Panelin açılış konuşmasını İstanbul Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu, son dönemlerde madde bağımlılığında dünyada ve Türkiye’de büyük artışlar meydana geldiğini belirterek, madde bağımlılığına karşı herkesin bir görevi olduğunu, bu sorunun toplumsal mücadele ile çözülebileceğini söyledi.

Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, birçok ülkede uygulanan C4 programını Avcılar’da başlattıkları için Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli ve C4 Vakfı’nı kutlayarak, madde bağımlılığı konusunda yeni yöntemlerin ve tedavi şekillerinin geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.





“MADDE BAĞIMLILIĞI TOPLUMUN SORUNUDUR”

Dr. Handan Toprak Benli, panelde yaptığı konuşmasında madde bağımlılığının toplumda acil çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirterek, “Biz göreve geldiğimizde toplumda acilen çözülmesi gereken iki önemli sorununa dikkat çekmiştik. Birisi madde bağımlılığı, ikincisi de kadına yönelik şiddet. Biz bu toplumsal problemleri tıpkı hekimlikte olduğu gibi önleyici, koruyucu, tedavi ve rehabilitasyon kategorize edip bunlarla ilgili projelerimizi hayata sunduk” dedi.

Gençlerin sanata ve spora yönelmesi için konservatuar ve Spor İşleri Müdürlüğü’nü kurduklarını anlatan Dr. Handan Toprak Benli, “Gençlerimiz okul dışında sanat ve sporla ilgilenir, bu alanlarda kendilerine hedefler koyarlarsa, madde bağımlılığı ve diğer kötü alışkanlıklardan uzak kalırlar. Donanımları ve özgüvenleri artmış güçlü, sağlıklı ve erdemli bireyler olarak hayata atılırlar” diye konuştu.



BAĞIMLILIK ÖMÜR BOYU SÜRER


Bağımlılığın ömür boyu süren bir sorun olduğuna vurgu yapan Başkan Dr. Toprak, “Tedavinin ardından bile bir süre sonra belirli bir stres ve problemle karşılaştığında, bağımlının ilk başvuracağı nesne maddedir. Biz bu noktada uyuşturucu ve madde bağımlılığının tedavi ve takibiyle ilgili olarak Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan ‘Avcılar Belediyesi Bağımlılık Takip ve Tedavi Merkezi’mizi kurduk. Kurduğumuz bu merkezde başta Amerika olmak üzere, birçok ülkede denenmiş bir sistem olan C4 sistemi ile bir araya geldi” dedi.

Merkezde gençler ve ailelerine eğitim, rehberlik, yaşam koçluğu, psikolojik danışmanlık hizmeti sunarak, sosyal hayatta başarıyı elde etmelerini sağlamayı hedeflediklerini belirten Başkan Dr. Toprak, “Burada yapılan çalışmalarının sonuçlarını bilimsel olarak değerlendirip, bu sonuçları bu alanda çalışma yapan kurumlarla paylaşacağız. Avcılar’ın toplumsal bir sorunun çözümünde öncü olması, sosyal rehabilitasyonda öncü olması bizim mutluluğumuzdur” şeklinde konuştu.



BAĞIMLILIĞIN TEDAVİSİ UZUN BİR SÜRECİ GEREKTİRİR


Panelin moderatörlüğünü yapan Uzm. Dr. Tijen Şengezer, panel öncesi yaptığı konuşmada, Dr. Handan Toprak Benli gibi hekim bir belediye başkanına sahip olduğundan dolayı Avcılar’ın çok şanslı olduğunu belirterek, “Avcılar Belediyesi Tedavi ve Takip Merkezi, atılmış önemli bir adımdır. Bu merkezin örnek olacağı ve İstanbul’dan sonra tüm Türkiye’ye yayılacağı inancındayım” dedi.

YILDA 3,2 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR

Panelin ilk konuşmacısı olan İstanbul Valiliği Bağımlılıkla Mücadele Proje Koordinatörü Prof. Dr. Sami Şener, bağımlılıkta çok boyutlu bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek; “Bağımlılıkla mücadele konusunda çeşitli birimleri bir araya getirmek ve etkili bir çalışma yapma hedefindeyiz. Bağımlılıkla mücadelede çok boyutlu bir çalışma yapmak zorundayız” dedi.

Yeşilay Genel Müdür Yardımcısı Cihan Başar Samancı ise yaptığı konuşmada madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında Yeşilay tarafından ulusal eylem planı olarak uygulamaya konulan eğitim konusunda bilgilendirme yaptı.

İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü Uzm. Psikolojik Danışman ve Başkomiser Uğur Evcin, dünyada madde bağımlılığından dolayı yılda 3,2 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Son dönemde dünyada 350’nin üzerinde bağımlılık yapan madde sürüldü. Dünyanın birçok ülkesinde gençler bu sorunla karşı karşıya kalıyor. Dünyada ve ülkemizde 15-16 yaş ortalamasında madde bağımlılığına baktığımızda oran yüksek görünüyor. Türkiye’nin bir model araştırması ve uygulamasına çok ciddi ihtiyacı var” dedi.

DR. BOB LYNN: TEDAVİYİ ÖZGÜR İRADE OLUŞTURUR

Origins Kurtarma Merkezleri Baş Klinik Danışmanı Dr. Bob Lynn panelde yaptığı konuşmada C4 sistemi hakkında bilgi verdi. Dr. Bob Lynn “Bugüne kadar uyuşturucuyla mücadele konusunda ne bildiğimize, ne bilmediğimize dair birçok şey öğrendik. Uyguladığımız programa Türkiye’yi de adapte etmemiz gerekiyor. Bizim amacımız bir program geliştirmek, daha iyi tedavi sağlayabilmek” dedi.

C4 İyileştirme Çözümleri Vakfı Başkanı Ricard Ohrstrom ise yaptığı konuşmada Türkiye’de yapılacak çalışmaların çok daha iyi araştırma sonuçları yaratacağını belirterek, Türkiye’nin genç nüfusa sahip bir ülke olduğunu, madde bağımlılığıyla toplum olarak mücadele edilmesini gerektiğini vurguladı.

‘BEN BAŞARDIM HERKES BAŞARABİLİR’

Panelin son konuşmacısı olan Exuser ve Bağımlı Danışmanı Çiğdem Sönmez ise hayatının uzun bir süresini bağımlı olarak yaşadığını belirterek; bağımlılıktan kurtulmak için gösterdiği mücadeleyi anlattı. Madde bağımlılığından kurtulduktan sonra, insanlara yardımcı olmaya karar verdiğini belirten Çiğdem Sönmez “Ben başardım, herkes başarabilir” dedi.

Senay BADUR- Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi