İBB Meclisi'nin aralık ayının oturumlarının ikinci birleşimi Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde meclis 2.Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında toplandı.Oturumda, 2022 yılı zamlı su tarifesinin belirlenmesi adına İSKİ Genel Kurulu gerçekleştirildi.  İSKİ yönetimi, yeniden değerleme oranı olan yüzde 36.20 oranında zam önerisi getirirken Tarife Komisyonu Başkanı AK Partili Meclis Üyesi Hidayet Erdöl, söz alarak AKP-MHP grubunun teklifini sundu.

ERDÖL: YÜZDE 96 ORANINDA ZAMMA İLAVETEN TÜFE ORANINDA AYLIK ARTIŞ TEKLİF EDİLMİŞTİR

Erdöl, İSKİ Yönetim Kurulunun Su Satış ve Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması Fiyatı için yüzde 57,38 zam oranına ilaveten her ay TÜFE oranında da zam yapılması teklifinde bulunulduğunu ifade ederken İSKİ’nin "İnsani Su Hakkı"nı kaldırarak, konutlardaki su satış bedellerine yüzde 25 ilave gizli zam yaptığını belirtti. Erdöl, "Böylece 1 Ocak 2021 tarihindeki su satış fiyatına konutlarda toplamda yüzde 96 oranında zamma ilaveten TÜFE oranında aylık artış teklif edilmiştir. Bu teklifi kabul edilemez buluyoruz. AK Parti ve MHP Grubu olarak yürürlükte olan tarifelere 2021 yılı Yeniden Değerleme oranı olan yüzde 36,20'ya göre belirlenmesini öneriyoruz." diye konuştu. Erdöl, Eylül ayında su fiyatlarına yapılan yüzde 15,62’lik zammında yeniden değerleme oranından düşürülmesinin ardından yeni zam oranı ve fiyatın ortaya çıkacağını aktardı. Sayıştay'ın uyarısı nedeniyle kaldırılan insani su kullanım hakkının da geri getirilmesi önerildi. Bu durumda suya yüzde 17.80 zam önerildi. CHP grubu teklifi değerlendirmek üzere süre istedi ve meclise ara verildi.

CHP grubu teklifi değerlendirmek üzere süre istedi ve meclise ara verildi.

BALYALI: BU TEKLİF İSKİ'NİN GERÇEKLERİ İLE UYUŞMUYOR

Verilen aranın ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı yapılan öneri ile birinde kademede yer alan konutlarda mevcut 5.56 TL'lik tarifenin 5.24 TL'ye düşürüldüğünü belirterek “AK Parti fiili olarak indirim öneriyor. Bugünkü ekonomik koşullarda bu ‘İSKİ batsın' demek. İSKİ zam oranını işletme giderleri ve yatırım giderlerine göre belirledi. İSKİ kimyasal alımlarında yüzde 300 oranında zam gördü. En önemli girdisi olan klorda yüzde 122, sülfatta yüzde 349 zam gördük. İSKİ, 2022 yılında elektrik faturası ödemeyi öngörüyor. Bunlar olağanüstü rakamlar. Bu öneri bir akıl tutulması. Ekonomiyi siz yönetiyorsunuz. Bu teklif, ne hayatın ne İstanbul'un, ne Türkiye'nin ne İSKİ'nin gerçekleri ile uyuşmuyor. Dövizin nereye geleceğini kimse bilmiyor. Özel şirketler bile bütçesini yapamıyor. Bu şartlarda dalga geçer gibi indirim öneriyorsunuz. İSKİ hepimizin kurumu. Batarsa hepimizin kurumu batacak.” dedi.

ÖZKAN: VİCDANİ VE AHLAKİ BİR ÖNERİ DEĞİL

Balyalı’nın ardından söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, teklifin sürdürülebilir olmadığını ifade ederek “Aklımız almadı bu teklifi. Bu sürdürülebilir değil. İSKİ yatırım yapmak zorunda. Bunların maliyeti var. Dövizin ne olacağı belli değil. 23 Haziran'dan evvel yüzde 40 indirim yapıldı. Bunun bedelini İstanbul halkına ödetmek istiyorlar. Sayıştay, maliyetin altına su satamazsın diye eleştiri yazıyor. Ortaya çıkan sonuç indirim. Bunun gerçeklerle uzaktan yakından ilgisi yok. AK Parti grup başkanvekili TV programında izledim. ‘Biz İBB'yi engellemiyoruz' dedi. İşte bu bir engel. Siyasi bir öneri bu, vicdani ve ahlaki bir öneri değil. Hayır diyeceğiz.” dedi.

BALYALI: SİYASETİ BIRAKIN

AK Parti adına Meclis Üyesi Mehmet Selim Bilmen’in yaptığı açıklamada 1.kademe konutta 5.56 TL olan tarifeyi 6.55'e çıkarıldığı,  indirim olmadığı belirtildi. Kasım ayında İSKİ genel kurulunda önerilen rakamın da bu oran seviyesinde olduğu ifade etmesi üzerine CHP Grup Sözcüsü Balyalı, “17 veya 18 Kasım tarihinde İSKİ Genel Kurulunu sona erdikten sonra AK Parti Hrubu ve Selim Bey Amerika'ya falan gittiler herhalde.  18 Kasım tarihinde dolar 10.69 liraydı bugün 14.69 lira, Euro 12.12’ydi Bugün 16.56 lira. Siz nerede yaşıyorsunuz? Siz yönettiğiniz ekonominin bu ülkeye verdiği tahribatın farkında değil misiniz? Finlandiya’da falan mı yaşıyorsunuz? Bizim aklımızda dalga mı geçiyorsunuz? İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ Genel Genel Kurulu insanların aklıyla dalga geçilecek değildir. Bir siyasi parti olarak ve bu şehri 25 yıl boyunca yönetmiş bir parti olarak buna uygun davranın ya da bence bundan sonra da siyaseti bırakın.” dedi.

TÜRKİYILMAZ: BECERİKSİZLİKLERİNİN MALİYETİNİ İSTANBUL HALKINA ÖDETMEYE ÇALIŞIYORLAR

AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz “Yönetim beceriksizliklerinin maliyetini İstanbul halkına ödetmeye çalışıyorlar.” ifadeleriyle başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “ Net bir rakam Vereceğim 1 Ocak 2021 tarihinde 4.81 olan su fiyatı 1 Ocak 2022 tarihinde 6.55 oluyor. Yaklaşık bir yıl içerisinde yapmış olduğumuz zam yüzde 30. Biraz daha geriye gidelim; ‘İstanbul'da suyu ucuzlatacağız’ taahhüdü ile idareye gelenler o tarihten bugüne kadar suya toplamda yüzde 73 zam yaptı. İnsani bir hak olduğunu iddia ettiğiniz suya iki buçuk yılda yapmış olduğunuz zam oranı tam olarak yüzde 73.”

,

SAKALAR: HUKUKİ SONUÇLARI OLACAK

CHP’li Meclis Üyesi Ülkü Sakalar oylama öncesinde “Bu kararın hukuki sonuçları olacak. Oylamayı yaparken oy çokluğu ile geçecekse partilerin ismi belirtilerek oylama yapılsın.”  dedi.  Bunun üzerine AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, Sakalar’ın alenen meclisi tehdit ettiğini ifade ederek “Biz bu tehditlere pabuç bırakmayız ve şunu İstanbul halkı çok iyi bilsin ki bunların beceriksiz yönetimi ile batırmaya çalıştığı İSKİ’yi batırtmayız. Kendi beceriksizliklerine kılıf aramasınlar.” dedi.

Konuşmaların ardından İSKİ’nin teklifi reddedilip, AK Parti ve MHP grubunun önerisi oy çokluğu ile kabul edildi. İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi