Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi'nde uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele konusunda vatandaşları bilgilendirmek ve uyarıda bulunmak amacıyla düzenlenen "Uyuşturucu Her Yerde, Korkmayalım, Savaşalım" adlı panelde, Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli'nin yanı sıra CHP İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner, Psikolog Vicdan Yücel, Avukat Ayşegül Erez ve Emekli Narkotik Uzmanı İsa Altun konuşmacı olarak yer aldı.

DR. HANDAN TOPRAK: "MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE
SANAT VE SPOR ÇOK ÖNEMLİ"

Panelde, özellikle son zamanlarda kullanımı 18 yaş altına kadar düşen Bonzai'nin zararları, alınacak önlemler, uyuşturucu madde bağımlılığının biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları, uyuşturucu maddelerle mücadele yöntemleri ve gençlerimizin uyuşturucudan uzak tutulması için alınacak tedbirler konularında bilgi verildi.
Panelin açılışında konuşan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, uyuşturucu kullanımının yaygınlaşmasında son yıllarda hızlı bir artışın olduğuna dikkat çekti. Başkan Dr. Toprak Benli, "Dünyada özgüvenli ve sağlıklı gençliğin yetiştirilmesi, gençlerin madde bağımlılığı ve suça eğilimlerinin ortadan kaldırılması konusunda, iki büyük faktörün önemli olduğu görülüyor. Biri sanat, diğeri de spordur. Dünya Sağlık Örgütü, 'insan sadece bedenen değil ruhen de iyi olmalıdır' demektedir. Bedenen ve ruhen iyi olunması için de gençlerin sanata ve spora yönlendirilmesi gerekmektedir. Biz de Belediye olarak, gençlerin sanat ve spor dalıyla uğraşmalarına destek olmak için daha göreve gelir gelmez ‘ Spor Müdürlüğü ile Orkestra Müdürlüğü'nü’ kurduk. Bu konudaki projelerimiz hızla devam ediyor" diye konuştu.

HERKES MÜCADELE ETMELİ

Panele verdiği destekten ötürü Başkan Dr. Handan Toprak Benli'ye teşekkür ederek, konuşmasına başlayan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner de "Gencecik bedenleri kurtarmak için toplandığımız bu panelde, bilinçlenerek madde bağımlılığın önüne geçeceğiz. Sağlıklı bir toplum, mutlu bir toplumdur. Herkesi uyuşturucu ile mücadeleye çağırıyorum" diye konuştu.
Bonzai'nin kimyasal bir zehir olduğunu ve ülkemizde son zamanlarda çok yaygınlaşmaya başladığını vurgulayan Avukat Ayşegül Erez ise, sigara kullanımının önlendiği takdirde sentetik uyuşturucu olan Bonzai başta olmak üzere birçok uyuşturucu maddenin de önlenebileceğini söyledi.

ÇOCUKLARINIZLA AKADAŞ OLUN

Konuşmasında, ailelere önerilerde bulunan Psikolog Vicdan Yücel de, çocuklarına sahip çıkmaları çağrısında bulunarak, "Onlara iyi örnek olun, arkadaşlarını tanıyın, açık olun, öğrenmesine yardım edin, arkadaşlarının kötü bir şeyler teklif ettikleri zaman çocuğunuza 'hayır' demeyi öğretin. Çocuklarınızı koşulsuz sevgi ile büyütüp, ilişki kurun. Çocuklarınızı küçük düşürmeyin, ders vermeyin, sevin ve sayın” dedi.

UYUŞTURUCU MADDENİN PANZEHİRİ SEVGİDİR

Panelde uyuşturucu maddenin zararları ve önlemleri hakkında konuşan Narkotik Uzmanı İsa Altun ise; "Bir neslin sağlıklı geleceği öncelikle aile içinde şekilleniyor. Madde bağımlılığı, en fazla ailesinde sevgi ve şefkat görmeyen çocuklarda görülüyor. Ülkemizde gençler uyuşturucuya genelde merak ve arkadaş çevresine bağlı olarak 'Bir kereden bir şey olmaz diyerek başlıyor. Ülkemizde madde kullanmaya ortalama 12 -25 yaş aralığında başlanıyor. Anne ve babalar çocuklarının arkadaş çevresini çok iyi bilmesi gerekir. Çocuklarının arkadaş grubu mutlaka kontrol edilmeli. En önemlisi de çocuklarımızı sevgiden mahrum bırakmayalım. Madde bağımlılığının panzehiri ve önüne geçmenin tek yolu aile içindeki sevgidir" açıklamasında bulundu.


SENAY BADUR / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi