Büyükada İskelesi'nin üst bölümü, 2018 yılında AK Partili İBB yönetimi tarafından TÜGVA'ya 10 yıllığına kiraya verildi. Sözleşmeye aykırı bir şekilde bu bölümün üçüncü kişilere devredildiğini tespit ettiklerini açıklayan İBB, 7 Şubat 2020'de Şehir Hatları A.Ş.'ye bir yazı yazarak kira sözleşmesinin feshedilerek bu alanın İBB'ye teslim edilmesini istedi. Ancak, TÜGVA söz konusu yeri tahliye etmedi. Bu kez İBB, prosedüre uygun olarak 6 Ocak 2021 tarihinde tekrar Adalar Kaymakamlığı’na yazı göndererek Büyükada İskelesi'nin üst kısmının tahliye edilmesi talebinde bulundu.

TAHLİYEYE HUKUKİ BİR ENGEL YOK

Adalar Kaymakamlığı, önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Daha sonra hava muhalefeti nedeniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi gerekçesiyle, tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi. Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada, mahkeme 27 Ocak 2021 tarihinde, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tahliye sürecini durdurdu. Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli kararıyla, tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Mahkeme kararının ardından İBB, Adalar Kaymakamlığı'na tahliye istemiyle yazdığı yazılardan da sonuç alamadı. Bu arada, TÜGVA'nın mahkeme kararına itirazı da sonuçlandı ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesi'nin 6 Temmuz 2021 tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi. Böylece tahliye işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı.

POLİS VE ZABITA KARŞI KARŞIYA GELDİ

Süreçte hukuki bir engel kalmayınca İBB’nin tahliye için işlem yapması polis tarafından engellendi. Polis ile zabıta ekipleri ve CHP Adalar ilçe teşkilatı üyeleri arasında gerginlik çıkmasıyla iskele çevik kuvvet tarafından kapatıldı. Yaşanan gelişmelerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi'nin İstanbul'daki 38 ilçe başkanı ve İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu Büyükada'ya giderek basın açıklaması yaptı.

İstanbul-Büyükada'da TÜGVA gerilimi.... Vatandaşlar arasında arbede  yaşandı, polis ile zabıta karşı karşıya geldi

“BİNLERCE ÖĞRENCİ 5 - 6 BİN LİRAYA EV BULAMAZKEN BURASI 2 BİN 500 LİRA”

Kaftancıoğlu, "İBB'yi kazandığımızda hatırlayacaksınız, Ekrem Başkan, 'Artık adama, kişiye, gruplara, cemaatlere, vakıflara hizmet işi bitti' demişti. O günden bugüne kadar tüm CHP’li belediyeler ve İBB, İstanbul’un kaynaklarını, mülklerini, kentin oluşturduğu rantı 3-5 kişiye değil 16 milyon İstanbulluya sunmak için çaba gösteriyor. Ada halkının ve İstanbulluların olan ada iskelesi, 2005 yılında bir protokol ile İBB’ye devredilmiş. Sonrasında bu iskelenin üst kısmı 2018 yılında TÜGVA’ya 10 yıllığına 2 bin 500 liraya kiralanmış. İstanbul’da barınma sorunu yaşayan binlerce öğrenci 5 bin liraya 6 bin liraya ev bulamazken burası 2 bin 500 liraya kiralanmış." dedi.

TÜGVA’NIN BÜYÜK BAŞARISINI KUTLARIZ

Peki, Adalar’da 2 bin 500 liraya kiralık yer bulmak mümkün mü? Bunu anlamak için çok basit bir yöntem kullanmak yeterli olacaktır. Türkiye’nin en yaygın emlak sitesine baktığımız zaman sorumuzun cevabını alıyoruz.  İskele’nin bulunduğu Büyükada’da sezonluk olmayan daireler baz alındığında kira fiyatı en yüksek olan ev 55 bin lira iken en düşük olanı ise 2 bin 250 lira. Kira piyasası için yüksek denilebilecek bu bölgede 2 bin 500 TL gibi bir ücrete 106 yıllık tarihi iskelenin üst katını kiralamayı başaran TÜGVA’nın idari ve mali işler sorumlu ekibini tebrik eder başarılarının devamını dileriz. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi