Gazetecilik mesleğini onurlandırmak için 1961 yılından bu yana sadece Türkiye’de kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesi ile basın emekçileri ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, kahvaltıda buluştu. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşen kahvaltıda yerel basının sıkıntıları, doğru ve gerçek haber vermenin önemi konuşuldu. Başkan Genç, Tasarruf Genelgesi ile yerel basınlara yardımların engellenmesine isyan etti.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in tertip ettiği kahvaltıya; İstanbul ve Sarıyer’de yerel ve ulusal medyada görev alan gazetecilerin yanı sıra belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç ve yönetimi katıldı.

“TASARRUF GENELGESİ İLE GAZETECİLER ENGELLENİYOR”

Kamu kurum ve kuruluşlarının gazete alımına ve verdikleri ilanlara yönelik kısıtlamalar içeren Tasarruf Genelgesi’ne sitemlerini dile getiren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, yerel basına destek mesajı verdi. Genç, “Yerel basında şartlar çok zor. Gazeteler ayakta kalabilmesi için reklam almak zorunda. Haber yapmaya ve gazete çıkarmaya çalışanlara elimizden ne gelirse de yardım etmeye çalışıyoruz. Ama bunun bir şekilde Tasarruf Genelgesi adı altında gazetecilerin gelir kapılarının engellenmeye çalışılması gerçekten çok kötü. Herkes işini en iyi yapabilecek liyakata, bilgiye ve beceriye sahip olması gerekir. Bunlar olmaz ise haber kalitesi düşer. İşi birlikte yapalım. Kendim gelir, muhabirlik yaparım. Bu güven ortamını sağlamamız gerekiyor.” dedi.

“BİR İNSANIN GÖREVİNİ ÖZGÜRCE YAPABİLMESİ KADAR GÜZEL BİR ŞEY YOK”

Genç, Salgın ile beraber ekonomik olarak çok zor günler yaşadıklarının altını çizerken, “Sadece 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü konuşalım ama bu yetmiyor. Bu kadar zor şartlar içinde gazetecilerin yaşamasının zor olduğunu biliyoruz. Basın emekçileri ile ilgili söylenen şey şuydu: “Biz özgürlüğü yazmak istiyoruz. Şartlar ne olursa olsun, onlara biçilen sınırlar ne olursa olsun, o sınırların dışında da yazmak istiyoruz” diyorlardı. Bir insanın görevini özgürce yapabilmesi kadar güzel bir şey yok.

“BARIŞIN HİÇBİR MASRAFI YOK, TEK MALİYETİ SEVMEYİ BİLMEK”

Konuşmasının sonlarına doğru Genç, şunları söyledi:

“Biz 13 yıldır siyaset gözetmeden kavga etmeyerek diyalog içinde olmaya çalıştık. Kavgalı ortamı barışa döndürmek zor ama önemli olan barışı korumaktır. Bizim sloganımız “Savaş çok pahalı bir yol, barışın hiçbir masrafı yok, barışın tek maliyeti sevmeyi bilmek” eğer bunu sağlayabilirsen varsındır. Gazeteci arkadaşlarıma düşen en önemli görev siyaset dilinin yumuşamasına vesile olmanız. ‘Kavga etmeyin’ diye yazın. Hepimize çok ciddi sorumluluklar düşüyor.”

“SIKINTILAR ÇÖZÜME KAVUŞULSUN”

Yerel Basın emekçileri, doğru ve tarafsız haber yapmanın öneminden bahsederken ‘özgür gazeteci’ vurgusunu yaptı. Devlet sansürlerine sitemde bulunan basın emekçileri yerel basına yaşatılan sıkıntıların çözüme kavuşulması gerekildiğinin altını çizdi.FİDAN UĞUR  

Editör: Haber Merkezi