ADD ve ÇYDD’nin Sarıyer Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Cumhuriyetin Anlamı ve Geleceği” adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Örsan K. Öymen, cumhuriyetin olmazsa olmazı olan altı koşulu bulunduğunu belirterek, bunlardan birincisinin yasama, yürütme ve yargı arasında güçler ayrımının sağlanması olduğunu söyledi. Öymen, bu altı koşul içinde laikliğin olmaması durumunda ise demokrasi olmayacağını vurguladı..

Sarıyer Belediyesi Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferans, Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından başladı.

ADD Sarıyer Şube Başkanı Fahrettin Serdaroğlu’nun, konuk konuşmacının özgeçmişi ile ilgili bilgi vermesinden sonra kürsüye davet ettiği Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen, teokratik, monarşik ve demokratik yönetim şekillerinden ve cumhuriyetin tarihsel süreç içindeki yeri ve anlamından söz etti.  

Öymen, günümüz Türkiye’sinin içinde bulunduğu duruma da eleştirel yaklaşıp, “Her ne kadar takvimler 21. Yüzyılı gösterse de biz 18. Yüzyılda debeleniyoruz gibi bir durum söz konusu” dedi.

“ÜLKEMİZDE SAHTE DEVRİMCİLER VAR”

Prof. Dr. Öymen, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen devrimleri ve yaşanılan süreci anlatırken de tıpkı Fransız devrimi sırasında olduğu gibi o dönemde de sahte devrimciler olduğunu belirtip, “Bunlar devrimin yanındaymış gibi yapan ancak sadece devrimin kazançlarını kendi kişisel çıkarları için kullananlardır. Kökten dinci, İslamcı falan değil, gerçek samimi devrimci değil, görüntüde Atatürk’ün İsmet İnönü’nün yanında ama aslında değiller. Sadece kurulan düzenden nasıl nemalanırım derdine düşmüş kişilerdir. Fransız Devrimi sırasında da bu tür sahte devrimciler ortaya çıkmıştır. Bizim Türkiye’de de bunlardan çok fazla olduğu için, bu devrim vizyonu daha tam olarak sonuçlanmış değil. Ancak uygarlık tarihine baktığımızda; belli başlı haklar elde edildikten sonra bunların gasp edilmesi o kadar kolay bir şey değil. Eninde sonunda su yolunu bulur misali, belki bazı acılar çekilecek, çekiliyor zaten ama devrim bir kere olduktan sonra, devrimle elde edilen hakları gasp etmek mümkün değil” dedi.

CUMHURİYETİN OLMAZMAZSA OLMAZ KOŞULLARI VAR

Prof. Dr. Örsan K. Öymen konuşmasında cumhuriyetin olmazsa olmazı olan altı önkoşulu ise şu şekilde sıraladı:

“Bunlardan birincisi yasama, yürütme ve yargı arasında güçler ayrımının sağlanmasıdır. İkincisi düşünce, ifade, yayın ve örgütlenme özgürlüğünün sağlanması, üçüncüsü laiklik, dördüncüsü çok partili serbest seçimlerin yapılmasını sağlayan sistemin oluşturulması, beşincisi ekonomik ve sosyal adalet, altıncısı da en azından vatandaşlık bilincinin sağlanması için gerekli olan temel eğitim verilmesi.

Prof. Dr. Örsan k. Öymen konuşmasının sonunda konferansa katılanların sorularını da yanıtladı.

Konferansa ÇYDD Sarıyer Şube Başkanı Gül Çağlayan ile dernek yöneticileri ve üyeleri, ADD yönetici ve üyeleri, CHP Sarıyer İlçe yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi