1993’te Üstün Asutay, Tarık Akan, Ayşen Gruda, Cem Karaca, Cihat Tamer, Ergun Köknar ve Erdoğan Sıcak’ın kurduğu Bakırköy Sanatçılar Derneği(BASAD), 19 yıldır hizmet verdiği tarihi binasından tahliye edilecek. 1908 yılından beri hizmet veren tarihi bina, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kütüphane yapılması gerekçesi ile boşaltılıyor. BASAD Başkanı A.İlhan Gülek, ‘Kültür-sanat konağıma dokunmayın, sanatçı fabrikasını kapatmayın’ başlıklı bir basın açıklaması düzenledi. Tarihi binada gerçekleşen basın açıklamasında Tarihi binanın hem okul hem de bir müze niteliğinde olması dile getirilirken, “Kültür ve Turizm Bakanlığı anayasasının 64. maddesindeki ‘Devlet sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.’ maddesine uygun davranmasının zorunlu olduğunu hatırlatıyor; bu büyük hatadan dönmesini bekliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

“ATATÜRK'ÜN KURDUĞU HALKEVLERİ'NİN SON TEMSİLCİSİDİR”

BASAD’ın tarihi binasının uygarlığın ortak kültürel mirası olduğunu söyleyen Gülek, “Paris, Eyfel Kulesi'yle, Roma Kolezyum'la, İstanbul Galata Kulesi, Süleymaniye'yle vardır. Taksim AKM'yle, Kadıköy Süreyya Operası'yla, Bakırköy de Kültür-Sanat Konağı'yla vardır. Bakırköy Kültür ve Sanat Konağı, büyük, köklü tarihsel ve sanatsal geçmişi nedeniyle herhangi bir bina değil, özellikle Türk sinema ve tiyatrosunun tarihsel geçmişinde en önemli okul niteliğindeki mekânlardan biridir. Artist Fabrikası'dır. Günümüzde de bu ruha uygun bir sergileme ve sahip olduğu koleksiyonla adeta bir "müze" binadır. Bütün Bakırköylülerin anılarının olduğu binamız, her cemaate mensup vatandaşlarımızın da ortak buluşma noktasıdır. Atatürk'ün kurduğu ve kapatılan Halkevleri'nin aynı ruh ve işlevle yaşayan son temsilcisidir. Yani gelecek kuşaklara miras bırakmamız gereken eşsiz bir kültürel mirastır.”dedi.

“DEVLET, SANAT FAALİYETLERİNİ VE SANATÇIYI KORUR”

Gülek, 500 öğrenciye ücretsiz tiyatro, müzik ve resim dersleri verdiklerini belirtti. Gülek, Kültür ve Turizm Bakanlığının anayasasının 64. Maddesinde ‘Devlet,sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.’ sözünü hatırlattı. Gülen, “ maddenin uygun davranmasının zorunlu olduğunu hatırlatıyor; bu büyük hatadan Kültür Bakanlığı’nın dönmesini bekliyoruz.”ifadelerini kullandı.

BAKIRKÖY" ÜN HAFIZASININ YAŞAMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

Gülen, Kültür ve Turizm Bakanlığına ülkemizin kültür ve sanatından sorumlu olanlar böylesine büyük sorunlar yaratacak; sanatçıları, çocukları, velileri, çalışanları mağdur edecek bir alamaya imza atabilir mi? Buna halkımız ve sanatçılar kayıtsız kalabilir mi? Sorusunu söylerken, “Kalamadığımız, kalamayacağımız için buradayız. Sonuç olarak bizler, sanatın, sanatçının, Bakırköy" ün hafızasının, kültürünün ve tarihinin yaşaması için mücadele ediyoruz, edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

“YIKMAYIN, YAPIN! YOK ETMEYİN, KORUYUN”

Konuşmasına son olarak yetkililere seslenene Gülen, “Sanata, sanatçıya, kültürel geçmişimize, tarihimize, hafızamıza dokunmayın. Yıkmayın, yapın! Yok etmeyin, koruyun, destek olun, geliştirin! Bilinsin ki, olası olumsuz gelişmelerde de, binanın amacı dışında kullanılmasına Bakırköylüler ve sanatçılar olarak izin vermeyeceğiz. Hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Son sözümüzü önderimiz Gazi Mustafa Kemal bizim yerimize söyleyecek: ‘Efendiler; hepiniz milletvekili olabilirsiniz. Bakan olabilirsiniz, hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatçı olamazsınız.’ dedi.

Bakırköy Sanatçılar Derneği Başkanı A.İlhan Gülek ev sahibi olduğu basın açıklamasında, BASAD’ta yetişen tiyatro sanatçıları Cihat Tamer, Cezmi Baskın ve Gülsen Tuncer tarihi izleri yok etmemek ve 500 öğrencinin hayallerini söndürülmemesi için seslerinin duyulmasını istedi. Basın açıklamasına milletvekilleri, siyasi ilçe başkanları, STK temsilcileri, BASAD eğitmenleri, Bakırköylüler ve basın mensupları katıldı.SÜLEYMAN ÇAY-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi