Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet’in 113’üncü yaş günü nedeniyle düzenlenen anma gecesine katılan sanatçı Leman Sam verdiği konserde ünlü şairin şiirlerinden oluşan şarkıları seslendirirken salonda bulunan yüzlerce kişiyi de coşturup, duygulandırdı.

Sarıyer Belediyesi ile Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından TİM Maslak Show Center’da düzenlenen geceye birçok ünlü sanatçı katıldı.

Nazım Hikmet’in 113'üncü doğum günü nedeniyle gerçekleştirilen etkinlikler sabah saatlerinde Sarıyer Tarabya’da denize kırmızı karanfiller atmakla başlayıp, akşam da kapalı alanda devam etti. TİM’deki anma gecesi Can Dündar’ın Nazım Hikmet Belgeseli ile başladı. Şair Nazım Hikmet’in daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış belge, fotoğraf ve filmlerinden hazırlanan 105 dakikalık belgeselin 15 dakikalık kısa bir gösterimini izleyen izleyiciler şairin yaşamına tanıklık ettiler.

  “BARIŞIN, KARDEŞLİĞİN, ÖZGÜRLÜĞÜN 113’ÜNCÜ YILINI KUTLUYORUZ”

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz gecede yaptığı konuşmasında, “Barışın, özgürlüğün, halkların kardeşliğinin şairinin 113. yılını kutluyoruz. Şair 1941 yılında başlayan ünlü Memleketimden İnsan Manzaraları destanını yazmıştır. Bursa cezaevinde başlayan, yaklaşık 13 bin dize. Bu destan memleketimde insan manzaraları ya da insanımda memleketimin manzaraları ki ben böyle diyorum. Haydarpaşa Garı'nın 1941 yılında saat 10’u 5 geçe Haydarpaşa'nın basamaklarında başlar ve ülkenin, dünyanın o günkü gerçeklerine doğru yol alır. Kahramanlarıyla, tüccarlarıyla ve emekçi insanıyla.  Ben bu oyunu sahneledim. Günümüz Türkiye’sinde şair yaşasaydı acaba memleketimden insan manzaralarını ya da insanımda memleketimin manzaralarını hangi basamaklardan başlatırdı diye düşündüm” dedi.

 “YAŞAMAK BİR AĞAÇ GİBİ TEK VE HÜR VE BİR ORMAN GİBİ

Sürgünde bulunduğu Rusya’da yaşamını yitiren Nazım Hikmet için düzenlenen geceye katılanlara hitaben konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise şunları söyledi:

“Nazım Hikmet, tepeden tırnağa insandı. Şiirler yazdı... Ülkeyi, sorunları anlattı, kimsenin anlatmadığı gibi... O bir dünya şairiydi ama memleket hasretiyle yanıyordu yüreği... Davasının yanı sıra aşklarını, duygularını, özgürlüğü ve birey olmayı da anlattı şiirlerle. Yaşamının 17 yılını hapishanelerde geçirdi Nazım Hikmet. Öyle ya muhalif duruşuyla göze batmıştı. Oysa silahı sadece şiirleriydi. O şiirler dünyanın bütün dillerinde okundu, bilindi. Çok sevdiği ülkesi 1951 yılında vatandaşlıktan çıkardı. Çünkü o bir vatan haini idi. İlkelerinden sapmamıştı, ödün vermemişti. 2009 yılında ise tekrar iade-i itibar yapıldı. Hapislerde sürgünlerde kavga ve hasretlerle geçen ömrü 49 yıl önce, 3 Haziran 1963 de yine Moskova’da bir kalp krizi ile son buldu. Yorulan kalbi birden bire duruverdi. Mezarı hala Moskova’da... Oysa o Anadolu’ya gömülmek istiyordu. Anadolu’da her hangi bir yere. Başında bir çınar ağacı olsun yeterdi koca Nazım’a. Sırf muhalif kimliğinden dolayı vasiyeti yerine getirilmedi. Koskoca Anadolu topraklarında bir tek yer bulunamadı. Affet bizi büyük usta! Alıp getiremedik mezarını... Seni ve değerlerini saygıyla anıyoruz. Sözlerimi çok uzatmak istemiyorum. Sadece diyorum ki ölümsüzlük budur işte! Ve yine tekrarlıyoruz: yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine. Bu hasret bizim.”

SANATÇILARDAN DANS, ŞİİR, TİYATRO VE MÜZİK ZİYAFETİ

Nazım’ı anma programında Çellistanbul’un Viyolensel Kuarteri, Tiyatro Sanatçısı Altan Erkekli ve Işık Yenersu’nun Nazım Hikmet şiirleriyle tiyotro gösterimi, yazar-oyuncu Enver Aysever’in “Aykırı Kumpanya” isimli gösterisi, Hülya Aksular tarafından sahneye konan Sibel Sürel’in dansıyla performans sahnelediği ve tenor Ali Murat Erengül’ün seslendirdiği “Karıma Son Mektup” dans gösterisi de yer alırken, Nazım Hikmet’in kaleminden Kurtuluş Savaşı yıllarında bir tren istasyonunda geçen hikayenin anlatıldığı, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz’in yıllar önce rejisörlüğünü yaptığı “Yolcu” oyunundan kısa bir bölümü tiyatro sanatçısı Levent Ülgen ile Cezmi Baskın sahneledi. Gecenin son sanatçısı Leman Sam ise Nazım Hikmet’ın şiirlerinden bestelenen şarkılarının da yer aldığı repertuarı ile müzik ziyafeti yaşattı. Merhum Başbakan Bülent Ecevit’in bir şiirinden bestelenen şarkıyı da seslendiren Sam, izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

Programın sonunda Belediye Başkanı Şükrü Genç, Rutkay Aziz, Can Dündar, Tarık Akan ve Leman Sam'a birer buket çiçek verip, katılım ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Nazım Hikmet’i anma gecesine, sanatçıların yanısıra siyaset dünyasından da çok sayıda tanınmış isim katıldı.

 (Haber-Fotoğraf: Tuncay DAĞLI- Kent Yaşam)





















Editör: Haber Merkezi