İstanbul Oto Sanayicileri Esnaf Odası (İSTOSEO) Başkanı Mustaf Keskin, toplumun her katmanına hizmet üretip, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan oto sanayi esnafının büyük zorluklarla mücadele ederek, ayakta kalma savaşı verdiğini belirtip, “Esnaf yaşamın her alanında hizmet üretiyor. Bu insanlar devletine sadakatle bağlıdır, asla isyan etmemiştir. Esnafsız bir ülke olmaz. N’olur bizlere sahip çıkın” diyerek, devlet yetkililerinden ve toplumdan destek istedi.

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam/ÖZEL

İstanbul’un en büyük sanayi sitesi olan Sarıyer Maslak’taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde atölye ve dükkanları bulunan esnaftan bir bölümüne iftar veren Mustafa Keskin, Sarıyer’de 5 yıl görev yaptıktan sonra Darıca’ya tayin olan  Kaymakam Ömer Karaman ile Sarıyer’in şuanki Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin ve hakim, savcı, emniyet müdürü, müfettiş, akademisyen ve işadamlarından oluşan protokol konuklarını da misafir etti.

KESKİN: HAYATIN BÜTÜN KATMANLARINA HİZMET ÜRETİYORUZ

Poligon’daki Sait İskender Restaurant’taki iftara katılan konuklarıyla yakından ilgilenen Mustafa Keskin, oruçların açılıp, yemek duasının yapılmasından sonra misafirlerine hitaben bir konuşmada bulundu. Konuşmasında çok sayıda esnaf arkadaşı ile protokol mensuplarına iftara katılımlarından dolayı teşekkür eden Mustafa Keskin, esnafın içinde bulunduğu sorunlardan da söz ederek, toplumun olmazsa olmazlarından olan esnaf kesiminin ayakta durması için destek istedi.


“Bizim sektörümüz hiç bir sektörde olmayan üç boyutlu bir sektördür. Biz ticaret yapıyoruz, hizmet sunuyoruz, Türkiye ekonomisine büyük katkıda bulunuyoruz” diyerek sözlerine başlayan Keskin, “Biz hiç bir sektörde, meslek erbabında olmayan bir üç boyutlu bir mesleği icra eden bir teşkilatız. Ekonomi deyince yedek parçadan tasarruf ettiriyoruz, hizmet denince doğumdan ölüme tüm ulaşım araçlarının kullanımını sağlıyoruz. Örneğin hamile kadınımız doğum için hastaneye araçla gidiyor, ölülerimiz mezarlığa cenaze aracıyla götürülüyor. Dolayısıyla sektör olarak hayatın bütün katman gruplarına hizmet üretiyoruz” dedi.

“EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİKLİK ÇIRAK-KALFA-USTA UNSURUNU BALTALADI”

Eskiden evlenmek isteyen oto sanayici esnafına “tamirci parçası” denilerek kız verilmediğini ifade eden Mustafa Keskin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şuan Türkiye’nin en büyük holding patronları tamirci parçası. Sabancı’sından, Doğuş’undan, Koç’un dan, Borusan’ından hangi birini sayayım. Yapılması çok zor bir işi yapan sektörüz biz. Almanya, otomotiv sektöründe duayen bir ülke. Orada bir ustayı, üniversitedeki bir profesörle eşdeğer görerek kategori koydular. Bu konuda ustalara müfettişlik veriyorlar. Bu konuda bakan yardımcılığı kurdular. Bu konuda bakan yardımcısı sadece eğitim konularıyla ilgileniyor. Bizde ise şuan sanatkar yetiştirmek çok zorlaştı. Eğitim sistemindeki değişiklik, ana unsurumuz olan çırak-kalfa-usta unsuruna balta vurmuştur. Şuan çırak bulamıyoruz. Çırak olmayınca kalfa, kalfa olmayınca usta olmuyor. Sizin usta olarak yanınıza koymadığınız adamlar, büyük holdinglerin servislerinde mavi önlüklerle ustalık yapıyorlar. Vatandaş bu servislerin önünde kuyrukta bekliyor. O servise gitmez de başka bir yere giderseniz ‘garanti bozulur’ kozunu kullanıp, kendilerine mecbur bırakıyorlar. Siz aracınızı servise götürdüğünüz zaman aldanıyorsunuz. O garanti hikaye, palavra.. Eğer biz bu tip sofralarımızı geniş tutarsak, gücümüz hep beraber olursa, devlet de yanımızda olursa çözülmeyecek sorun yoktur. N’olur oto sanatkarı denildiği zaman kendinizden olduğunu kabul edin ve sahip çıkın. Çünkü bu insanlar sahip çıkılmaya layık insanlardır. Devletine sadakatle bağlı insanlardır. Asla baş kaldırmamış insanlardır. Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ki; ‘Esnaf karakol amidirdir, esnaf muhtardır, esnaf ombudsmandır, esnaf bilendir, esnaf abidir’. Bizim kategorimiz esnaf katergorisidir. Cumhurbaşkanımızın saydığı sıfatlar da budur. Bunu Cumhurbaşkanımız söylüyor ben söylemiyorum. Demek ki biz çok önemli insanlarız. Zaten önemli insanlar olmasak bu kadar değerli, önemli insan iftarımıza teşrif edip, bizi onurlandırmaz. Bu nedenle kendilerine teşekkür ediyorum. Devlet olarak sizi burada görmekten mutluyuz, onurluyuz. Hepinizin bayramını şimdiden kutluyorum.


SARIYER BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR ETTİ

Mustafa Keskin konuşması sırasında Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nin bulunduğu Maslak Mahallesi’nin Şişli’den alınıp Sarıyer’e bağlandıktan sonra Sarıyer Belediyesi tarafından sitedeki tüm yolların asfaltlanarak, çevre düzenlemesi yapıldığını belirrti ve “Bu çalışmaları ve tarafımıza vermiş hizmetlerden dolayı Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü genç ve çalışma arkadaşlarına özellikle teşekkür ederim” dedi.

Mustafa Keskin’den sonra Darıca Kaymakamı Ömer Karaman ile Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin de iftara katılanlara hitaben selamlama konuşması yapıp, Ramazan aylarını kutladılar.

İSTOSEO’nun iftarına Başakşehir Kaymakamı Kazım Tekin, Ağır Ceza Hakimi Erol Ceylan, Hakim Cevdet Özcan, Savcı Tahsin Yavuz, İçişleri Bakanlığı Başmüfettişi Aydın Erbul, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Yusuf Akgün, Kaya Ramada Otellerinin sahiplerinden Cihangir Kubilay, Mimar Turgut Toydemir, Mali Müşavir Kemal Özmen, Maslak Polis Merkezi Amiri ve Diriliş-Ertuğrul dizisinde Turgut Alp rolünü canlandıran oyuncu Cengiz Coşkun da konuk oldu.









Editör: Haber Merkezi