Tmmob Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği tarafından düzenlenen ve iki gün boyunca süren aÇocuk Mimarlar 1. Çocuk Sokak Atölyesi şöleninde, çocuklar hem mimarlık ile tanıştı hem de doyasıya eğlendi.

Merkezi Bakırköy Sakızağacı Mahallesi’nde bulunan Tmmob Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği, düzenledikleri mimarlık atölyeleriyle mahalle çocukları ve aileleriyle bir araya geldi. Çocuklara mimarlığın ne demek olduğunu düzenledikleri atölyeler aracılığı ile anlatan mimarlar, çocukların da üreteceği bir ortam hazırlayarak, ailelerin ve çocukların mimarlar odası ile olan etkileşimini artırdı.


Yetişkin her insanın hayatının bir dönemi çocuk olarak geçirdiği yaşlarda, çevresi ile ilişkisini daha az sınırlar üzerinden kuran, çevresel etkilere daha açık, sürekli gözlemleyen ve sorgulayan bir yapıda olduğunu belirten Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu, insanların zaman ilerledikçe yaşadığı ve etkilendiği olaylar, duygusal durumlar gibi nedenler yüzünden çocuklukta olduğu gibi kendilerini dünyaya açmadığını belirtti.

Çocukların fikirleri daha özgür ve daha özgündür...
Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, kişilerin zamanla içine dönmeyi ve güvenli alanında kalarak hayatını devam ettirmeyi seçebileceğini belirterek, çocuklukta ise durumun farklı olduğunu söyledi.
“Çocuk fikirleri daha özgür ve daha özgündür” diyen Fazlıoğlu, çocukların özellikle kendileri ve birlikte yaşadıkları için yeni yerleşimler kurgulamayı ve oralarda yaşamayı hayal ettiklerini, yaşadıkları kentte onları mutsuz eden her şeyi hayal dünyalarında kurguladıkları kentlerde değiştirdiklerini, kentleri daha yaşanabilir yerler haline dönüştürdüklerini belirtti.


Velilerden Mimarlar Odasına Teşekkür...
Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu ile birlikte Yönetim Kurulu Üyeleri Mimar Ayça Yazıcı, İlknur Türkoğlu, Burçin Mızrak, Neslinur Hızlı, Özde Özdal, Gizem Özer, Özlem Aydın, Ömer Mutlu, İbrahim Hancıoğlu’nun da çocuklarla yakından ilgilendiği etkinlikte, veliler hem eğitici hemde öğretici etkinliklerinden dolayı Mimarlar Odası’na teşekkür etti.
İnsanların ileriki yaşlarında yaşama hayali kurduğu birçok yerin temellerini, daha çocukluk dönemlerindeki hayallerine göre şekillendirdiğini söyleyen mimarlar, bu nedenle mimarlığın çocuklarla temas etmesinin son derece önemli olduğunu belirtti.


“Mimarlık, bir kentin ve yapıların tüm canlılar için nasıl kurgulanması gerektiğini, kamusal alanların önemini, birlikte yaşamanın değerini öğretir. Bütün bunları erişkin bir kişiye anlatmak ile bir çocuğa anlatmak bambaşkadır” diyen Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Ayça Yazıcı “Çocuk; kent, mimarlık, kamusal alan, yeşil alan gibi kavramları çabucak içselleştirip kendi dünyasında eritir ve oyunlarında, ürettiklerinde her zaman bu kavramların bir yansıması okunur. Erişkin bireyin bu kavramları algılama ve içselleştirme süreci çocukluk döneminden daha zor olmaktadır, çünkü zaman insanlarda bazı sınırları kuvvetlendirir, ne kadar farklı bakış açıları sunulsa da hiçbir etkisi olmayabilir. Bu nedenle mimarlığın insanların hayatına daha çocukken girmesi gelecekteki kentlerin kurgulanması konusunda değerlidir” dedi.
 
Çocukların mimarlık ile temas ettiği atölyelerde, hem bedensel hem de zihinsel gelişimine katkı sağladı. Mimarlarla birlikte düzenlenen atölyelerde çalışan çocuklar, oynayarak ürettiler ve bu ürettiklerini sokak ile bütünleştirdiler.
Atölyelerde bir arada çalıştıkları için birbirlerinin çalışmalarını gören çocuklar, ürettikleri işler üzerinden birbirleri ile iletişim kurdular. Mimarlık bilinçlerini geliştiren çocuklar etkin bir şekilde üretime katıldıkları ve atölyelerin sonunda her birinin kendilerine ait tasarımları olduğu için de ayrı bir mutluluk yaşayarak, öz güvenlerini geliştirmiş oldu.
 
İşte çocukların mimarlık ile temas etmelerini sağlayan atölyeler...
1. Balon Atölyesi

Çocukların balonlar ile sokakta tasarım yapacakları bir atölye dizayn edildi.


2. Gölge Atölyesi
Çocuklar gölgelerini kullanarak sokağı tanımladı ve gölge oyunları oynadılar.

3. Kutu Atölyesi
Her çocuğa bir kutu verildi ve çocuklar bu kutuların üzerine hayallerindeki evi resmettiler. Daha sonra kutular bir araya getirilerek sokakta dev bir mahalle oluşturuldu.

4. Labirent Atölyesi
Mimarlar tarafından tasarlanmış dev kartonlardan labirent oluşturuldu ve çocukların, bu labirentin içinde dolaşırken, mekan algılarının genişlemesi amaçlandı.
5. Boya Atölyesi
Çocuklar, onlara verilen fırçalarla ve elleriyle bezlerin üzerine ve belirlenmiş çeşitli duvarların üzerine  boyama yaptı.
6. Kil Atölyesi
Üç boyutlu algılama ve üretme becerisini geliştirmek adına çocuklara kil verildi. Mimarlar ve seramik sanatçıları ile birlikte bu kilden çeşitli şekiller yapıldı.

Büyük ilgi gören Çocuk Mimarlar etkinliğinin devamı için çalışmalara başlayan Mimarlar Odası, önümüzdeki günlerde yeni atölye duyurularını yapacağını söyledi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Editör: Haber Merkezi