2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 6. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 20 Nisan’da MKM Beşiktaş Çağdaş’ta düzenlenecek açılış töreniyle başlayacak. Bu yıl altıncısı düzenlenen bienal, 20 Nisan-22 Mayıs tarihleri arasında MKM Beşiktaş Çağdaş, Şehir Hatları Vapurları, Kadıköy ve Beşiktaş iskele meydanlarında düzenlenecek.

Palet Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından organize edilen Bienalin bu yılki programı kapsamında aralarında Devrim Erbil, İsmail Acar, Güven Kıraç, Tülin Onat, Cem Özer, Süleyman Saim Tekcan, Emrah Ablak, RajendraKapse, KetakiPimpalkhare, Pelin Batu, Gür Akad,  Naci Görür’ün olduğu çok sayıda alanında uzman sanatçı, akademisyen ve eğitimciyle, farklı tür ve içeriğe sahip 120’ye yakın atölye, söyleşi ve etkinlik gerçekleştirilecek.

KONSEPT ‘BULUŞMA NOKTASI’

6. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin bu yılki konsepti ‘buluşma noktası’ olarak belirlendi. Bienalin küratörü akademisyeni sanat tarihçisi Fırat Arapoğlu ile birlikte bu yıl ilk kez bir çocuk küratör uygulamasına gidilerek 5. sınıfta öğrenim gören Sinan Ersen küratör olarak belirlendi.

Başvuru sürecinde yoğun ilgi gören bienal, 35 ilden 438 kurum ve okuldan 5 bin 391 çocuk ve gencin çalışmalarına, atölye, söyleşi ve etkinliklerle ev sahipliği yapacak.

Bienal, plastik sanatlar disiplinleri olan resim, heykel, seramik, fotoğraf, film, video art ve yeni medya çalışmalarının güncel uygulama ve düzenlemeleriyle; sanatçı sunumu, performans, video gösterimi, atölye çalışmaları, panel, söyleşi, edebiyatçı buluşması ve konser gibi etkinlikleri kapsıyor. Bunların yanında öğretmen eğitimleri, atölyeler, söyleşiler ve diğer etkinliklerle sanat eğitiminin kalitesinin artırılması; kültürler arası etkin bir iletişim platformu yaratılarak, ortak bir dilde buluşulması; genç sanatçıların ve kültür endüstrisinin önemli aktörlerinin yetiştirilmesine katkıda bulunulması; uzun vadede de kültür sanat üretici ve takipçilerinin yaratılması Bienal’in hedefleri arasında yer alıyor.

MOZART ÖDÜLLÜ ALİ İNSAN BİENALDE

Bienal’in sürprizleri arasında ise 13 yaşındayken Almanya’da Mozart ödülünü alan ilk yabancı olan Ali İnsan bulunuyor. 2006 doğumlu Ali İnsan, bienal kapsamında Kadıköy meydanında halka açık konser verecek. Aslen Malatyalı olan ve ailesi 1996 yılında Almanya’ya göç eden Ali İnsan, Almanya Kültür Bakanlığınca her yıl düzenlenen JugendMuzisiert yarışmasında 2019 yılında birincilik elde etti. Aynı yıl içinde Mozart'ın Voichesapete eserini başarılı şekilde seslendirdiği için Wolfgang Amadeus Mozart ödülünü almaya hak kazanan ilk yabancı oldu.

Editör: Haber Merkezi