Bankacılık eğitimleri yok: VakıfBank Yönetim Kurulu üyeleri Abdülkadir Aksu, Sadık Yakut, Adnan Ertem ve Haydar Kemal Kurt’un bankacılıkla alakalı eğitim ve tecrübesi olmadığını söylerken Ertem’in aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı olduğunu hatırlattı.

Büyük vurgun: Cumhurbaşkanı Danışmanı Cemil Ertem’in de yönetim kurulunda olduğunu hatırlatan Karabat, “Yönetim kuruluna 2020’de 3 milyon 869 bin TL huzur hakkı ödendi. Ama esas vurgun harcırah ödemelerinde: Tam 33 milyon 413 bin TL” diye belirtti.

AKP’nin istihdam ofisi: VakıfBank’ın AKP’li isimlerle doldurulduğunu söyleyen Karabat, “Diğer kamu iktisadi teşebbüsleri gibi Vakıfbank da AKP’nin istihdam ofisi haline geldi. Bunlara on milyonlarca lira aktarılıyordu. Ama bunların esas görevi, milyarlık para transferleri yapmak” dedi.

Paralar uçtu gitti: 2020 yılında “zarar niteliğinde kredi ve diğer alacaklar”ın 14 milyar 579 milyon 514 bin TL olduğunu söyleyen Karabat, “Tahsili şüpheli krediler” 2 milyar 378 milyon 547 bin TL olurken, “tahsil imkânı sınırlı krediler” 486 milyar 196 milyon TL’ye ulaştı. Toplamda 17.4 milyar TL bu milletin cebinden uçtu gitti” dedi.

Aksu, Erdoğan’ın favorisi: 2020 yılında bankanın tepe koltuğunda Abdülkadir Aksu olduğunu hatırlatan Karabat, “Nasıl bir bankacılık yeteneği varsa Erdoğan Aksu’dan vazgeçemiyor! 17.4 milyar TL’lik krediyi ödemeyenleri de elbet Aksu biliyordur. Kimlere kredi şemsiyesiyle para aktarıldı” diye sordu.

HALKA YANSITILMIYOR

Vekil Özgür Karabat, “Paylaşımda bahsettiklerim büyük rakamlar. Aynı zamanda 50 bin lira 100 bin liralık suiistimal edenler de var. Aslında Türkiye’nin temel sorunu kredilerin üretime yönlendirilmemesi. Gerçek kullanıcıya kredi yansıtılmıyor. Belirli işlemler ve rant üzerinden para geçirtilemeye çalışılıyor ve kaynaklar bu şekilde aktarılıyor” diye konuştu. Milyonları bulan harcırah ödemelerine de değinen Karabat, “Müfettiş olsalar, görev yapıyor olsalar paralar konaklamaya, yol parasına gitti derim. Ancak o adamlar ne görev yapmış? Bankacılık yetkisi bile olmayan bu kişilerin harcırah ödemesi bu denli büyüklükte olamaz” dedi.

Bazı şehirlerde bulunan VakıfBank’larda da komik rakamlarda yönetici sayısı olduğunu aktaran Karabat, “Bazı şubelerde çalışan sayılarında sorunlar var. Buralarda 5 çalışan varsa 10 kişi yönetim kurulunda bulunuyor. Böyle bir yapı var” diye konuştu.

Son olarak Vakıf Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı hakkında da konuşan Karabat, “Menkul ve Gayrimenkul İktisabı, Menkul ve Gayrimenkul Mallar Üzerine İşlemlere ilişkin 5’inci maddesinde ana faaliyet konusu gayrimenkul ticareti olan ortaklıklarla katılamayacağı yer alıyor. Bu yasalara aykırı” diye konuştu.

KAYNAK : BİRGÜN GAZETESİ 

Editör: Haber Merkezi