Sarıyer Belediyesi tarafından hazırlanıp, Sarıyer Belediye Meclisi’nde görüşüldükten sonra kabul edilen 9 mahallenin imar ıslah planının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından aynen iade edilmesi Başkan Şükrü Genç’i öfkelendirdi.

Bugün mahallelerin dernek ve kooperatif temsilcileri ile bir araya gelen Başkan Şükrü Genç, konuyla ilgili görüş alışverişinde bulunmak istedi. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ndeki toplantının başında İBB ve Sarıyer Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in, imar ıslah planlarının iade edilmesini doğru bulmadığını anlatan İBB Meclisi’ndeki konuşması yayınlandı. Ardından toplantıyı yönetecek divanın oluşturulması istendi ancak bu sırada toplantıya katılanlardan biri, “Biz buraya belediyenin bundan sonra ne yapacağını öğrenmeye geldik” demesi üzerine öfkelenen Başkan Genç aniden kürsüye çıkıp, sert bir konuşma yaptı ve, “Bizi bu konuda yalnız bıraktınız. Başından beri koyduğumuz tavrı devam ettirseydiniz, bir daire başkanı kararıyla bu planlar iade edilmezdi” dedi.



GENÇ: KORKUYORUM YİNE YALNIZ KALACAĞIM

Öfkesi beden diline yansıyıp, yüzünün rengi değişen Başkan Genç şunları söyledi:

“Bir kere aradan siz-biz sözünü çıkarmanız gerekir. Ben bu işin altına boynumu koydum ama Büyükşehir’de yalnız kaldık. Geldiniz mi? Gelmediniz. Eğer oraya halk gelseydi, o şeyi bir daire başkanı geri gönderemezdi. Biz bu konuda tutarlılığımızı gösterseydik, oraya gelip, işi sahiplenseydik bir daire başkanı altına imza koyup, o kararı geri gönderemezdi. Biz belediye olarak zaten bu işin her türlü sorumluluğunu almışız. Ben bu işin yasal prosedürünü devam ettireceğim. Ama uygulamada bu işe sahip çıkılması konusunda dernekler sahip çıkmadı. Burada sahip çıkıldığının dörtte biri kadar orada sahip çıkmadınız. Buradaki halk kitlesinin yarısını oraya taşısaydık karar iade edilmezdi. Sizler oraya gidip görüştünüz, grup başkanıyla görüştünüz, size ‘bu işi inceleyeceğiz ve yardımcı olacağız’ dediler ama bu işin takipçisi olmadığını görünce de daire başkanı uydurma bir yazıyla geri gönderdi. Ben bu işin döndürülemeyeceğine dair dava açacağım. Ama işin acı tarafı ben korkuyorum ki bu işte de yalnız kalacağım. Birilerinin ırmağına su taşımayın. Bu iş için seçimde kullanılacağına dair yalanlar yaydılar ama hiç kimse, sosyal medyada bile bu yalanlara karşı tavır koymadı. Bir baskı oluşturamadık. Bu meselenin sahiplenilmesi gerekiyor. Bu işin gerçek sahipleri de ben de dahil hepimiziz. Yapılan yalan yanlış propaganda bu işin önüne geçmiş durumda. Bunu önlemenin tek şartı var o da insanları tekrar bu konuya sahip çıkmaya çağırmak. Yoksa daha birinci dakikada bu kadar basit bir numarayla, basit bir taktikle böyle bir şeyin uygulanması yılların verildiği emeği, bu mücadeleyi bitirememeli.”



DERNEK BAŞKANI YEREL BASINI İLGİSİZLİKLE SUÇLADI

Öte yandan toplantıda söz alan Kazım Karabekir Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Neriman Dülger, olayı sahiplenip üzerlerine düşeni yaptıklarını belirtirken yerel basını da günah keçisi ilan etti. Dülger, “Konuyu sahiplenmediler, haber yapmadılar” dedi.

Oysaki Sarıyer’deki basın mensupları, mülkiyet sorunu ile ilgili tüm çalışma ve gelişmeleri hem Sarıyer hem de İBB bazında başından sonuna kadar takip edip, haber olarak yayınlamış ve her zaman da tapu sorunu yaşayan halkın yanında yer almışlardı. Dülger’in bu haksız ithamı karşısında toplantıyı izleyen basın mensupları salondan ayrılmayı tercih etti.






Tuncay Dağlı-Kent Yaşam
 
Editör: Haber Merkezi