18 Ağustos 2015 yılında Habertürk’te Deniz Çiçek imzasını taşıyan haberde eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci; Çeşme, Bodrum, Didim, Marmaris ile Antalya’nın batısında oteller, eğlence mekânları ve AVM’lerin olacağı, dışarıya açık turizm serbest bölgeleri kurulacağını, yabancılara serbest olacak bölgeye Türklerin de pasaportla gireceğini dile getirmişti. Bahsi geçen bölgelerde yaşanan orman yangınları ise bu haberi tekrar gündeme getirdi.

Yırtık donlu Nihat' Boğaz'da yalı sahibi oldu. - Ekonomi haberleri

TURİZM TEŞVİK KANUNU KAFALARDA SORU İŞARETİ BIRAKTI

Bazı sosyal medya kullanıcıları 28 Temmuz’da başlayan orman yangınlarından 10 gün önce “Turizmi Teşvik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” başlığıyla resmi gazetede yayınlanan kanun değişikliğini işaret ederek Zeybekçi’nin 2015’teki açıklamalarıyla bağlantılı olup olmadığını sordu.

 ZEYBEKÇİ NE DEMİŞTİ?

Zeybekçi, konuyla ilgili Maliye, Turizm ve Orman bakanlıkları ile ortak çalışma yapacaklarını belirterek turizm serbest bölgelerinin, Ege ve Akdeniz’de “hareketli turizm” adı verilen yat ve gemi turizmine dönük imkânlar sunacağını aktarmıştı.

İşte Zeybekci’nin açıklamaları:

 “Bunların gelip konakladıkları, her türlü ihtiyaçlarını gördükleri, otel ve alışveriş ihtiyaçlarını karşıladıkları bir bölge olacak. İçeriye kapalı ama dışarıya açık turizm bölgeleri olacak. Oteller, AVM’ler her türlü imkân olacak. Yabancılar tamamen serbest şekilde girecek. İzmir’de Çeşme, Bodrum, Didim, Marmaris’te olacak. Bir bölge yerine birçok yerde kurulacak. Akdeniz’de de Antalya’nın batısında düşünüyoruz”

Turizm serbest bölgesine giren turistlerin Türkiye’ye girmiş sayılmayacağını ifade eden Zeybekci, “Türkiye toprağına ayak basmış olmayacaklar. Bizim yaptığımız konsept hiçbir yerde yok. Kamu bölgeyi kuracak, işletmeyi özel sektör üstlenecek. Yatırımı da özel sektör yapacak. Belli bir konsept çerçevesinde çok düşük yapılaşma olacak” diye konuştu. Zeybekci, bölgelerde vergilerin sıfır olacağına dikkat çekerken, “Alışverişte, konaklamada tüm vergiler sıfır olacak. Çalışanlar da o avantaja sahip olacak. Bu bölgeler ile yeni yatırım ve istihdam fırsatları yaratılacak. Türkler, tur şirketleri gidip her türlü ticareti yapacak” demişti.

Zeybekci, Türk turistlerin uygulamadan nasıl yararlanacağı sorusuna, “Türkler, yabancı bir ülkeye girer gibi girecek. Pasaport ya da benzer bir uygulama ile girerler” ifadeleriyle yanıt vermişti. KENT YAŞAM

Türkiye, 6 gündür yangınlarla mücadele ediyor: 6 ilde 13 yangın devam ediyor

Editör: Haber Merkezi