KADIKÖY BELEDİYESİ’NDE EN DÜŞÜK ÜCRET 5 BİN 275 TL OLDU

Kadıköy Belediyesi’nde Genel-İş Sendikası tarafından 2 bin 300 işçi adına yürütülen toplu sözleşme görüşmesinin olumsuz sonuçlanmasının ardından işçiler 16 Şubat’ta belediyenin önüne "Bu işyerinde grev vardır" yazılı pankart asarak greve başlamıştı. Grevin başladığı ilk saatlerde açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, grevin başlamasının ardından sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "İşçilerimizin eline geçecek toplam net gelir, ikramiyeler hariç en düşük 4 bin 972 liralık teklifimiz, sendika temsilcileri tarafından kabul edilmemiştir. Teklifimiz en düşük ücretle yüzde 38 zamdır." ifadelerini kullanmıştı. İki gün süren grevin ardından Kadıköy Belediyesi, DİSK Genel-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ardından grevin sonladığını şu ifadelerle duyurmuştu: “Genel-İş Sendikası Genel Merkezi ile yapılan anlaşma ile sona erdiğini imzalanan sözleşmeyle, Kadıköy Belediyesi'nde en düşük işçi maaşı, ikramiyeler ve yıllık ödenen sosyal yardımlar hariç; aylık net  5 bin 275 TL olarak belirlendi.”

MALTEPE BELEDİYESİ’NDE EN DÜŞÜK ÜCRET 4 BİN 118 TL OLDU

Maltepe Belediyesi’nde ise DİSK’e bağlı Genel Hizmetler Sendikası (Genel-İş) Anadolu Yakası 2 No’lu Şube ile Belediye arasında 5 aydır devam eden Toplu İş Sözleşmesi  görüşmeleri tıkanmış, görüşmelerin tıkanmasının ardından 10 Şubat’ta belediyeye grev kararı asan işçiler anlaşma sağlanamadığından dolayı 23 Şubat’ta greve başlamıştı. Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Maltepe Belediyesi En düşük 2 bin 800 TL alan çalışanların ücretlerine ikramiyeler hariç yaklaşık %47 zam sonucunda net 4 bin 118 TL’ye çıkarma tekliflerinin sendika tarafından reddedildiğini açıklamıştı. 5 gün süren grevin ardından 28 Şubat’ta Belediyesi Başkanı Ali Kılıç, Twitter hesabından “Genel-İş Sendikası’yla yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldığını açıkladı. Genel-İş Sendikası, anlaşma sağlandığını teyit ederken, ikramiye dâhil en düşük ücretin net 4 bin 700 lira olduğunu bildirdi.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ’NDE EN DÜŞÜK ÜCRET 4 BİN 918 TL OLDU

Ataşehir Belediyesi’nde de Toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine Ataşehir Belediyesi işçileri grev kararı almış, 2 Mart’ta uygulama üzere 19 Şubat günü grev kararını belediyeye asmıştı. Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şubenin örgütlü olduğu Ataşehir Belediyesi'nde 2 Mart günü toplu sözleşme imzalandı. İlk yıl yüzde 8, ikinci yıl yüzde 10’a imza atılan sözleşmeye göre en düşük işçi ücreti asgari geçim indirimi hariç net 3 bin 175, giydirilmiş 4 bin 918 lira oldu. Sözleşmenin imzalanması üzerine açıklama yapan Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, şunları söyledi:“ Dün geceden beri Ataşehir Belediyesi ile devam eden görüşmelerimiz vardı. Bugün temsilcilerimizle görüştük, büyük bir kısmının onay verdiği sözleşmeyi imzalamış olduk. Maltepe ve Kadıköy Belediyesinde büyük mücadeleler sonucu imzaladığımız sözleşmeden daha iyi bir sözleşmeyi yapmış olduk. İmzalanan sözleşmeye bir temsilci onay vermedi. İşçilerin genelinin talebi grev değildi. Yaklaşık 1300 işçinin temsilcileri sözleşmeye onay verdi. Sadece büro temsilcimiz sözleşmeyi kabul etmedi. 1300 işçinin onayına göre hareket ettik.”


KARTAL’DA GREV KAPIDA, BEŞİKTAŞ’TA SÖZLEŞME İMZALANDI

Kartal'da 23 Şubat'ta grev kararını asan işçiler, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda 4 Mart tarihinde greve çıkacak. Grev kararı asılan bir diğer belediye olan Beşiktaş'ta ise toplu sözleşme 2 Mart’ta imzalandı. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Beşiktaş halkına hizmet eden belediye emekçileri için yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sorumluluktan kaçmadık. Emekçilerimizin Toplu İş Sözleşmesi hakkına saygı duyduk, taleplerine sahip çıktık” denildi.

KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi