Yeniçağ Gazetesi yazarı Mehmet Faraç, Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile Atatürk Türkiye’sinin parça parça nasıl bugünlere getirildiğini gözler önüne serdi.

1934 tarihli bir gazete küpürü ile bugüne ait bir haberi kıyaslayan Faraç, Türkiye'nin 1934 yılında kendine yeten ve buğday ihracatı yapan bir ülkeyken, bugün Odessa'dan gelecek buğdaya muhtaç halde olduğunu hatırlattı. Faraç, paylaşımına "Soldaki 1934 tarihli, sağdaki ise bugünkü bir gazeteden...
Günaydın güzel ülkem..." notunu düştü.

"Harice sattığımız buğday 57 bin tonu buldu" başlığı ile 1934 tarihinde yayımlanan haberde şu ifadeler yer alıyor:

Ziraat Bankası'nın elinde bulunan bütün sert buğdayların iyi fiyatla müşterisi hazırdı. Ziraat Bankası buğday ihracatına devam etmektedir. Banka şimdiye kadar harice 57 bin ton buğday satmıştır.

Büyük partiler halinde Almanya, Belçika ve İsviçre'ye ıztılan bu malların mühim bir kısmı teslim edilmiştir. Geri kalan kısmı da perderpey sevk edilmektedir. Buğdaylar tiplere ayrılarak satılmaktadır...

ODESSA'DAN GELMESİ BEKLENEN BUĞDAYLAR

Rusya Ukrayna savaşı ile başlayan buğday tedariki krizinin ardından BM ve Türkiye'nin girişimi ile geçtiğimiz haftalarda kurulan tahıl koridorunda ilk sevkiyat başlıyor. Tahıl yüklü Razoni isimli gemi Odesa Limanı'ndan çıktı.

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Bakanlar ve ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yoğun çalışmaları sonucunda tahıl yüklü ilk geminin saat 08.30’da Odesa Limanı'ndan hareket etmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Açıklamada, "Razoni isimli gemi Lübnan'n Tripoli Limanı'na gitmek üzere Odessa'dan hareket etmiştir. Geminin 2 Ağustos'ta İstanbul'da olması beklenmektedir. Gemi, İstanbul'da yapılacak denetimi müteakip varış limanına intikaline devam edecektir" denildi.

Editör: Haber Merkezi