Küçükçekmece Gölü kenarında bulunan ve Alevi inancının önemli ziyaret merkezlerinden biri olan Garip Dede Türbesi’nin karşısında otopark olarak kullanılan boş alanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kuruluşu İSPARK tarafından işletileceği bilgisi vatandaşların tepkisine neden oldu.

400’ü aşkın kişinin 1972’den bu yana ikamet ettiği Solaklar ve Güneş Sitesi’nin girişi ve çevresindeki boş arazi İBB tarafından otopark yapılmak üzere projelendirildi. E-5 kenarında oturdukları için araçlarını site önündeki boş alana park eden vatandaşlar, kamuya ait araziye 20 yıl önce meyve ve çam ağaçları dikti. Daha önce site yönetimi tarafından birçok kez park yapılması için başvuru yapılan araziye İSPARK yapılırsa hem evlerinin giriş ve çıkışının işgal edileceğini hem de mevcut yeşilliklerinin yok olacağını belirten vatandaşlar, İBB’nin kendilerine tecrit politikası uyguladığını ileri sürdü.

CHP VE HDP MİLLETVEKİLLERİNDEN EYLEME DESTEK




İstanbul Küçükçekmece Fatih Mahallesi’ndeki Garip Dede Türbesi önünde toplanarak İSPARK’ı protesto eden vatandaşlara CHP İstanbul milletvekilleri Ali Şeker, Eren Erdem, Gülay Yedekçi ve HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da destek verdi.

Garip Dede Türbesi Başkanı Celal Fırat, İSPARK yönetimini 'faşist' olarak tanımlayarak, hiçbir baskıya boyun eğmeyeceklerini söyledi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bizleri yok sayan sistem ekonomik, sosyal ve çevre politikaları içinde de ötekileştirmeye devam etmektedir. İbadet yerlerimiz siyasal statüde kabul etmeyen zihniyet yerleşim ve çevre sorunlarımızı görmezden geliyor. İnancımıza ait mekanları daraltarak ve yıkarak nefes almamızı engellemeye çalışıyorsunuz. Bulunduğumuz alanda sadece inanç alanı değil aynı zamanda burada yaşayan tüm halkın nefes aldığı, günlük aktivitelerini yaptığı yeşil bir alan. Burada yaşayan hak davasını sonuna kadar sahip çıkacaktır. İSPARK hangi kanun ve yetki dayanarak yeşil alanları, meydanları, sokakları işgal ediyor? Hukuksuz işgale son vermelidir. Piyasa gücüne dönüşen İSPARK’ta özelleştirilmesi an meselesi peki yeşil alanlarımız kimlere peşkeş çekilecek? Kimlerin rant kapısı olacak?”

Eyleme katılan Küçükçekmeceli vatandaşlar da “20 yıllık ağaçları otopark için mi keseceksiniz?” diye sordu. Açıklamada İSPARK’ın bu alanı Çavuşoğlu adlı bir şirkete vereceği öne sürüldü.

İSPARK: ALAN İBB’NİN



Öte yandan gazetemize açıklama yapan İSPARK yetkilileri, eylemlere konu olan alanın İBB'ye ait olduğunu belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bahse konu olan alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olup İSPARK tarafından işletmeye açılmıştır. Vatandaşların talepleri doğrultusunda düzenli ve güvenli otopark hizmeti vermek amacıyla alan modernize edilmiş bir kısmı P+R otoparkı diğer bir kısmı da minibüs durağı olarak kullanılacaktır."

Umut BİNGÖL-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi