"Sosyal Medya üzerinden Kerimoğlu'na büyük tepki"

Sosyal medya hesaplarından Başkan Kerimoğlu ve Bakırköy Belediyesi ne ağır eleştirilerde bulunan, CHANGE ORG'de imza kampanyaları başlatan vatandaşlar ve park yöneticileri, 14.07.2015 tarihinde Belediye Meclis Binası, Encümen Salonu'nda saat: 15:00'da yapılacağı ilan edilen ihaleye katıldı.



İhale öncesi bekleyen kalabalık içeriye girmek isteyince, ihalenin saat 3'te yapılacağını ve o saate kadar içeriye kimseyi almayacaklarını ifade eden Belediye Güvenlik Görevlileri, zaten saatin 14:55 olduğunu, 5 dk sonra encümen üyelerinin toplantıdan çıkarak, ihaleye başlayacaklarını ifade etti.



"Güvenlik ekipleri 'İhale 5 dakika sonra' dedi, yetkililer 'İptal' dedi"

Güvenlik görevlilerinin açıklamalarından 5 dk sonra bina önüne çıkarak ihalenin iptal edildiğini ve 15 gün içerisinde tekrar ihale yapılacağını söyleyen Encümen Komisyonunda görevli Belediye Meclis Üyesi İsmail Taş'a katılımcılar, iptal edilme gerekçesini sordu. Konuyla ilgili açıklama yapmaya yetkili olmadığını ifade eden ve kendisini "Park ve Bahçelerden Sorumlu Danışman" olarak tanıtan Encümen, Meclis Üyesi İsmail Taş, "Gerekli gördüğümüz bazı sebeplerden dolayı, ihaleyi iptal ettik" dedi.



"Mübarek Ramazan'da işsiz bıraktıklarınız için vicdanınız rahatmı?"

1 gün önce Kavaklı Park'ın yıkılarak mühürlenmesine tepki gösteren kalabalık Bakırköy Belediyesi'ne, "Parkımızı neden yıktınız? Bayram üstü çocuklarımızın aileleri ile geldiği yerden neden mağdur ettiniz? Mübarek Ramazan gününde bu kadar çalışanın ekmeği ile oynadınız, vicdanınız razımı?" diyerek tepki gösterdiler.

Kavaklı Park'ın yıkımı, 2886 sayılı ihale yasasına göre hukuki değildir"

Mühürün sökülmesini, yapılan yıkımınsa 2886 sayılı ihale yasasına göre hukuki olmadığını ifade eden Kavaklı Park'ın Avukatı Nurhayat Akman, "Emlak Bankası sözkonusu alanı Bakırköy Belediyesine park ve çay ocağı (bahçesi) olarak devretmiştir. Kavaklı Park Bakırköy Spor Vakfı'na ihale ile verilmiş ve bizlerde Bakırköy Spor Vakfı'nın alt kiracıları, yani 'işgalci' olarak orada bulunuyoruz. " dedi.

"Encümen Komisyonu'ndan Basına açıklama"

Tartışmaların uzaması üzerine, Belediye Encümen Komisyonu basını içeriye alarak bir açıklama yaptı, soruları cevapladı. Mülkiye Baş Müfettişlerinin 2104 yılında Ankaradan gelerek belediyenin tüm kiracılarını incelediğini, vakıfla belediyenin uzun yıllardır kirada olan yerleri ile ilgili düzenleme yapmaları gerektiğini, encümenin en fazla 3 yıl süre ile park ve bahçeleri kiraya verebileceğini,müfettişlerin bütün kiracıları çıkararak açık ihale yapmaları konusunda talimat verildiğini ifade ettiler.

2014 yılında Kaymakamın da verdiği kararla kiracıların hepsinin çıkarılma ve yeniden ihale yapılması yönünde karar alındığını ifade eden Hukuk İşleri Müdürü Nurten Aydın, bu sürecin 3 yıldır devam ettiğini ve Başkan Kerimoğlu'nun da bunu uygulamaya geçtiğini ifade etti. Kira kontratları biten ve işgalci konumuna düşen işletmecilerden kiralarını aynı şekilde aldıklarını belirten Aydın, Vakıf sözleşmesinde alt kiracı alabilir ibarisi olduğunu, Kavaklı Park yöneticilerinin imzalarınında bulunduğu,tebligattan 15 gün önce boşaltacaklarına dair taahhütname bulunduğunu söyledi.

"Başkanımıza karşı bir kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor" diyerek açıklamalarına devam eden Hukuk İşleri Müdürü Nurten Aydın "Başkan'ın keyfi insiyatifi ile bu işlemlerin yapıldığı yönündeki yorumlar yanlıştır. Bu sayıştayın kararıdır ve Bakırköyde bu durumda olan tüm yerler boşaltılarak, ihaleye çıkacaktır" dedi. 21 Temmuz'da da aynı uygulamanın Atapark için uygulanacağını, 28 Temmuz'da da oranın ihalesinin yapılacağını belirtti.



"İhalenin İptal edilme gerekçesi"

Encümen Komisyonu, ihalenin iptal edilme gerekçesini soran basın mensuplarının sorularına da belediyenin hazırladığı şartnamede eksiklikler olduğunu, 10 firmanın şartname aldığını ve şu anki işletmeciyle birlikte, ismini bilmedikleri ama bildireceklerini söyledikleri bir diğer firma olmak üzere, 2 firmanın dosyasını tamamladığını belirtti.

Emlak Bank'ın söz konusu alanı park ve çay ocağı olarak kullanılma şartı ile Belediyeye tahsis ettiğini ve yeni şartnameye göre, 1 trilyonluk yatırım isteyen, restorant yapılması planlanan ve daha pek çok şartla ihale edilmesinin hukuki olmadığını söyleyen basın mensuplarının açıklamaları üzerine, şartnamedeki eksiklileri görmeleri ve İsmail Taş'ın, Restoran olayına kendilerinin de tepki gösterdiklerini ifade etmesi üzerine ihaleyi iptal ettiklerini ifade etti.

"Bizde yanlışları gördüğümüz için ihaleyi iptal ettik" diyen Encümen Meclis Üyesi Ali Türkoğlu, "İhale 15 gün içinde tekrarlanacak ve 2 firma dışında da ihaleye katılmak isteyenler katılabilecek. Kavaklı Park'ın boşaltılması yasal bir olaydır. Yaptığımız kaymakamlık tebligatı 1 yıl öncesinden yapılmış. Yürütmeyi durdurma gelmediği sürece de belediye başkanının keyfiyetinde bir yaptırım söz konusu değildir" şeklinde ifadelerde bulundu.

"Biz onları Ecrimisil olarak kabul etmiyoruz"

"İhale komisyonu gerekçesiz olarakta ihaleyi iptal edebilir. İhale Komisyonu son noktada toplandığı için eksiklikleri yeni fark ettik ve ihaleyi iptal etme gereeği duyduk" diyen Mali İşler Müdürü Tülay Bitiş, "Bütün ecrimisinde olan yerler kiraya geçecek. Bakırköy büyük bir yer ve sırayla tümü kiracı konumuna getirilecektir" dedi. Hukuk İşleri Müdürü Nurten Aydın, Kavaklı Park işgalcilerini de, Ecrimisil olarak kabul etmediklerini ifade etti.

İhaleden öncesinde encümen salonuna evraklarla giren ve katılımcılar tarafından tepkiye neden olan kişilerin ihale ile ilgisi olmadığını belirten İsmail Taş, 21 Temmuz'da aynı durumun Ata Park için de geçerli olduğunu, plan ve projelerinin yapıldığını, park içerisinde sosyal donatı alanlarının olacağını ifade etti. Kendisinin Park ve Bahçelerden sorumlu danışman olduğu ifadesini sorduğumuzda da, projeler yaparak destek verdiğini söyledi.

"Bizi Ecrimisil olarak görmemek, en büyük hukuksuzluktur"

Encümen Komisyonu'nun basına yaptığı açıklamaların ardından konuyla ilgili konuşan Kavaklı Park A.Ş Avukatı Nurhayat Akman, Sayıştay raporunda bir yerde 10 yıldan fazla Ecrimisil olunmasına imkan vermemesi ve ihaleye çıkarılması gerektiğini söyledi. "Onlar bizi ecrimisil olarak görmüyor. En büyük hukuksuzluk budur" diyerek, 25 yıldır orada hizmet verdiklerini, Bakırköy Spor Vakfı'nın alt kiracısı olduklarını ve Vakfın kira sözleşmesinin 01/10/2013'te bittiğini ifade ederek, "Biz burada belediyenin alt kiracı olarak belediyenin de onayı ile duruyorduk. Sözleşme sona erince otomatikman alt kiracı sözleşmemizde sona ermiş oldu. Burayı fiili işleten kişiler olarak bizi kabul ettikleri için yine otomatikman ecrimisil biz oluyoruz. Vakfın hukuki statüsü kalmadığına göre, bizi Fuzuli işgalci olarak kabul etmeleri golmadığına göre, biz vakfın kiracısı değiliz o tarihten itibaren" dedi.

"Vakfa gönderilen tabligat hukuki değildir"

Kendilerine değil, vakfa tahliye gönderildiğini iddia eden Avukat Akman "Tutanakta işletmeci olarak vakıf gözüküyor. Kavaklı Park'ı hiç bir zaman vakıf işletmedi. Tahliye için gönderilen belge Vakfa aittir. Tebellül belgesinde tebellül edenler vakıf. Benim imzamın olduğunu iddia ettikleri şey, bizim vakfa verdiğimiz taahhütnamedir. Dolayısı ile vakıfla sözleşme 2013'te bitmiştir" dedi.

Kavaklı Park A.Ş'yi, işletmecileri olarak kendilerini belediyeye 'Ecrimisinci' olarak ihbar ettiklerini belirten Nurhayat Akman, "Belediye yetkililerine 'bizim ecrimisilciliğimizi kabul etmemeniz sizi komisyoncu durumuna düşürür' ifadesini kullandık. Bizi tespit edin, biz kira ödemelerimizi size yapalım dedik. İdare mahkemesine vakıfla ilgili dava açtık. Belediye bizi ecrimisin kabul etmedi. Vakıfla hiç bir hukuki statüsü olmayan Bakırköy Belediyesi, bizi ecrimisin kabul etmeden bize tebligat gönderemez. Vakıfa gönderdiği tebligat hukuki değildir. Çünkü Vakıfla hukuki bir statüsü yoktur. Biz ihaleyi gazeteden öğrendik. Tahliye etmeden önce hukuki olarak bizi ecrimisil olarak kabul etmeliydi. Ondan sonra işlem yapılmalıydı. Dolayısı ile bize gönderdikleri tebligatın hukuki bir dayanağı yoktur. Bizlerin kira ödemediği yönünde söylentide doğru değildir. Öyle olmuş olsaydı Borcu Yoktur' yazısı verilmez" diyerek, şikayet edilen çay fiyatlarının yüksek olduğunu bildiklerini, bu durumdan kendilerinin de rahatsız olduklarını söyledi.

"40 bin TL+stopaj+personel ve giderler, ne yazık ki bizi buna mecbur kılıyor" diyen Akman, İhale şartnamesinin düzeltilmesi gerektiğine dikkat çektiklerini belirterek, "İhaleyi kaybeden taraf olsak bile, parkımıza gidip çayımızı kahvemizi içeriz " şeklinde konuştu.

Selvi Sarıtaç

 
Editör: Haber Merkezi