122 Yıllık Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Şişliler hastanenin yenilerek yerine taşınmasını beklerken, İstanbul il Sağlık Müdürlüğü, hastane ana binasının çalışma ofisi olarak kullanılacağını ve bunun için tadilat ihalesine çıkılacağını duyurdu. Yaklaşık üç yıldır hastanenin yenilerek yerinde hizmet vermesi için mücadele eden Şişli Etfal Dayanışması konu ile ilgili basın açıklaması yapacağını duyurdu. Dayanışmanın bileşenleri ve siyasi parti ilçe başkanlarına yeni gelişmelerle ilgili düşüncelerini sorduk…

‘İlçemizde sağlık hizmeti çökme noktasına geldi’

Muammer Keskin (Şişli Belediye Başkanı) ; 122 yıllık bir geçmişe sahip olan Şişli Etfal Hastanesi, halkın iradesi yok sayılarak Şişli’den taşınmıştır. Üstelik hastanenin her birimi başka bölgelere taşınarak, halkın bütünsel bir sağlık hizmeti alması olanağı da ortadan kaldırılmıştır. Şişli Etfal’in taşınmasıyla birlikte halka nitelikli, ücretsiz ve erişilebilir kamusal sağlık hizmeti sağlamak için tek hastane kaldı. Bugün Etfal Hastanesi’nin taşınmasıyla birlikte ilçemiz ve yakın bölgesindeki sağlık hizmeti çökme durumuna geldi. Çünkü Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Hastanesi oluşan yükü kaldıramamaktadır. Acil serviste bile bir hastaya ayrılan süre 5 dakikayı geçmemektedir. Seyrantepe ve Büyükdere’ye taşınan yeni Etfal Hastanesine ulaşım da son derece eziyetlidir. Hiç kimse halkın yanı başındaki hastanesini elinden alıp, onları zor durumda bırakma hakkına sahip değildir. Deprem gerekçesiyle boşaltılan hastanenin ofis olarak çalışması için tadilat ihalesine çıkarılması bilime aykırı. Burada çalışacak insanlar için deprem riski yoksa, sağlık hizmeti veren hastane için mi deprem riski var. İlçemizde bulunan ve binlerce yurttaşımıza sağlık hizmeti veren Şişli Etfal Hastanesi’nin yerinde hizmet vermeye devam etmesi için gerekli tüm girişimlerde bulunacağız.

‘Etfal sadece Şişli’ye değil tüm Türkiye’ye hizmet veriyor’

Nurettin Tan (Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı); Şişli Belediyesi olarak başından beri bu sürecin içindeyiz. Sadece Şişli’ye değil çevre ilçelerimiz, İstanbul hatta tüm Türkiye’ye 122 yıldır sağlık hizmeti veren tam teşekkülü eğitim ve araştırma hastesi olan Şişli Etfal Hastanesi’nin taşınması ile ilgili konu gündeme geldiği ilk günden itibaren yürütülen çalışmaları da yakından takip ediyoruz. Şişli Belediyesi olarak da Şişli Etfal Dayanışma bileşenlerinin içindeyiz. Şişli Belediyesi olarak ilçemizin önemli simgelerinden olan ve vatandaşlarımızın sağlık hizmetinden faydalandığı hastane ile ilgili hiçbir rant projesine onay vermeyeceğimiz tüm halkımızın bilmesini isteriz. İl Sağlık Müdürlüğü,  buranın ofis yapılmak üzere ihaleye çıkarılcağını duyurdu. Madem ofis yapılacak kadar sağlamda bina neden hastane taşındı? Sağlık ofisi olduğunda orada insanlar yaşamayacak mı buralarda? Şişli’de binlerce insana hizmet eden bir hastanenin göz göre göre kapatılmasına göz yummak, vatandaşlarımızın sağlık hizmeti hakkını engellemektir. Bu hastanenin kapatılması,  insanlarımızı özel hastanelere gitmeye mecbur bırakacak. Türkiye mal olmuş bir hastaneye bunu yapmak mantığa ve akla aykırı. Yetkililerden Cemil Taşçıoğlu’nda olduğu gibi buranın yenilenmesinde emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ediyoruz. Aynı şeyi Şişli Etfal Hastanesi için de istiyoruz. Şişli Etfal Hastanesi, yenilerek yerinde hizmet vermeye devam etmelidir. Bunun için yürütülecek tüm hukuki mücadelenin içinde üstümüze düşen ne varsa yapacağız.

‘Vatandaşların sağlık hizmeti elinden alınmamalı’

Şükran Eroğlu (Şişli Kent Konseyi Başkanı);Şişli EtfalEğitim ve  Araştırma Hastanesi ilçemizde 122 yıllık bir hastanedir ve Şişli’deki iki devlet hastanesinden birisidir. Hastanenin ilçemizden taşınmasıyla Şişli halkının sağlık hakkına erişimi engelliyor. İlçemizde iki hastaneden biri olan Cemil Taşçıoğlu Eğitim ve Araştırma Hastanesi şu an dolup taşıyor,  insanlar randevu alamıyorlar. Şişli’de 14 tane özel hastanevar. Vatandaşlar oraya mı gitsinler bir dünya para ödeyerek. Ayrıca evrensel tüketici hakları var. Temel gereksinimlerin karşılanması hakkı ve sağlık hakkı dabunlardan biridir. Sağlık hizmetinin de ücretsiz olması gerekiyor. Türkiye’de her şeyin paraya çevrildiği bir ortamda maalesef sağlık da ticari bir hale getirildi. Ücretsiz dedikleri sağlık hizmetinden bir sürü kesinti yapılıyor. Biz Etfal’i geri istiyoruz. Şişli Etfal sadece Şişli’nin değil çevredeki ilçelerin hatta bütün Türkiye’nin geldiği bir eğitim ve araştırma hastanesidir. Boşaltılma gerekçesi olarak depreme dayanıklı değil denildi. Depreme dayanıklı değilse neden ihaleye çıkıyor. Bunun kocaman bir yalan olduğu ortaya çıktı.

‘Köklü bir sağlık kuruluşu ranta kurban edilmemelidir’

Tamer Özcanlı (CHP Şişli İlçe Başkanı) ; Bu süreç yaklaşık üç yıldır devam ediyor. Bizde kamuoyuna yansıdığı andan itibaren sürecin yakın takipçisi olduk. Hastanenin boşaltılmasındaki gerekçe depreme dayanıksız olmasıydı. Bu yeni çelişik durum yeniden kullanıma açılacak bir şekilde ihale yapılması İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kullanıma açılması asıl amacın farklı olduğunu göstermektedir. İktidarın diğer benzer kamusal alanlarda yaptığı gibi hastane alanını ranta açma tehlikesini görüyoruz. Dolayısıyla bizim mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Hem ihale sürecini hem de sonraki gelişmeleri takip edeceğiz. Bölgedeki kamu hastanesi ihtiyacı da sabit. Şişli’de sadece bir kamu hastanesi kaldı. Çevre ilçelerin hatta Tüm Türkiye’nin hizmet aldığı tam teşekkülü bir araştırma ve eğitim hastanesiydi. Böyle köklü bir sağlık kurumunun ranta kurban edilerek tasfiye edilmesi karşı çıkılması gereken bir durumdur. Parti genel merkezimiz, belediyemiz ve il başkanlığımız ve ilçe olarak bu sürecin yakın takipçisiyiz gerekli her türlü hukuki mücadelenin içinde olacağız.

Deniz İhtiyar Bektaş (DEVA Partisi Şişli İlçe Başkanı);Ülkemize ait bir değer hastane. Bunun üzerinden rant sağlanmasının hiçbir şekilde etik olmadığını düşüyorum. Şişli Etfal benim gözümde Şişli’nin en önemli değerlerinden biridir. Bu minvalde hastane olarak hizmet vermesini istiyoruz. Bu konuda Şişli Etfal Dayanışması ile birlikte hareket ediyoruz. Konunun her açıdan takipçisiyiz. Hukuki tüm mücadelemizi ilçe başkanlığı olarak sürdüreceğiz.

‘Hastanemizin yeniden sağlık hizmeti vermesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz’

Gökhan Yüksel (Ak Parti Şişli İlçe Başkanı);  Şişli Etfal Hastanesi ile ilgili bizlerde ilçe başkanlığı olarak yapılan incelemeleri ve raporları gördük. Binanın belli bölümlerinin depreme dayanıksız olduğunu bir mimar olarak ben de gördüm. Fakat şu anda idari bina olarak kullanılacak bina ana binadır. Burada da bölgelere ayrıldı. Kamu Hastane Hizmetleri Başkanlığı’nın dördüncü bölge idari birimi oraya gelecek. Onunla ilgili bir boya badana anlamında bir tadilat yapılacağı bilgisi var. Koordinasyon birimi orada olacak. Burası zaten hastane olarak vakf edilmiştir. Ve yerine de yeniden hastane yapılacaktır. Zaten orada 12 poliklinik ve acil hizmeti veriliyor. Çünkü tüm yükü kaldıracak kapasitesi yoktu. Hastanenin bütçesi ve projesi hazırlandığında yeniden hastane yapılacak ve hizmet vermeye devam edecektir. Bu süreçte idari birim, 12 poliklinik ve acil hizmeti vermeye de devam edecektir. Şişlili tüm vatandaşlarımızın bu konuda müsterih olmasını istiyoruz. Hastane dışında hiçbir fonksiyonla kullanılmayacak. Şişli Etfal Hastanemizin daha modern  ve güvenli bir şekilde hizmet vermesi sürecinin hızlı bir şekilde yürümesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Şişli Etfal Hastanesi Yerinde Kalmalıdır!

Ahmet Ünal (İYİ Parti Şişli ilçe Başkanı);Şişli Etfal, hiç kuşkusuz adı ilçemizle bütünleşmiş, sembol olmuş değerli kurumlarımızdan biri. Hastanenin depreme dayanıksız olduğu ileri sürülerek apar topar boşaltılması ve vatandaşlarımız için ulaşımı çok zor olan Seyrantepe ve Büyükdere'ye taşınması tartışmalara yol açmıştı. Gelinen noktada görülüyor ki, hastanenin depreme dayanıklı olmadığı iddiası gerçeği yansıtmıyor çünkü ‘acilen boşaltılması gerekiyor’ denilen binaların ofise dönüştürülmesi için ihale düzenleniyor. Buradan bütün ilgililere sesleniyoruz, ne yapmaya çalışıyorsunuz, amacınız ne, hedefiniz ne bütün detayları şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklayın. Şişlililerin görüşü, onayı alınmadan böylesine bir sembol değerin bir takım rant iddialarına kurban edilmesi kabul edilemez. Şişli Etfal Hastanesi Şişli’de kalmalıdır, Şişli’de olmalıdır. Süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Çağlar Sezgin (Memleket Partisi Şişli İlçe Başkanı); Şişli’nin 122 yıllık geçmişe sahip olan Şişli Etfal Hastanesi’nin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle taşınması kararından sonra hastane, ikiye bölünerek Seyrantepe Huzur Mahallesi ve Sarıyer-Büyükdere’ye taşındı. Yalnızca bu taşınma sürecinde bile Şişli Etfal’e duyulan büyük ihtiyaç sebebiyle tüm randevu taleplerinde aksaklıklar yaşanmış, hastalar bu yeni hastane adreslerine erişimde büyük zorluklar çekmiştir. Şişli Etfal Hastanesi yalnızca Şişli halkının değil, çevre ilçelerden de hastalarımızın sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğu kapsamlı ve nitelikli hizmet veren bir eğitim araştırma hastanesidir. Başta Şişli olmak üzere, çevre ilçelerle birlikte vatandaşımızın ücretsiz, nitelikli ve kapsamlı sağlık hizmeti alma hakkı kısıtlanmış; hastalarımızın çoğu Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Hastanesini tercih etmek zorunda bırakılmıştır. Depreme dayanıksız olan binada başka kurumların faaliyet göstereceği gündeme gelmiştir. Deprem sebep gösterilerek boşaltılan hastane binalarında yeniden yapılanmaya gerek olmadan faaliyete devam edilebiliyorsa bu en çok yine vatandaşın, yine Şişli Etfal’in hakkıdır. Öncelikli olan rant değil, vatandaşımızın sağlık hakkıdır.

‘Şişli Etfal yerinde hizmet vermeye devam etmelidir’

Ertuğrul Gülsever ( Memleket Partisi İstanbul İl Başkanı); Şişli Etfal Hastanesi ile ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Daha önce buna benzer bir konu Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili olmuştu. Toplumla birlikte bütünleşerek hastanenin konusundaki girişimlerimiz netice verdi. Sonunda toplumun yararlanacağı bir hastane olarak hizmet vermeye devam etti. Aynı şekilde Şişli Etfal ile ilgili de oluşan muhalefetin bu şekilde sonuç almasını diliyorum. Kamu Hastaneleri orada konuşlanmış durumdalar. Madem ki depreme dayanıksızdı orada konumlandırılan arkadaşlar için de aynı şey geçerli değil mi? Orada şimdi yerleştirecekleri insanların canlarını kaybedeceklerini düşünmüyorlar mı? Şimdi yavaş yavaş bu adımları atıyorlar. Kanaatimizce halkın sağlığı yerine kendilerine rant getirecek bir hikayenin peşinde olduğunu düşünüyorum. Hastane ilçeden kesinlikle taşınmamalı. Yerine yenisi yapılarak hizmet vermesi sağlanmalıdır. Hastaneleri kentin dışına atmaya hizmet ediyor. Özel hastanelerin tamamı kentin merkezlerinde konumlanmış vaziyette. Halk devletin hastanelerine ulaşım başta olmak üzere çeşitli nedenlerle gidemeyen vatandaşlar özel hastanelere mecbur bırakılmaktadır. Bu da vatandaşların sırtına yeni yükler yüklemektedir. Şişli Etfal Dayanışması ile birlikteyiz. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız.

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi