İstasyonlar arasında trenle gidip-gelerek mendil satıyorlar...

Suriye’deki iç savaştan aileleriyle birlikte kaçıp, ülkemize sığınan Suriyeli çocukların İstanbul’da verdiği yaşam mücadelesi, metroda mendil satıp, bir şekilde dilencilik yaparak devam ediyor.


Metronun belirli istasyonlarında trene binip, yolculara kağıt mendil satmaya çalışan çocuklardan insanlar pek fazla rahatsızlık duymasa da, onların istasyonlarda koştururken raylar üzerine düşmesinden korku duyuyorlar.

İstanbul Metrosu’na, Levent istasyonundan binip, Sarıyer yönüne giden çocuklar birkaç durak sonra inip, Taksim yönüne giden trene binerek mendil satmaya devam ediyorlar. Suriyeli çocuklar metrodan hiç çıkmadıkları için ücret ödemeden seyahat ettikleri gibi, güvenlik görevlilerinin de dikkatini çekmiyorlar. Kalabalık içinde koşturup, devamlı gidip gelen trenlerle istasyonlar arasında seyahat eden çocukların bazılarının Türkçe bildikleri bazılarının ise bilmedikleri görülüyor. Babalarının başka yerlerde çalıştıklarını söyleyen çocuklara metro yolcuları müdahale etmezken, mendil satmak için ısrar etmelerinden rahatsızlık duyanlar olabiliyor. Vatandaşlar bu çocukların metroda mendil satmasına izin verilmemesini isterken, yaşayabilecekleri tehlikelere de dikkat çekiyorlar.
Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasak ve çocuklarını çalıştıran ebeveynlere cezai yaptırım uygulanıyor. Ayrıca bu çocukların sattığı mendil, sakız vb eşyaları almak da kanunen yasak.

(Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam)










Editör: Haber Merkezi