KARABAT: ABD’NİN JANDARMASI OLARAK MI ORADAYIZ?

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat katıldığı bir televizyon programında Afganistan ve Taliban meselesi üzerine açıklamalar yaptı. Karabat, Afganistan’da Türk askerinin konumunun çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Biz orada birilerinin jandarması olarak mı bulunacağız? Esas soru budur. Afganistan’a verdiğimiz tarihsel önem için mi oradayız yoksa ABD’nin jandarması olarak mı oradayız? Neden sadece bir havalimanından bahsediyoruz? Biz daha önce Afganistan’daki ordunun eğitimi ve donatımıyla ilgili olarak oradaydık. Yoksa Afganistan’daki iç savaşın bir tarafı olarak orada değildik. Bunu vurgulamamız gerekir.” dedi.

“ABD GARİP BİR KRİZİ TÜRKİYE’NİN KUCAĞINA BIRAKIYOR”

Karabat, ABD’nin garip bir krizi Türkiye’nin kucağına bıraktığını ifade ederek, “ABD, Suriye de IŞİD’i temizlemekten bahsetti ve biz sözde IŞİD’i temizlemek için Suriye’ye girdik. Şimdi Taliban’ın pozisyonuna bakacak olursak eğer Taliban’ın siyaset anlayışı olarak ne IŞİD’den ne kadar farklı? Onu sorgulamamız lazım.” dedi.

Afganistan'da son durum: Ankara, Taliban'ın Türk askerine karşı  'saldırganca bir tutum' içinde olmasını beklemiyor - BBC News Türkçe

“SINIRLAR KEVGİR HALİNE GELMİŞ”

Son günlerde Türkiye’nin gündeminde olan göç meselesine de değinen Karabat, “Türkiye’ye gelenler arasında Taliban unsurlarının olmayacağına dair bir garantiniz var mı? Sınırlar kevgir haline gelmiş, hiçbir güvenliği kalmamış… Türkiye’ye kimlerin sızdığını bilmiyoruz. Yarın bu konuda Taliban’ın bu unsurları Türkiye’ye karşı pazarlık için kullanıp kullanılmayacağı konusu çok ciddi bir soru işareti olarak duruyor. Diğer taraftan Türkiye, pandemiyle karşı karşıyayken, bununla ilgili etkili tedbirler almaya başlamışken ve bu tedbirler sonuç vermek üzereyken yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya.” dedi.

Sınır Kapısı Açıldı, Binlerce Suriyeli Türkiye'ye Geçti - Haberler

“SINIRDAN GEÇENLER GENÇ ERKEKLER”

Sınırdan geçenlerin genç erkekler olduğuna dikkat çeken Karabat, “Sınırdan geçenlere bakıyor musunuz? 20-40 yaş civarındaki erkekler sınırdan geçiyor. Eğer Afganistan’da bir güvenlik tehlikesi varsa kadınlar yok çocuklar yok yaşlılar yok neden sadece genç erkekler geliyor?  Bunun çok dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir.” dedi.

Taliban'dan kaçan Afganistan vatandaşları Türkiye'ye geliyor: Her gün 1000  kişi giriş yapıyor - Sputnik Türkiye

“DUYGUSAL TEPKİLERLE BU SÜREÇ YÖNETİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyareti öncesinde Afganistan ve Taliban meselesi üzerine yaptığı "Taliban ile görüşeceğiz, kardeşlerinin topraklarını işgal etmeyi bırakması lazım" açıklamasını ele alan Karabat, Türkiye’nin muhatabı Taliban mı yok Birleşmiş Milletler mi? Bu söylen öngörüden, bilimsellikten, diplomatik gelenekten uzak ve tehlikeli bir söylem. Türkiye’nin bir an önce uluslararası kuruluşları harekete geçirmesi, onlarla beraber hareket etmesi gerekir. Afganistan sadece Türkiye’nin meselesi değil, dünyanın meselesi. Uyuşturucu ticareti ve terörist unsurların çokluğu açısından böyledir. Bu mesele sadece Türkiye’nin değil dünyanın çözmesi gereken bir meseledir. Hükümetin bir planlama dahilinde yaklaşması gerekir ama görüyorum ki o planlama da yok. Anlık ve duygusal tepkilerle bu süreç yönetilmeye çalışılıyor. Böyle bir durumla da karşı karşıyayız. Türkiye kimsenin bekçisi değil, olmamalıdır. Türkiye’yi bir an önce bundan kurtarmak gerekir.” dedi. KENT YAŞAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Taliban'a mesaj: Kardeşlerinin topraklarını işgal  etmeyi bırakmaları lazım - Haberler

Editör: Haber Merkezi