İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün Şişli Etfal Hastanesi ana binasının alt katının ofislere dönüştürülerek kiraya verilmesi için 27 Nisan’da ihale gerçekleştireceğini duyurması üzerine harekete geçen Şişli Etfal Dayanışması, konu ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle aylar öncesinden boşaltılmaya çalışılan 122 yıllık hastanenin tasfiyesini engellemek, sağlığa erişim ve yaşam haklarını savunmak üzere oluşturulan Şişli Etfal Dayanışması adına yapılan basın açıklamasında hastane arazisinin ranta kurban edileceği vurgusu yapıldı.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi; “Artık çok net ortaya çıktı. Yetkililer Şişli Etfal’le ilgili bugüne kadar halka yalan söylemişler. Kentin tam göbeğindeki hastanemizin arazisine göz dikenler,rant hırslarıyla gözleri körleşenler, hastanenin yerinde rant projeleri planlayanlar, hastanemizi boşaltmak için bahane uydurmuşlar.”

Hastane taşındığında Şişli’deki sağlık sisteminin çökeceği yönündeki uyarılarına rağmen hastaneyi boşaltıldığını, rant hedefli operasyonlarını halkın gözünde meşru hale getirmek için ‘binalar çürük’ yalanının söylendiği ifade edilen açıklamada, “Yaşlı, engelli, gebe, çocuklu hasta ve hasta yakınlarının 2-3 aktarmalı toplu taşıma araçlarıyla ve bin bir zahmetleuzaktaki hastanelere gidebileceklerini bilmelerine rağmen,yüzleri kızarmadan yalan söylemişler.” denildi.

“VATANDAŞLARI ŞEHİR HASTANELERİNE MECBUR BIRAKIYORLAR”

Şişli Etfal Hastanesi’nin deprem açısından yüksek risk taşıması nedeniyle boşaltılması üzerine hastaneden hizmet alan vatandaşların çürük denilen binanın yerine daha modern ve güvenli bir hastane yapılacağı sözünün verilmesini istediği belirtilen açıklamada, “Bu temel talep doğrultusunda çok sayıda eylem ve etkinlik düzenledik. Ancak, ne Saray’dan, ne bakandan, ne İl Sağlık Müdüründen, ne de Başhekimden hastanenin taşındıktan sonra ne olacağına dair somut bir açıklama duyamadık. Üç maymunu oynadılar bugüne kadar.Bu sessizlik kaygı vericiydi. Siyasi iktidarın kent merkezlerindeki hastaneleri kapatarak insanları şehir hastanelerine mecbur bırakan, sağlığı ticarileştirmeyi esas alan sağlık politikasını; kentlere, doğaya ve yaşama yönelik devam etmekte olan ağır suç sicilini dikkate aldığımızda, Şişli Etfal arazisinin de ranta kurban edilmeye çalışılacağı kaygısıyla mücadelemize çok yönlü devam ettik.” denildi.

‘ŞİŞLİ ETFAL’İN BİR BÖLÜMÜ 27 NİSAN’DA İHALEYE ÇIKIYOR

Hiçbir güçlendirme çalışması yapılmadan hastanenin bir bölümünün apar topar ihaleye çıkarıldığı ifade edilen açıklamada, “Çürük dedikleri hastane ana binasının altı katını ofise dönüştürüp kullanmaya karar vermişler. Bunun için ihale açmışlar. İhale Komisyonu, 27 Nisan Çarşamba günü saat 10.30’da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde toplanıp ihale tekliflerini açacakmış.Bu ihale, binaların depreme dayanıksız olduğu gerekçesinin kocaman bir yalan olduğunun itirafıdır. Binalar çürük olsaydı,sadece ofise dönüştürme tadilatı yaptırarak o binalarda otururlar mıydı? Asıl amacın hastaneyi boşaltıp 36.525 metrekarelik son derece değerli arazisi üzerinde farklı rant projeleri hayata geçirmek olduğu ortaya çıkmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Şişli Etfal Dayanışması olarak, Şişli Etfal Hastanesi yeniden yerinde faaliyete geçinceye kadar anayasal, insani, ahlaki hak mücadelemize devam edileceği belirtilen açıklamada, “Attıkları her adımda karşılarında bizi bulacaklar. Çünkü biz, insanca ve sağlıklı bir yaşam istiyoruz.” denildi. FİDAN UĞUR / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi