“BU TALİMAT YEREL BASINI NE YAZIK Kİ ZORDA BIRAKIYOR”

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, “tasarruf tedbirleri” konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayınlandığında daha çok kamunun kendisine ait harcamaları kısacağını düşündüklerini ifade ederek, “Örneğin Cumhurbaşkanlığının sarayındaki yapılan harcamalardan ya da geçilmeyen köprülerde yapılan ödemeye bir kısıtlamaya mı gidilecek diye düşündük.  Ama kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilanlar dışında ilan yayınlatılmaması yönünde bir talimat var. Bu talimat yerel basını ne yazık ki zorda bırakıyor.” dedi.

Tasarruf genelgesi'ne karşı gazeteciler eylemde: 'Haberin tasarrufu olmaz, yerel  basını öldürmeyin!' - HABERLER Son Dakika

“HALKIN HABER ALMA HAKKININ YOK EDİLMESİNDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR”

Son 5 yıl içerisinde bin 800 olan günlük gazete sayısının 900’e gerilediğini hatırlatan Karabat, “Ulusal haberler elbette önemli ama Anadolu’da bazı yerlerde yerel basının etkisi önemli ve etkisinin de daha fazla olması gerekiyor. Bazı haberlerin gölgede kalmaması açısından aynen vücudun kılcal damarları gibi yerel basına sahip çıkmak gerekiyor. Oysa yerel basın ilanlarının bu kapsama alınması son derece manidardır ve basını zorda bırakacaktır. Özellikle gazetecilerin bize söylediği, vatandaşın haber alma yönündeki özgürlüğünün engellendiği yönündedir. Haber alma hakkı ve bilgiden tasarrufun olmayacağını buradan söylemek isterim. Haber alma hakkı ve bilgiden tasarrufun engellenmesi aslında gerçek anlamda itibardan tasarruf edilmesi anlamına gelir. Kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilanlardan başka geliri olmayan yerel gazetecilere uygulanacak bu ambargo halkın haber alma hakkının yok edilmesinden başka bir şey değildir. Yerel basın bu zor dönemde devletten destek beklerken adete ölüme mahkum ediliyor.” dedi.

Kur farkı basın sektörünü vurdu: 'Kapanan gazeteler artacak'

“BASIN İLAN YASAĞIYLA TÜRKİYE’NİN EKONOMİK SORUNLARINI ÇÖZÜLECEĞİNİ BEKLEMEK DOĞRU DEĞİL”

“Kuşkusuz ülkemiz hükümet eliyle yaratılan bu iklimde ciddi tasarruflara ihtiyaç duyuyor.” diyen Karabat,  “Bunu için de saray inşa etme sevdasından, kamu kuruluşlarının araç ve kira giderlerinden, sarayın mutfak giderlerinden, garantili yol ve köprülerden başlanabilir ama basından haber alma hakkından vazgeçilmez, vazgeçemeyiz. Dolayısıyla basına uygulanacak basın ilan yasağıyla Türkiye’nin ekonomik sorunlarını çözüleceğini beklemek de doğru bir bakış açısı değil. Bunu yeniden gözden geçirilmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“GENELGENİN YEREL BASINLA İLGİLİ OLAN KISMININ ORTADAN KALDIRILMASINI DİLİYORUM”

 İktidar partisi milletvekillerinden de basında ve yerel basında uzun süre görev yapmış milletvekilleri olduğunu söyleyen Karabat, “Hep birlikte bu konuda ortak bir kanaat oluşturup bu genelgenin yerel basınla ilgili olan kısmının ortadan kaldırılmasını diliyorum ve gündeme getirmek istiyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi