CHP önceki dönem İstanbul Büyükşehir ve Bahçelievler Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, 2016 Ekim Meclisi’nde İstanbul’da bisiklet yollarının artmasıyla ilgili meclise sunduğu ‘İstanbul bir bisiklet şehri olabilir mi?’ başlıklı önergesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konu ile ilgili stratejik bir planı olup olmadığını sormuştu. Aradan geçen 6 yıldan sonra yanıt İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan geldi. Tarihi Yarımada, İBB ve Fatih Kocamustafapaşa İlkokulu iş birliğinde düzenlenen “Mektepten Meclise Pedal” etkinliğine sahne oldu. Küçük büyük yüzlerce İstanbullu, 23 Nisan kutlamaları kapsamında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun startıyla pedal çevirdi. Turu başlatmadan önce Fatih ilçesindeki ilköğretim öğrencilerinin, sivil toplum kuruluşlarının bisiklet kulüplerinin ve velilerin yer aldığı bisikletlilerle buluşan İmamoğlu, Ordu Caddesi’nin yayalaştırılması konusunda ısrar olacağını söyledi. Bisiklet yollarının artması için çalıştıklarını kaydeden İmamoğlu, “Bisiklet yollarının bildiğimiz bazı ana ana arterlere konması için ısrar edeceğim. Vallahi en çok da çocuklar için… Dünyanın en güçlü yeteneklerine sahip olmalarını sağlamak adına onların temiz, sıhhatli, güzel bir ortamda yaşamasını sağlamamız lazım” dedi.

‘İBB’nin bu konuda stratejik bir planı olmalı’

CHP İstanbul ve Bahçelievler önceki dönem meclis üyesi Mehmet Berke Merter, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Kadir Topbaş’ın yanıtlaması üzerine meclise sunduğu İstanbul bisiklet şehri olabilir mi? başlıklı önergesinde şu ifadelere yer vermişti.;

Sağlık Bakanlığı bisiklet kullanımı için web sitesindeki yazısında “Toplumda fiziksel aktivitenin teşviki için en iyi yöntemlerden biri kuşkusuz bisiklet kullanımıdır. Bisikletin yaygınlaştığı ülkelerde bulaşıcı olmayan hastalıklar azalıyor be beklenen yaşam süresi artıyor. Ayrıca bisiklet, iyi bir fiziksel aktivite aracı olmanın yanı sıra çevrenin korunması, daha sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulması yolunda da önemli avantajlar sağlıyor” demektedir. Peki, İBB bu durumunda ne yapıyor?İstanbul’un bisiklet şehri olabilmesi için İBB öncelikle vizyonlu bir bisikletli ulaşım strateji planına sahip olması gerekir. Çevre, ulaşım, sağlık ve turizm için bisiklet kullanımının faydaları düşünürsek İBB’nin bu konu da neden yeterli girişimlerde bulunulmadığını anlayamıyoruz.

‘Bisiklet yolları konusunda İstanbul kötü bir karneye sahip’

Öncelikle yapılması gereken mevcut olan bisiklet yollarının bakımı ve bu yolların kullanımının arabalarını park ederek engelleyen araç sürücülerine arabalarını park edememesi için bir yol ayrımı düzenekleri kurulması yada cezai yaptırımların daha çok uygulanması gerekmektedir. Ayrıca mevcut olan bisiklet park alanlarının da sık aralıklarla bakımdan geçmesi gerekmektedir.Maalesef birçok başka konuda olduğu gibi bisiklet kullanımını yaygınlaştırma konusunda da İstanbul, dünyadaki benzer metropollere göre çok kötü bir karneye sahip. Toplumumuzu bisiklet kullanımı koşunda bilinçlendirmek ve bisiklet kullanımı için motivasyon arttırıcı görseller, reklamlar hazırlanıp, yarışmalar ve turlar düzenlenebilir. Bisiklet sporuna okul çağımızdaki gençlerin ilgisini çekip gelecekteki toplumun bisiklet konusunda daha bilinçli olmasını sağlayabiliriz.

Merter, Tarihi yarımada da bir bisiklet ağı yolu kurulmalı demişti

Önergesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul’un bisiklet şehri olabilmesi için bisikletlilere kucak açması gerektiğini ifade eden Merter, ‘Güvenli bisiklet yolları ağı kurarak, güvenli bisiklet park yerleri oluşturularak ve toplu taşıma araçlarının bisikletli entegrasyonunu sağlayarak yapabiliriz. Tarihi yarımada da bir bisiklet ağı yolu kurulması hem turizm açısından olumlu katkıları olabilir, hem de tarihi yarım adanın trafik ve egzoz yükünü azaltmaya yardımcı olabilir.San Francisco’nun ünlü Golden Gate köprüsü bisiklet ulaşımına açıktır. İstanbul’un 3 Boğaz köprüsü için güzel bir örnek olabilir. İstanbul sahillerindeki devlet mülkiyetinde olan alanların denize bakan tarafı yaya ve bisiklet ulaşımına açılmasın da seçenekler arasında olabilir.İBB bisiklet ulaşımını geliştirmek için ne yapmakta ve gelecek için planı var mı?İstanbul kaç km bisiklet yoluna sahip ve gelecek hedefiniz bu konuda nedir?’ diye sormuştu.

‘Dünya fosil yakıttan arınmış bir gelecek tasarlıyor’

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Tarihi Yarımada’da düzenlenen  bisiklet turunda Fatih Özgür Pedallar Bisiklet Kulübü’nün birlikteliğinde gerçekleşen etkinlikte ilköğretim öğrencileri, sivil toplum kuruluşları, bisiklet kulüpleri ve İBB bürokratları birlikte pedal çevirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tur başlamadan önce çocuklar ve bisikletlilerle buluştu. Konuşmasında dünyanın fosil yakıttan arınmış bir gelecek tasarladığını söyleyen İmamoğlu, çocukların bisiklet alışkanlığı kazanmasının önemini vurgulayarak bisiklet yollarının artması için bisiklet yollarının bildiğimiz bazı ana arterlere konması için ısrar edeceğim. Çoçuklarımız daha temiz bir hava alsın diye ısrar edeceğim’ dedi.

“Araçtan arınmış bir Fatih hayal ediyorum”

 İmamoğlu, İstanbul’un yedi tepesinin bulunduğu Fatih’le ilgili hayalini şöyle paylaştı:Araçtan arınmış, yollarında tertemiz, pırıl pırıl bisikletle dolaşılan, yaya yollarının bol olduğu bir Fatih. Var olan araçların ve otobüslerin elektrikle çalıştığı bir Fatih istiyorum. Tertemiz bir Fatih istiyorum. Kadim tarih diye dediğimiz, kadim kültür diye tariflediğimiz dünyanın belki de en güzel parçası diye tariflediğimiz alana bu yakışır. Sokaklarında,  dünyanın her tarafından gelen turistlerin, hayranlıkla izlediği, hayranlıkla baktığı, tarihi eserleri gezdiği ve burada oturan sizlerin o güzel kültürü nasıl yaşattığını gördüğü bir Fatih'i istiyorum.

Bisikletliler için rotalar geliyor

İstanbul genelini kapsayan bir “Bisiklet Master Planı” çalışıldığının bilgisini paylaşan İBB Başkanı, “Bisiklet yollarıyla ilgili tasarım rehber hazırlıyoruz. Bütün İstanbul'u kapsayan inanılmaz güzel rotalar çıkartıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bisikletlilere keyifli ve güvenli sürüş dileyerek turu başlatan İmamoğlu, “İstanbul'un belki de dünyanın en güzel güzelliklerini tarihi güzelliklerini kapsayan bu muhteşem rotada keyifli sürüşler diliyorum. Sevgili çocuklar hepinizi çok seviyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun” cümleleriyle konuşmasını tamamladı.

“MEKTEPTEN MECLİSE PEDAL” HAKKINDA

“Mektepten Meclise Pedal”, İBB ve Fatih Kocamustafapaşa İlkokulu bünyesinde kurulan Fatih Özgür Pedallar Bisiklet Kulübü’nün işbirliğinde gerçekleşiyor. Etkinliğe Fatih İlçesindeki ilkokul ve ortaokullarda okuyan öğrenciler, bisiklet kulüp ve dernekleri ile veliler katılıyor.FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi