Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret zam oranını açıkladı. Buna göre, 2022’nin ikinci yarısında ödenecek aylık net asgari ücret yüzde 30 artışla net 5 bin 500 lira oldu. Muhalefetten ve sendikalardan yapılan ilk açıklamalarda, açlık sınırının altında kalan asgari ücrete yapılan zam yetersiz bulundu.

DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU: BEKLENENİN ÇOK ALTINDA

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, katıldığı televizyon programında asgari ücret düzenlemesini şöyle değerlendirdi:

* “Bu, olması gerekenin ve beklenenin çok altında. Asgari ücretin mutlaka, çalışanların, işçilerin, enflasyon karşısında yaşadığı kaybın giderilmesi gerektiğini, büyümeden, milli gelir artışından pay alması gerektiğini ifade etmiştik. Ne yazık ki gerçekleşmedi. Açıklanan rakam açlık sınırının bile altında.

* Asgari ücretin sadece mayıs ayında, bir aylık asgari ücretin alım gücündeki kayıp bin 500 liraydı. Aradaki fark bunu da karşılamıyor. Sadece mayıs ayındaki kaybı bile karşılamıyor. Enflasyondaki artış devam edecek, kayıplar da devam edecek. Bu ücrette milyonlarca işçinin yıl sonuna kadar hayatını sürdürebilmesi mümkün değil.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “Yılın başında asgari ücreti ancak açlık sınırına eşitleyip; ‘müjdeler olsun’ diye veren iktidar, bu sefer onu bile yapamadı. Milletini enflasyona karşı koruyamayan bir iktidar siyaseten iflas etmiş, sandık zamanı gelmiş demektir.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Yazıklar olsun! Yaptığınız ek bütçe ile faize ve kur Korumalı mevduat sahiplerine 500 Milyar TL öderken titremeyen eliniz asgari ücreti belirlerken mi titriyor? Asgari ücreti açlık sınırının 1.000 TL altında belirleyip sonra milletin karşısına çıkmaya hiç mi utanmadınız?”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: “4.250 TL olan asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararıyla 5.500 TL olarak güncellendi. Yeni asgari ücretin tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Aslolan maaşları artırmak değil, hatalı politikalardan vazgeçip enflasyon ateşini söndürmektir. En iyi ortam düşük enflasyon ve fiyat istikrarının sağlanmasıdır. Biz, bir avuç iktidar eliti ve sermaye sahibinin refahı için milyonlarca insanı sömüren bu düzeni kökten değiştirmekte kararlıyız. İşçisinden memuruna kadar tüm çalışanları yoksulluk ve açlık sınırının altında bir ücrete mahkum eden sömürüye son vereceğiz!”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “O da biliyor; eş-dost toplandığında artık tek gündem ekonomi. O da biliyor; artık her bayram öncekinden daha kötü. Bayram öncesi paniğiyle hiçbir derde çözüm olamayacak bir zam açıkladı. Çözüm; enflasyonu düşürmektir, uyduruk zamlarla enflasyon peşinde sürüklenmek değil!”

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: “Asgari ücrete %30 zam, KYK yurtlarına %80 zam! Milletle dalga mı geçiyorsun Erdoğan? Suriyelilere 40 milyar dolar harcayabiliyorsun da bu memleketin evlatlarına ücretsiz barınma imkanı sunamıyor musun Erdoğan?”

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: “Sayın Erdoğan işveren üzerinden, yarattığı çarpık iktisadi iklimde iyileştirme yapmaya çalışıyor. Anadolu’da buna ‘Yörük sırtında kurban kesmek’ denir.”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: “Erdoğan Dolmabahçe sarayından asgari ücrete %30 zam yaptığını ve ücretin 5500 TL olduğunu duyurdu. 6390 lira olan açlık sınırının 890 lira altında kaldı. Acaba 5550 TL ile kaç gece manda yoğurdu, kestane balı ve Medine hurması karışımı yer asgari ücretli. Saray, halktan koparır.”

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş: “Arsızlık, utanmazlık nedir? Dün, AKP'li ‘vekil’ televizyonda milletvekili maaşının yetmediğini anlatıyordu. Bugün, partisi 5500 lira asgari ücret müjdesi açıkladı!”

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan: “Gerçek enflasyonun yıllık yüzde 160 seviyesinde olduğu ülkemizde Hükümet her zaman olduğu gibi bu sefer de asgari ücretliyi enflasyona ezdirdi ve asgari ücret zamlı haliyle de açlık sınırı olan 6500 TL'nin altında kaldı.”

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt: “Açlık sınırı 6300 tl. Asgari Ücret 5500 tl. Yaparsa AKP yapar. Halay ekibi iş başına.”

“MİLYONLARCA VATANDAŞ AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ”

Muhalefetten yapılan açıklamalar ise şu şekilde:

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak: “Kendilerine ‘ekonomistim’ diyenler daha dört işlem yapıp, asgari ücrete yapılan zammı hesaplayamıyor. Ama çakma ekonomist o kadar çaresiz ki asgari ücretliyi enflasyona ezdiren bir zam oranını bile kendisi açıklıyor. Millet sandıkta bunun hesabını soracak. Geliyor gelmekte olan.”

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: “AKP yurttaşımızı açlığa mahkum etti. Türkiye’de şu an dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 6391 TL, yoksulluk sınırı 20818 TL. Asgari ücret ise 5500 TL. Derman hemen seçim. Erken seçim.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: “Açlık sınırının 6391 TL olduğu bir ülkede, 6770 TL’nin altındaki her rakam, zülümdür, emek hırsızlığıdır.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: “Erdoğan enflasyonu durdurulamadıktan sonra maaş artışları işe yaramayacaktır. Açlık sınırının altındaki 5 bin 500 TL asgari ücret vatandaşı açlığa terk etmektir! Güçlü demokrasi, güçlü ekonomi, güçlü Türkiye için oyunuzu altı oka basın!”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: “Enflasyonun daha da kötüsü açlık sınırının altında belirlenen asgari ücret! Yani milyonlarca vatandaşımız açlığa mahkum edilmiştir.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: “AK Parti İktidarının enflasyonu % 73,5, Milletin enflasyonu % 200 Ekonomik buhranın, hayat pahalılığın sorumlusu AKP iktidarı değilmiş gibi ‘müjde’ havasında asgari ücret’i 5500 TL yaptı. Sonuç dağ fare doğurdu…”

“VİCDAN KABUL ETMEZ

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke: “Aç kalmamak için en az 6400 TL gerekiyor, asgari ücret 5500 TL. Rezilsiniz! Emekçiyi ezen Saray düzenini değiştireceğiz!”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta: “Haziran ayı itibarıyla açlık sınırının 6.391 TL olduğu bir ortamda asgari ücretin 5.500 TL yapılması kabul edilemez. Yükseltilmiş haliyle bugün bile açlık sınırının 891 TL altında olan asgari ücret, yılın sonuna doğru en az 2.500 TL altında kalacaktır. Bunu vicdan kabul etmez.”

Editör: Haber Merkezi