Türk Tiyatrosunun güldürü geleneğinin nişanesi sayılan İsmail Hakkı Dümbüllü’nün kavuğu, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen etkinlikle devredildi. Kalp rahatsızlığından dolayı canlı performans yasaklanan tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Rasim Öztekin, Kavuğu Şevket Çoruh'a devretti. Böylece bugüne kadar Kel Hasan Efendi'den İsmail Dümbüllü'ye ardından sırasıyla Münir Özkul, Ferhan Şensoy ve Rasim Öztekin'e emanet edilen Kavuğun 6'ncı sahibi Şevket Çoruh olmuş oldu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 4’üncü kavuklu Ferhan Şensoy’un video mesajlarıyla katıldığı geceye, duayen tiyatrocular Haldun Dormen, Müjdat Gezen, Mustafa Alabora’nın yanı sıra Güner Özkul, Müjgan Ferhan Şensoy ve Pelin Öztekin ile İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı katıldı.

ŞENSOY’UN ONAYINI ALDI

Kavuk devir teslimi sürecinde aklında Şevket Çoruh’un olduğunu ve bu fikrini hocası Ferhan Şensoy’a açtığını; “Hocam ne diyorsun” dediğini belirten Öztekin, Şensoy’un “Çok iyi bir karar kardeşim” demesi üzerine ustasından da aldığı onayla hemen Şevket Çoruh’u aradığını belirtti.

" HAK DOSTUM HAK "

Kavuğu Rasim Öztekin'den alan Çoruh, "Üzerimde emeği olan ustalarım başta Savaş Dinçer, Müjdat Gezen, Mustafa Alabora başta olmak üzer beni yetiştiren tüm hocalarıma, Türk tiyatrosu için emek vermiş tüm ustalara teşekkür ediyorum. Bu kavuğu bugünkü zor şartlarda Anadolu'da perde açmaya çalışan, alternatif sahnelerden, apartman dairelerine kadar yüreği tiyatro dolu tüm tiyatro emekçileri adına kabule diyorum. Başımın üstünde yeri var.  Kavuğun emanetçisi olarak bir sonraki meslektaşıma emanet edene kadar son sözüm, 'hak dostum hak" diye konuştu.

ŞENSOY: “SEN DİKENLERİ TEMİZLERSİN ŞEVKET”

Kavuk Devir Teslim Töreni’ne video mesajı ile katılan bir diğer isim olan 4’üncü Kavuklu Ferhan Şensoy ise “Bu dikenli bir yol ama sen dikenleri temizlersin Şevket diyerek, “Bu gece cennette de kutlanıyor, Kel Hasan Efendi, İsmail Dümbüllü, Münir Özkul bizi Cennetten “ şeklinde konuştu.

İMAMOĞLU: “ÖZGÜR ALANLARI VAR ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Geceye video mesajı ile katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un ev sahipliği yaptığı, simge açısından çok önemli olan Kavuk Devir Teslim Töreni’ne vesile oldukları için Rasim Öztekin ve Şevket Çoruh’a minnet duygularını iletti. İmamoğlu mesajında, “Biz İstanbul olarak Türk tiyatrosunu desteklemeye, tiyatronun geleceği açısından en özgür alanları var etmeye devam edeceğiz. Kavuğu bu simgesel oluşumuna ev sahipliği yaptığımız için de Türkiye adına, İstanbul adına gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Tiyatro geleneğimizde eşine az rastlanır anlara tanıklık edilen gece, Kavuk Devir Teslim töreninin ardından başrollerinde Şevket Çoruh ve Murat Akkoyunlu’nun rol aldığı “Bir Baba Hamlet” oyununun özel bir gösterimi ile son buldu.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi