Ülke Politikaları Vakfı ile Sarıyer Belediyesi’nin ortak düzenlediği ‘Yerel Yönetimler ve Adalet Sempozyumu’nda ev sahibi belediye başkanı olarak konuşma yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, merkezi yönetimlerin gün geçtikçe yetki alanlarını genişlettiğini belirterek, çıkarılan yasalarla belediyelerin etkisiz kılındığını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldığı sempozyumda ülke sorunlarıyla ilgili önemli mesajlar verdi.

Moderatörlüğünü eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın’ın yaptığı panelde ise Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Kent Bilimci, Araştırmacı-Yazar Prof. Dr. Ruşen Keleş yerel yönetimlerle ilgili görüş ve düşüncelerini ifade etti.

BAŞKAN GENÇ: GÖNÜL BAŞKA ŞEYLERİ KONUŞMAK İSTERDİ

Sarıyer’deki Grand Tarabya Oteli’nde gerçekleşen sempozyumda Ülke Politikaları Vakfı Başkanı Av. Hüseyin Karataş’tan sonra konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Türkiye’de konuşulması gereken başka konular varken halen yerel yönetim ve adalet konusunun konuşulmasının düşündürücü olduğunu ifade etti.

“Gönül isterdi ki, 2018 Türkiye’sinde yerel yönetimi; Yerel Yönetim ve Sürdürülebilirlik, Yerel Yönetim ve Kalkınma, Yerel Yönetim ve Çevre, Yerel Yönetim ve Eğitim’ gibi çağdaş yerel yönetim gündem konularıyla tartışabilelim. Oysa biz yerel yönetim ve adalet tartışıyoruz. Sadece bu konunun seçimi bile bize aslında içinde bulunduğumuz günleri anlatıyor” dedi.

Genç şöyle devam etti:

“Genel Başkanımızın başlattığı ‘Adalet’ yürüyüşünde de gördük ki, ‘adalet’ toplumun her kesiminin özlemle aradığı bir olgu. Yerel yönetimler adalet olgusunun tam da merkezinde duruyor. Dolayısıyla biz yerel yöneticiler bu anlayışı hâkim kılmak konusunda ısrarlı olmalıyız. Bugün merkezi yönetim her geçen gün yetki alanlarını genişletme gayreti içindedir. Çıkarılan çeşitli yasalarla merkezi yönetim yerel belediyeyi etkisiz halde bırakabiliyor” dedi.

KILIÇDAROĞLU: YOLUN BAŞINDA ADALETİ TUZLA BUZ ETTİK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise konuşmasında ‘adalet’ vurgusu yaparak, ülkede adalet olmadığını belirtip, “Yolun başında adaleti tuzla buz ettik. Adaletin iflas ettiği bir ülkede bırakın demokrasiyi, devlet yoktur. Bunlar birbirini tamamlayan kavramlardır. İşi ehline vermezseniz, yani adalet dağıtma işini hakime vermezseniz ülkeyi başka bir noktaya taşırsınız. Devletin yönetiminde bir hiyerarşi vardır. Merkezi hükümet vardır, yerel yönetim vardır. Demokrasilerde her yöneticinin denetlenmesi gerekiyor. En önemli denetleyici unsur halkın kendisidir. Biz bundan şikâyetçi değiliz. Belediye başkanlarının büyük bir kısmı ya görevden alındı ya yerine kayyum atandı ya da zorla istifa ettirildi. Demokrasilerde zorla istifa ettirilme diye bir şey var mı? Bir belediye başkanı görevinden istifa ederken dayanamıyor, ağlıyor. Adalet için yapmayacağımız şey yoktur. Biz asla susmayacağız. Asla dilsiz şeytan olmayacağız” dedi.

 “Ülkemizde hukuk yas tutuyor” diyen Ülke Politikaları Vakfı Başkanı Avukat Hüseyin Karataş da, “Cezaevlerinde feryatlar ve açlık grevleri ile hukuk arıyorsak, özgürlükleri kısıtlanan insanlar hukuk arıyor ise hukuktan söz edemeyiz. Bugün Türkiye’de burada bunlar tartışılıyor ise, insanlar özgürlüklerinden yoksun kılınıyorsa hukukun tartışılması gerekiyor. Yargı kimsenin uşağı veya alt kadrosu değildir“ şeklinde konuştu.

Sempozyuma CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP Milletvekili Akif Hamza Çebi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çeliker ve eşi Murtaza Çeliker,   Milletvekili Dursun Çiçek, Gülay Yedekçi, eski Milletvekilleri Mehmet Sevigen, Altan Öymen, Zekeriya Temizel, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları Gökan Zeybek ve İsmail Erdem ile CHP Sarıyer Belediye Meclis üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Editör: Haber Merkezi