Milli Savunma Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışma ile askeri alanların şehir dışına taşınması ve boşalacak arazilerin imara açılması ilk olarak 2013’te gündeme gelmişti. Bakanlığın, şehir merkezindeki kışlaların kent dışına taşınmasıyla ilgili çalışma yürüttüğünü açıklamasının ardından kentlerin en önemli yeşil alanları olan arazilerin ne olacağı merak konusu olmuştu. O dönem yeşil alanlara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talip olması akıllara ‘Yeşil alanlar birer rant projesine mi dönüşüyor?’ sorusunu getirmişti.  Günümüze baktığımızda ise askeri araziler parsel parsel imara açılmaya devam ediliyor. Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre son olarak, 2017 yılından beri bölüm bölüm imara açılan Çekmeköy Kışlası'nın 458, 459 ve 460 sayılı parsellerini kapsayan yaklaşık 860 bin metrekarelik kısmı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni plan hazırladı. Plan açıklama raporunda yer alan bilgilere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında Çekmeköy Taşdelen Mahallesi'ndeki 458, 459 ve 460 sayılı parsellerin değerlendirilmesi için protokol imzalandı. Söz konusu protokole konu olan 860 bin metrekarelik alan 2020 yılı Kasım ayında bakanlık tarafından ‘rezerv yapı alanı’ yani yeni konut alanı ilan edilmişti.

7 BİN KİŞİLİK NÜFUS ÖNGÖRÜLÜYOR

Planda dikkat çeken noktalardan biri ise alanın fonksiyonunda yapılan değişiklik oldu. Önceki 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'ndaki “askeri alan, askeri güvenlik bölgesi ve jeolojik açıdan yerleşime sakıncalı alan” olarak belirtilen fonksiyon iptal edilerek “Havza içi rehabilite edilecek alan” fonksiyonu ilan edildi. Alt ölçekli planlarda da eski askeri alanındaki yapılaşma koşulları belirlendi. 7 bin kişilik nüfusun öngörüldüğü alanda plan açıklama raporunda alanın işlevini yitirmiş askeri alanda kaldığı belirtilerek plan çalışmasıyla gelişme konut, ticaret, cami, eğitim alanları, park, idari hizmet alanı, sosyal tesis fonksiyonları verildiği kaydedildi.

AVM, OTEL VE REZİDANS YAPILABİLECEK

860 bin metrekarelik alanın 355 bin 881 metrekaresi konut ve ticari birim olarak ayrılırken “Gelişme konut alanı” olarak tanımlanan bölgeye 3 katlı yapılar inşa edileceği belirtildi. Ticaret+konut olarak ayrılan alanlarda ise bina yüksekliği 4 kat ile 7 kat arasında değişecek. “Ticaret+ konut” alanlarına AVM, otel ve rezidans yapılabilecek.

114 BİN METREKARELİK ALANIN AĞAÇLANDIRILMASI PLANLANDI

Tamamı Ömerli Barajı Havzası uzun mesafeli koruma kuşağında bulunan alanın 503 bin metrekaresi; okul, hastane, cami, idari hizmet alanı, yol, sosyal tesis, park gibi fonksiyonları kapsayan donatı alanları için, 19 bin metrekaresi park için, 12 bin metrekaresi pasif yeşil alan için ayrıldı. 114 bin metrekarelik alanın da ağaçlandırılması planlandı. 118 bin metrekarelik ormanlık alanın da korunmasına karar verildi.

EMLAK KONUT937 MİLYONA ALMIŞTI: 3,1 MİLYAR DEĞER BİÇİLDİ

Emlak Konut GYO, 24 Mart’ta Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı bildirimde plan değişikliğine konu olan Çekmeköy Taşdelen Mahallesi’ndeki 458, 459 ve 460 parsel sayılı taşınmazların 312 bin 429 metrekarelik kısmının toplam 937 milyon 289 bin 310 TL bedel üzerinden satın alınmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ek protokol imzalandığını açıklamıştı. Emlak Konut’un satın aldığı parseller için yaptırdığı değerleme raporunda projenin tamamlanması durumunda bugünkü toplam değeri 3 milyar 157 milyon 712 bin lira olarak hesaplanmıştı. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi