Riskli yapı olduğu tespit edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararı üzerine Silivri Belediyesi tarafından 2021 yılının Ocak ayında yıkımı gerçekleştirilen Varnalı Konutları’nda kentsel dönüşüm çalışmaları başlıyor. Silivri Belediyesi ve 68 daire sahibi ile noter huzurunda yapılan sözleşmelerin ardından projenin inşa aşamasına gelindi. Belediye iştiraki SİYTAŞ marifetiyle hayata geçirilen ve 5 blok, 122 daire, 600 metrekare ticari alandan oluşacak projede hak sahipleri 70 bin TL karşılığında, 18 ay gibi kısa bir sürede yeni dairelerine kavuşmuş olacak.

“GÖREVE GELİR GELMEZ KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİK BELGESİNİ HAZIRLADIK”

Silivri Belediye Meclisi 2021 yılı Eylül ayı toplantısında bugüne kadar yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler veren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Hatırlayacağınız gibi 26 Eylül 2019’da 5,8 büyüklüğünde merkez üssü Silivri olan bir deprem yaşadık. Neredeyse bütün uzmanlar İstanbul’da büyük ve yıkıcı bir depremin olabileceği konusunda hemfikir. Biz buradan hareketle; seçim beyannamemizde kentsel dönüşüme ve depreme yer vermememize rağmen aldığımız sorumluluktan dolayı kentsel dönüşümle ilgili ne yapabiliriz diye çalışmalara başladık. Göreve gelir gelmez Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belediyelerden istediği ve şehrin doğal afetlere karşı dirençli olabilmesi için risk analizlerinin, çözüm önerilerinin barındığı; deprem riskinden tutun da zemin etütlerine kadar her şeyin yer aldığı Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesini hazırladık. 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında, şuana kadar belediyemizde işlem gören yapı sayısı 363. Bu yapıların içerisinde bin 558 adet bağımsız konut, 288 adet bağımsız işyerimiz bulunuyordu. Toplam bağımsız birim sayısı ise 1846 idi. Bu yasa kapsamında şu ana kadar yıkılan 265 adet yapı bulunuyor. 98 adet de işlemleri devam eden riskli yapı var. 2019-2021 döneminde hak sahibi 242 vatandaşımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığına kira yardımı almak üzere başvuruda bulunmuş ve bakanlığımız bugüne kadar bu vatandaşlarımıza 1 milyon 664 bin 982 TL kira yardımında bulunmuş. Yine 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında bakanlığımız tarafından İstanbul’da 1840 yapı tespit edildi. Bu yapıların 80 adedi de Silivri’de yer alıyor. Biz bu riskli yapılardan 11 tanesinin yıkım işlemlerini tamamladık. Geriye kalan 69 adedinin de resmi işlemleri ve yazışmaları devam ediyor. İlçemizde 17 Ağustos 1999 depremi öncesinden de oldukça fazla bir yapı stoğu bulunuyor. Yani bu binalar deprem yönetmeliğinden önce inşa edilmiş ve bu yapılarımız yüzde 80-90 civarında sıkıntılı durumda.

“BU ATEŞE SU TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Silivri Belediyesi olarak kentsel dönüşüm hamlesine bir soluk, bir nefes olmak istediklerini ve SİYTAŞ adında bir şirket kurduklarını aktaran Yılmaz,  “Tamamı belediyemiz bünyesinde olan SİYAŞ ile 2021 Ocak ayında riskli yapı olarak tespit edilen Varnalı Konutlarında çalışmalara başladık. Burası ile ilgili bakanlık tarafından çıkarılan yıkım kararının ardından hak sahipleriyle görüştük. 68 daireden oluşan sitenin yıkım işlemleri gerçekleştirdik. Ardından daire sahipleriyle kentsel dönüşüm konusunda uzlaşarak noter huzurunda sözleşmeler imzaladık. Burada yapılacak yeni proje 5 blok, 122 daire ve 600 metrekare ticari alandan oluşuyor. Önümüzdeki günlerde hafriyat çalışmalarına başlayacağız. Buradaki vatandaşlarımızı söz verdiğimiz gibi 70 bin TL karşılığında 18 ay gibi kısa bir sürede yeni dairelerine kavuşturacağız. Hz. İbrahim’i yakacak ateşe su taşıyan karınca misali zor olan, meşakkatli olan kentsel dönüşüm sürecinde bu ateşe su taşımaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. SENAY GÜNCAVAR / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi