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Engelliler Sürekli Eğitim ve Rehberlik Merkezi (ESER) öğrencileri ve ilçede yaşayan tüm engelli vatandaşlar için özel bir gece düzenledi. Sihirbaz gösterisi ve ESER’in öğretmenlerinden Rıfat Çalışkan’ın Türk Sanat Müziğinin birbirinden güzel eserlerini seslendirdiği konserle başlayan gecede ESER’li öğrencilerin halk oyunları gösterisi büyük alkış aldı.

,

Çözüm Akademi Okulları, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, Maltepe Belediyesi’ne bağlı Üreten Engelliler Merkezi’ni ziyaret etti. 5. ve 6. sınıflardan 12 öğrenci ve 2 öğretmenin katıldığı ziyarette engelli çocukların yaptığı el işleri hakkında bilgi verildi.

Sarıyer Belediyesi, Koç Üniversitesi ve EÇADEM, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde “Medya ve Engellilik Sempozyumu” düzenledi. Sarıyer TV Youtube kanalından canlı olarak yayınlanan sempozyuma katılan konuşmacılar, engelli bireylerin medyada tanındığını fakat saygı duyulmadığını söyledi.

Sultangazi Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla özel bir program düzenledi. Programda ihtiyacı olan engelli bireylere çocuk ve yetişkinler için farklı modellerde akülü araçlar, koltuk değnekleri, hasta bezleri gibi çok sayıda malzeme yardımı yapıldı.

Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık özelinde bir dizi etkinliğe imza atan Şişli Belediyesi, özellikle 6-14 yaş aralığındaki engelli çocuklar için atölye çalışmaları düzenledi.

Ümraniye Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Nikâh Sarayı’nda yemekli bir program düzenlendi. Programa Gülden Soyak Engelliler Merkezi’nde kayıtlı olan engelliler ve aileleri katıldı. Programa katılan Belediye Başkan İsmet Yıldırım masaları gezerek, engellilerle sohbet etti.

Editör: Haber Merkezi